Ancheta săptămânii
Ruslan, un moldovean născut peste Prut, a ajuns cel mai mare afacerist din Botoșani într-un business cu iz de clonă

Să înființezi o companie în 2015 și cinci ani mai târziu să ajungi pe primul loc în Topul Județean al Firmelor întocmit de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, aceasta este o performanță care ani la rând nu a fost la îndemâna vreunui om de afaceri născut în România. Ceea ce nu au putut însă românii, a fost la îndemâna unui basarabean.

Francezul a predat ștafeta...


CCIA a programat pentru sfârșitul acestei luni Balul Oamenilor de Afaceri, la care va fi lansat oficial și amintitul top.


Câteva date au fost însă făcute deja publice și scot la iveală o schimbare importantă în clasamentul celor mai performante companii din județ.


La ultimul bal organizat de CCIA, cel din 2019, în care topul s-a alcătuit pe baza datelor financiare din 2018, în absolut toate clasamentele concepute primul loc a fost ocupat de SC Formens SRL, societatea comercială controlată de francezul Gerard Losson.


În topul din 2021, întocmit pe situațiilor financiare din 2020, la cele mai importante două secțiuni firma de confecții și-a pierdut supremația în favoarea unui agent economic relativ tânăr.

 

...Un moldovean a preluat-o


SC Doly-Com Distribuție SRL a fost înființată în 2015 pentru ca în 2020 să se claseze pe primul loc în Topul Județean al Firmelor atât după cifra de afaceri, cât și după profit.


274.333.744 de lei


a fost cifra de afaceri a agentului economic menționat în anul 2020. La cursul leu-euro din ziua redactării acestui articol înseamnă 55,4 milioane de euro.


Pe pozițiile următoare regăsim câteva firme de tradiție, obișnuite cu poziții înalte în topul CCIA: Formens, Grupul de Distribuție ETA, Samcom AS, Cornell’s Floor, Electro-Alfa Internațional, Elsaco Electronic, Dadycom, Ovisim Impex, Proagro.

 

20.969.745 de lei


a fost profitul brut din exploatare înregistrat de SC Doly-Com Distribuție SRL în 2020, echivalentul a 4,2 milioane de euro.


De la locul al doilea în jos regăsim companii cu nume sonore din Botoșani: Electro-Alfa Internațional, Prodalcom, Formens, Vestra Industry, Big Conf, Cornell’s Floor, Ovisim Impex, Diaconu Agriplant, Cereal Bac.

 

Sediu la Botoșani, punct de lucru la Roma


”Prelucrarea și conservarea cărnii” este domeniul principal de activitate al SC Doly-Com Distribuție SRL. Sediul declarat la Oficiul Registrului Comerțului este strada Vârnav 29 E din Botoșani, adică acea stradelă din spatele parcului Mihai Eminescu.


Ne-am deplasat prin zonă în încercarea de identificare a sediului acestei societăți. O plăcuță cu ”Vârnav 29 E” nu există însă pe amintita stradă, iar pe unde ar trebui să fie acest număr sunt deoparte niște vile impunătoare, fără a exista, cel puțin la vedere, sigla vreunei firme, iar de cealaltă niște blocuri.


În schimb, SC Doly-Com Distribuție SRL are deschis punct de lucru și sediu secundar în satul Roma din comuna cu același nume, acolo unde are declarate o mulțime de activități, de la ”prelucrarea și conservarea cărnii” și ”comerț cu ridicata al animalelor vii” la ”comerț cu ridicata al cărnii și produselor din carne” și ”alte servicii de alimentație”.


Succes fulminant venit de peste Prut


Dacă de Valeriu Iftime, Gheorghe Ciubotaru, Tonino Boldea, Cornel Șfaițer a auzit probabil orice botoșănean, nu neapărat afacerist, câți oare dintre dumneavoastră știți cine este Ruslan Balîc? Ei bine, aflați de la noi că, în acte, este cel mai mare afacerist din Botoșani. Pentru că, potrivit informațiilor oficiale furnizate de Oficiul Registrului Comerțului, el este unic asociat al SC Doly-Com Distribuție SRL. După cum și numele lasă să se înțeleagă, Ruslan Balîc s-a născut în Căușeni, Republica Moldova. El este administratorul companiei în cauză până în anul 2114. Da, ați citit bine, anul 2114, când omul nostru își va fi sărbătorit de mult centenarul.


