Ancheta săptămânii
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze

Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.

Minus 2 directori în ianuarie, plus 4 șefi în aprilie


Pentru a convinge membrii AGA să voteze schimbările la organigrama care abia fusese aprobată în luna ianuarie, compania controlată de CJ a depus și un memoriu justificativ în care erau prezentate succint datele din statul de funcții existent și cel propus.


Dacă funcțiile cu mandat s-au păstrat la același nivel, două (director general și director adjunct), în schimb celelalte posturi de conducere au crescut după votul dat de ADI ”Aqua Botoșani” de la 36 la 40.


Astfel, s-a înființat postul de șef Centrul de Facilități Operaționale, căruia i se subordonează serviciul producție, sectorul auto, compartimentul mecano-energetic, compartimentul branșare-debranșare și compartimentul tehnologic.


Totodată, postul de ”specialist GIS” din cadrul compartimentului GIS Avizare / Serviciul Monitorizare Control Rețele s-a transformat în post de șef de compartiment.


De asemenea, având la bază un referat întocmit de inginerul-șef, s-a înființat și un post de Șef Rețele Apă Canal în cadrul Centrului Zonal Săveni. În baza aceluiași referat, postul de inginer - coordonator intervenții apă-canal din cadrul Centrului Zonal Botoșani a devenit Șef Rețele Apă Canal.


Culmea este că această majorare a posturilor de conducere vine după ce, în ianuarie, când s-a adoptat precedenta organigramă, cel puțin declarativ s-a dorit micșorarea numărului de conducători.


Atunci SC Nova Apaserv SA a redus numărul de directori de la patru la doi. Practic, a rămas doar directorul general, dar au fost desființate funcțiile de director operațional, director executiv și director economic, apărând însă un post de director adjunct.  


La două trei luni după ce, în numele micșorării costurilor și al unei organigrame mai suple, s-au diminuat directorii, posturile de conducere au crescut cu patru.

 

”Nu e vorba de funcții de conducere spectaculoase”


Reprezentanții operatorului licențiat de apă și canalizare susțin că modificarea atât de rapidă a organigramei vine tocmai din experiența celor trei luni de aplicare a celei aprobate în prima lună a anului, care ar fi necesitat niște ajustări. Și că introducerea în statul de funcții a patru noi posturi de conducere nu are un mare impact asupra cheltuielilor cu personalul.


”Nu e vorba de funcții de conducere spectaculoase. Sunt șefi de compartimente, de mică anvergură, pe care noi le lăsasem compartimente, dar din funcționarea ulterioară ne-am dat seama totuși că trebuie conduse. Într-un compartiment sunt două-trei persoane. Impactul este nesemnificativ asupra bugetului, în jur de 2.000 – 3.000 de lei, nu este spectaculos”,


Liviu Ștefan, director general SC Nova Apaserv SA.


A adăugat că modificările importante la organigramă au fost cele din ianuarie și că, ”invariabil a apărut nevoia unor ajustări pentru că nu poți să le prevezi chiar pe toate”.

 

În organigrama ”ajustată” inginerul-șef e mai tare ca directorii

 

Foarte succint, acestea sunt noile posturi de la SC Nova Apaserv SA:

 

 

  • 2 directori
  • 40 alte posturi de conducere
  • 485 posturi de execuție

 

Interesant este că din toate aceste posturi menționate, cele mai multe, adică 351, se subordonează unei persoane care nu este director, mai exact inginerului-șef Gelu Matei. Directorul general are 69 de angajați direct subordonați, directorul adjunct 58, iar contabilul șef 45.

 


”S-au redus funcțiile de directori și pe restructurare s-au creat mai multe compartimente și acele compartimente trebuie conduse”,


Dan Deleanu, director executiv ADI ”Aqua”.


A arătat totodată că salariile pentru funcțiile nou înființate de șefi compartimente și servicii sunt sub nivelul celor plătite foștilor directori.