Ruslan Balîc a devenit administratorul SC Doly-Com Distribuție SRL încă din anul înființării firmei și s-a bucurat de un succes fulminant.


Iată evoluția business-ului:

 

ANCIFRĂ DE AFACERIPROFIT BRUT
2018267.101.7077.491.218  
2019260.421.8544.118.668  
2020274.333.74420.497.704


 

”Nu văd nici un impact al HoReCa asupra cifrei de afaceri”


La nivelul CCIA Botoșani nu s-a studiat în amănunt situația Doly-Com.


”Eu știu ce este acolo, prima oară aflu asta. Important este că face o afacere în Botoșani și că este foarte mare în condiții de criză. Nu văd nici un impact al HoReCa asupra cifrei de afaceri, aceasta înseamnă că ori funcționează HoReCa, ori nu funcționează, nu contează. Nu știu dacă nu este o chestiune care ține de faptul că nu se raportează tot ce se întâmplă în HoReCa. Nu doar la noi, cred că peste tot. Atât timp cât HoReCa tot este închisă și nu se văd minusuri, nu se văd scăderi, înseamnă că partea aceasta de business, la Botoșani cel puțin, nu este extrem de importantă”,


Valeriu Iftime, președinte CCIA Botoșani.


Liderul oamenilor de afaceri din Botoșani crede însă că mai există încă cel puțin o explicație pentru ascensiunea agentului economic în cauză. Companii mari din Botoșani și-au despărțit direcțiile de business pe societăți diferite astfel încât firmei mame i-a scăzut nivelul afacerilor. În schimb, dacă s-ar calcula cifra de afaceri la nivel de grup probabil SC Doly-Com Distribuție SRL nu ar mai fi lider.


”De exemplu, la Elsaco am divizat activitatea pe mai multe companii din grup. Dacă adunăm cifrele de afaceri de la Elsaco, Vestra și celelalte, cred că avem cea mai mare cifră de afaceri. Am împărțit activitățile în funcție de specificul lor, în așa fel încât comerțul să fie comerț, softul soft și partea de antreprenoriat general. Să fie fiecare pe un domeniu cumva limitat, mai bine și mai ușor de gestionat și de condus”,


Valeriu Iftime, președinte CCIA Botoșani.

 

SC Doly-Com SRL în faliment, SC Doly-Com Distribuție SRL pe primul loc


SC Doly-Com SRL (deci fără ”Distribuție”) este o firmă înființată în 1997 care l-a avut mulți ani administrator pe Iulian Căzăcuț. Dincolo de asemănarea izbitoare a numelui, are același cod CAEN ca firma ajunsă lider în Botoșani și, de asemenea, avea puncte de lucru în comuna Roma.


Cel puțin la fel de interesant este că după înființarea SC Doly-Com Distribuție SRL, afacerile celeilalte companii, adică SC Doly-Com SRL, pur și simplu s-au prăbușit, de la peste 148 milioane de lei cifră de afaceri în 2015 la doar ceva peste 100.000 de lei în 2017. De altfel, în 2015, an în care s-a constituit SC Doly-Com Distribuție SRL, cealaltă companie, SC Doly-Com SRL, și-a cerut intrarea în insolvență, pentru ca în 2016 Tribunalul Botoșani să dispună intrarea în faliment în procedură generală.


După cinci ani procesul de faliment continuă, următorul termen fiind stabilit pentru luna decembrie 2021. ANAF și Primăria Roma se regăsesc printre debitori.