 


”Nouă ni s-a trimis organigrama, nu ni s-a trimis și grila salarială, salariile sunt confidențiale”,


Dan Deleanu, director executiv ADI ”Aqua”.

 

Dacă tot nu se găsesc instalatori, atunci s-au transformat în operatori


Dacă oricum o dai posturile de șefi tot cresc la SC Nova Apaserv SA, în schimb compania are o mare problemă cu ”pălmașii”. Societatea găsește tot mai greu oamenii dispuși să lucreze ca instalatori.


Și de aceea prin noua organigramă s-a recurs la o... stratagemă. Inginerul-șef Gelu Matei a întocmit un referat prin care a propus ca, pentru a putea fi asimilate și alte categorii profesionale tehnice, să se adopte pentru acest post denumirea din COR (Clasificarea Ocupațiilor din România) de ”Operator circuite rețea apă”.

 

Iar aceasta să fie aplicabilă pentru profesiile de lăcătuș mecanic de întreținere și reparații universale, mecanici de întreținere și instalatori apă-canal, instalatori sanitari, instalatori termiști și altele asemenea.


Inginerul-șef preciza că este necesară o astfel de tactică din cauza lipsei de personal și că aplicarea amintitei denumiri mai generale poate ajuta la completarea celor 10 posturi disponibile la formațiile de intervenție apă-canal.


”Noi am scos de mai multe ori posturi de instalatori și nu prea vin oameni să se angajeze. Instalatorul pe piața muncii este destul de rar în momentul acesta pentru că îl și plătim destul de prost. Majoritatea celor de la formațiile de intervenție sunt în jurul salariului minim pe economie, la care se adaugă un spor de vechime. E drept, se mai adaugă bonuri de masă de vreo 20 de lei pe zi și tichete de vacanță”,


Liviu Ștefan, director general SC Nova Apaserv SA.

 

Organigrama e la +5 față de ianuarie


Șeful de la ”Apă” a explicat că instalatorii trebuie să aibă diplomă pentru această meserie, ceea ce restrânge drastic posibilitățile de angajare, pe când operatorii circuite rețea apă înglobează mai multe meserii în afara celei de instalator propriu-zis, ceea ce înseamnă că și șansele de găsire a personalului specializat sunt mai mari.


Practic, s-a făcut acest lucru pentru ca angajarea să nu fie neapărat restricționată de existența unei diplome de instalator, ori potrivit directorului general ”mai sunt și oameni care se pricep și fără să aibă această calificare”.


”Urmând ca ei să se specializeze la locul muncii ulterior. Pentru că noi nu avem nevoie ca absolut toți oamenii să fie instalatori, mai sunt și care sapă, și care... ”,


Liviu Ștefan, director general SC Nova Apaserv SA.


525 de posturi


cuprinde noua organigramă a SC Nova Apaserv SA


520 de posturi


avea organigrama adoptată în ianuarie.


De-a lungul timpului, preluarea continuă a unor sisteme de apă construite de primării a necesitat și angajarea altor oameni care să se ocupe de noile alimentări.  

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Gata negocierile și pentru ultimul șef de la ”Apă”. Drumul de la director la... director
Două partide au preluat controlul companiei de apă după un concurs cu oameni „scoși din joben” și rezerve de lux

 