 

loading...
Cum a fost posibil? A șaptea firmă a județului în insolvență după afaceri de 31 milioane euro într-un an
Ăsta afacerist frate! În primul an a făcut peste 18 milioane de euro și a ajuns lângă Electroalfa și Prodalcom

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
 

Îngrijitoare de lux la Spitalul Mavromati: Lefuri în plată de 6.000 - 9.000 de lei
Nu există posturi mai bine sau mai prost remunerate. În România angajatorii sunt cei care provoacă discrepanțele uriașe între mediul privat și cel bugetar.Și se ajunge astfel ca două persoane care prestează practic aceeași activitate, dar în locuri diferite, să aibă salarii diametral opuse, ca valoare.
După 31 de ani, Primăria Botoșani a înregistrat la OSIM „Premiul Național de Poezie Eminescu”: Eminescu este al nostru, al tuturor / Dacă dorește să-l provincializeze, să-l facă de nivel local, să implice și aprozarul nu știu care...
După trei decenii în care manifestările dedicate Zilelor Eminescu au fost organizate de Fundația Culturală Hyperion, de anul viitor organizatorii ar putea fi alții.Primăria municipiului Botoșani, finanțatorul principal al acestor evenimente culturale, a devenit proprietară pe titulatura premiului.
Lichidare până la capăt: S-a scos la vânzare și o cale ferată din ograda orașului - O să vină romii până la urmă să o cumpereGALERIE FOTO
Cabinetul Individual de Insolvență (CII) ”Dascălu Constantin Lulu” continuă încercarea de recuperare a datoriilor SC Termica SA. La 11 ani de la intrarea în faliment a fostei societăți de termoficare a orașului, în patrimoniul acesteia încă se mai găsesc bunuri care pot fi valorificate.
Marea ”pilăreală”: Statul a uitat de concursuri, puzderie de instituții conduse de interimarii cu pile la partid
”Exercită cu caracter temporar”, ”promovare temporară”, ”delegare atribuții”, ”preluare sarcini”, toate aceste expresii sofisticate nu fac altceva decât să ascundă la Botoșani un fenomen care a luat amploare în pandemie. La conducerile a tot mai multe instituții sunt propulsați oameni fără concurs, dar cu carnetul potrivit de partid.
„Omul care mânca două pâini” la companiile orașului, dat afară de la societatea în faliment care a îngropat Primăria în datorii
S-au câștigat și se câștigă bani frumoși la societățile Consiliului Local Botoșani, indiferent de situația lor financiarăDirectorul cu două salarii din termie și-a încheiat contractele de șef și a rămas doar cu statutul de angajat la Modern Calor
TRAGEDIA de la Huțani reprodusă după 41 de ani! Cât de pregătit e Botoșaniul să intervină la un accident de o asemenea amploare? – VIDEO 
Seria articolelor privitoare la cea mai mare tragedie rutieră a României se încheie cu un exercițiu de imaginație. Colonelul Decebal Muraru, inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Nicolae Iorga”, a participat alături de Botoșăneanul la acest demers după un salt în trecut, pornind de la momentul în care s-a aflat de accident. 
Afaceri cu șomeri anchetate de Poliție și Agenția de Integritate, angajați de la AJOFM prinși în morișca subvențiilor
Polițiștii botoșăneni desfășoară o anchetă care vizează modul în care mai multe societăți comerciale și o organizație neguvernamentală au încercat, și unele chiar au și reușit, să obțină subvenții de la bugetul de stat și cel european prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM).
Femeia aruncată printre cadavre care a înviat la morgă: Mama, tu ai fost moartă și ești vie, ce ai văzut acolo?VIDEO & FOTOGALERIE
Aproape 42 de ani trecuți din ziua accidentului de la Huțani nu au fost nici pe departe suficienți pentru ca Virgina Varvarei, astăzi pensionară, să uite clipele îngrozitoare prin care a fost nevoită să treacă. Povestea acesteia este probabil cea mai tulburătoare dintre toate cele ale supraviețuitorilor pe care Botoșăneanul a reușit să îi găsească și să îi intervieveze.
”Șoferii iadului”, vinovații de serviciu în ”epoca de aur”: Mergeai non-stop până picai, mai ațipeai... / Când porneai motorul scotea o fumăraie că autogara nu se mai vedeaVIDEO & FOTOGALERIE
Despre modul inuman, un veritabil atentat la siguranța vieții, în care se circula în perioada comunistă...
Loading...
Șoferul din autobuzul groazei a murit sub ochii soției și a lăsat orfani trei copii, două amenzi – singurele pedepse pentru 48 de morți
Cea mai mare tragedie rutieră din istoria României a avut eroul său negativ. Pentru că în comunism sistemul nu putea fi decât perfect, cei care greșeau erau doar oamenii. Chiar dacă, atunci când vorbim despre șoferi de exemplu, erau nevoiți să circule cu autobuze vechi, pline de improvizații și cu anvelope noi, dar cu defecte de fabricație.
OMAGIU adus după 41 de ani de la tragedia în care au murit aproape 50 de botoșăneni - Troiță ridicată de Consiliul Județean și Primărie – VIDEO
Seria articolelor realizate de publicația Botoșăneanul despre tragedia care a avut loc la Huțani în urmă cu mai bine de patru decenii se aproapie de final. Atât cât s-a putut în condițiile date, am încercat să călătorim într-un trecut mai mult sau mai puțin îndepărtat pentru a readuce în atenție accidentul care rămâne pe primul loc în România, în privința numărului ridicat de morți.
Tragedia de la Huțani, dezvăluită în presa comunistă doar la anunțurile de condoleanțe: A fost tratat drept un accident de muncă
Tragedia de la Huțani nu a existat și totul a fost doar un vis urât dacă ar fi să ne luăm după presa botoșăneană din acea perioadă. Presă ce însemna de fapt un singur ziar care nu a pomenit ceva despre cel mai mare accident rutier din istoria României.
Adevărul făcut scrum! Dosarul accidentului de la Huțani TOPIT de Parchet și Poliție – GALERIE FOTO singurele IMAGINI de la tragedia rutieră
Autoritățile au distrus toate dosarele și documentele cu fotografii anexate, declarații de martori, expertize sau rezultate ale cercetărilor penale care au existat în urma celei mai mari tragedii rutiere din țara noastră.Accidentul rutier cu morți colective a avut loc la Huțani pe 29 iunie 1980, când un autobuz s-a răsturnat cu roțile în sus într-o mlaștină, iar în jur de 50 de oameni și-au pierdut viața.
PREMIERĂ: Colonelul Vasile Botezatu, dezvăluiri amănunțite despre ancheta celei mai mari tragedii rutiere a României: Era o situație de război! VIDEO
Jumătatea vieții i-a fost marcată colonelului botoșănean Vasile Botezatu de cea mai mare tragedie rutieră care s-a petrecut vreodată în România, la Huțani – Botoșani.A avut implicare directă în cercetarea ulterioară și, acum, la venerabila vârstă de 81 de ani, își amintește clar modul în care s-a derulat ziua de 29 iunie 1980.
Loading...
Dezvăluiri după 4 decenii: Anvelopa care a explodat era nouă, ”autobuzul morții” avea doar o ușă și transporta oameni pe... motor
A doua zi după accidentul din 29 iunie 1980 de la Huțani s-a constituit o comisie de constatare tehnică a condițiilor în care s-a produs tragedia. Autobuzul a fost scos din apă cu o macara și transportat la garajul IJTL – Întreprinderea Județeană de Transport Local Botoșani.
Televiziunea Română a ajuns la Botoșani pentru cea mai mare tragedie rutieră din România: Sunt încă întrebări la care după 41 de ani nu se știe răspunsul GALERIE FOTO & VIDEO
Seria de articole inițiată de Botoșăneanul despre accidentul rutier care a avut loc la Huțani în 29 iunie 1980, când un autobuz cu circa 85 de persoane s-a răsturnat într-o mlaștină, a readus în atenția publică această tragedie unică în România prin proporțiile sale. Atunci când s-a produs, a fost înregistrat drept cel mai groaznic accident rutier de pe glob.
Dumitru Zmău în fața celei mai mari tragedii din carieră: Erau distruși. Oameni plângeau, țipau, răcneau. O nenorocire ca asta sper să nu mai prind în viața asta - VIDEO