Este OFICIAL: Drumul Botoșani – Târgu-Frumos rămâne cu piatră spartă, gropi și alunecări de teren la granița dintre județe, se lucrează la un nou proiect
În timp ce prefectul, președintele Consiliului Județean și unii parlamentari ai Puterii își fac deja poze de la întâlniri pe tema autostrăzii Pașcani – Suceava, care ar urma să asigure conectivitatea județului cu Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), la granița Botoșaniului cu Iașul este dezastru.
Angajații unei benzinării, la băut și fumat alături de alți oameni, la câțiva metri de un rezervor GPL, stația NU are autorizație de mediu – VIDEO & GALERIE FOTO
Mai mulți cetățeni din satul Hudum au reclamat autorităților că trăiesc cu teama unei tragedii din cauza unei stații GPL situate în apropierea drumului Botoșani – Suceava. Oamenii susțin că SKID-ul respectiv este amplasat ilegal și au solicitat ridicarea autorizației.
Reforma administrativă: CINCI instituții ar urma să dispară la Botoșani, cu tot cu directorii din fruntea lor
Proiectul legislativ privitor la unele măsuri fiscale aplicate în mediul privat, dar și cu o serie de măsuri care afectează aparatul de stat a intrat în transparență decizională.Mai multe instituții publice ar urma să dispară inclusiv la Botoșani prin desființare, comasare sau absorbție.
Procurorii de la Suceava, ”undă verde” pentru intrarea familiei cu cererea de peste 7 milioane de euro în dosarul decesului Alexandrei - MOTIVAȚII oficiale
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a preluat dosarul privitor la moartea Alexandrei Ivanov în data de 29 august 2023, la 11 zile de la deces. Suspect la acest moment în ancheta penală este medicul care se afla de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO
Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Polițiști europeni cu toalete în curte, fără apă și săpun: Poliția Botoșani cumpără șase WC-uri din lemn pentru sediile din județ după ce a primit BMW-uri pentru oraș – FOTOGALERIE
Acțiune mai puțin obișnuită a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care în aceste zile are în derulare o procedură în SICAP (Sistemul Informativ Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a Achizițiilor Publice).
Plângere pentru tentativă de omor împotriva unui primar, un consilier local a cerut protecția Poliției: Omori lumea pe stradă
Disputele politice și administrative dintr-o comună s-au mutat din Consiliul Local la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), acolo unde un ales din Gorbănești a depus o plângere împotriva primarului Ionuț Melinte. Conflictul este unul mai vechi, însă a degenerat la sfârșitul lunii precedente.
Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
Cred ca nu se mai poate 2010, chiar dacă ați numit țapul ispasitor
24 mai 2022, 19:11
Dar marea speranta a managmentului juristul adus de la Govora ce a facut de ce nu redreseaza societatea cum a promis. Muncitorii stau cu mainile in apa de canalizare la avarii si primesc salariul minim. Sefii se gandesc la interesele lor si ale stapanilor care i-au numit. Se iau decizii ca la stat nimeni nu raspunde de starea tot mai rea a societatii de apa.
23 mai 2022, 23:18
De ce nu publicați salariile directorilor sau a ale altor șefi și salariile instalatorilor, muncitorilor. Atunci se va înțelege de ce nu sunt doritori pentru posturile de execuție .
23 mai 2022, 09:22
Am sunat la dispeceratul societății pentru o avarie în cartier și abia după doua săptămâni a venit un instalator sa uitat și a a plecat. După încă o săptămână a venit un utilaj și a săpat un crater pe care ulterior la abandonat. După încă foarte săptămâni a venit din nou un alt utilaj și a mai săpat încă un crater la 10 metri mai la vale și la fel la abandonat. A treia oara a durat mai mult de o săptămână, cam trei săptămâni și abia atunci sa remediat avaria. Deci cam 12-13 săptămâni curge apa pe strada și abia atunci se rezolva avaria, dar nu am văzut nici un șef la fata locului doar 2,3 salariați fără vlaga și fără scule.
23 mai 2022, 08:08
Sondaj
A fost politizată ediția din acest an a Balului Oamenilor de Afaceri?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Este un memoriu foarte amplu și bănuiesc că este un... provin informațiile de la un fost manager de la Nova Apaserv. Atât timp cât a fost acolo nu a rezolvat? Bănuiesc că este și frustrat acum și vă spun dvs. informațiile ce ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9725 lei
USD
Dolarul SUA
4.5419 lei
CHF
Francul elveţian
5.1534 lei
GBP
Lira sterlină
5.7376 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0556 lei
XAU
Gramul de aur
294.1024 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2544 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3086 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0036 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3433 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2044 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.8 o C
Dorohoi
1.3 o C
Bucecea
1.4 o C
Darabani
0.7 o C
Saveni
1.9 o C
Ştefăneşti
4.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.