Doar cei care au prins o bucată din comunism își pot aminti cum decurgeau călătoriile între localități sau cele interjudețene. Autobuzele plecau exclusiv din autogări, nu existau firme private, cum sunt în zilele noastre, pentru transportul călătorilor la orice destinație dorită. Nu erau bilete rezervate, aer condiționat sau altele de acest gen.
Pompierul care a intervenit la tragedia de la Huțani: Se scoteau oameni, intra unul, ieșea altul / Când vezi ce ai văzut acolo... nu-ți găsești cuvintele - VIDEO
Pe Liviu Adronic l-am cunoscut prin prisma activităților din ultimele două decenii, el dezvăluindu-și public sufletul sensibil îndrăgostit de cultură. A apărut și s-a poziționat firesc în mijlocul evenimentelor artistice ca și cum ar fi fost acolo dintotdeauna. Puțini cunosc faptul că Liviu Andronic a trăit o zi și o noapte în mijlocul celei mai mari tragedii rutiere care a lovit România. Și care l-a schimbat și pe el, pe viață. Deși, nu a pierdut pe nimeni drag. A preluat însă din durerea celorlalți, a celor care și-au plâns morții.
Eroul care OFICIAL nu există! Gheorghe Podaru, omul care într-o după-amiază de vară a salvat șase oameni din mlaștina de la Huțani: Totul s-a petrecut într-o tăcere de mormântVIDEO & GALERIE FOTO
Ne reîntoarcem în timp, în duminica zilei de 29 iunie 1980, în localitatea Huțani, unde a avut loc cea mai mare tragedie rutieră a României.Gheorghe Podaru a avut o implicare uriașă în partea a doua a evenimentului rutier, în ceea ce s-a înțeles pe atunci a fi misiunea de salvare.
Mărturiile femeii care a supraviețuit celei mai mari tragedii rutiere din România: Șoferul a strigat - ne răsturnăm / Fetițele alea au murit cu garoafele în mânăVIDEO & FOTO
Margareta Hergheligiu avea 27 de ani în anul care avea să marcheze iremediabil sute de oameni din trei județe ale Moldovei și este una dintre puținele persoane care a supraviețuit teribilului accident rutier din 29 iunie 1980.Își amintește fiecare detaliu extrem de clar, iar amintirile încă-i rănesc memoria pentru că, în cei 41 de ani care au trecut de atunci, nu s-a oprit din întrebările adresate Divinității: „De ce am trăit eu și nu unul dintre copiii care se aflau în autobuz? Sau una dintre familiile fericite care se aflau printre călători?”.
Autoritățile ce fac?,se iau de cei care vind semințe că le este mai ușor la calculat
18 octombrie 2021, 16:31
"Ceea ce nu au putut însă românii, a fost la îndemâna unui basarabean." Basarabean, nu există aşa naţionalitate. Este o denumire dată de ruşi, nici ca provincie nu există. Nu ne mai botezaţi cu tot felul de nume de împrumut. Suntem moldoveni şi atât. Nu vă convine uitaţi de noi.
18 octombrie 2021, 15:54
Pai da, dupa ce musiu Cazacut a "uitat" sa plateasca catre stat vreo 40 milioane de euro, a bagat firma in faliment, a deschis alta si l-a bagat la inaintare pe respectivul. Tipic romanesc. Problema e ca sunt niste prosti, recte noi, care vom plati suma respectiva. Intre timp, musiu Cazacut, si-a mai construit un palat.
18 octombrie 2021, 13:17
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Colegilor mei care astăzi au intrat în echipă le urez mult succes și nu în ultimul rând vreau să mulțumesc și colegilor au făcut parte din echipa Inspectoratului Școlar până astăzi și cu care am colaborat excelent. Sper ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9477 lei
USD
Dolarul SUA
4.7247 lei
CHF
Francul elveţian
4.7380 lei
GBP
Lira sterlină
5.8810 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6529 lei
XAU
Gramul de aur
277.4951 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2493 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2761 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3196 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6853 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2002 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6649 lei
Vremea
astăzi
Botosani
16.6 o C
Dorohoi
16.7 o C
Bucecea
15.9 o C
Darabani
13.7 o C
Saveni
17.1 o C
Ştefăneşti
14.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.