Ancheta săptămânii
Să curgă apa... chef de 8 Martie pe banii de la ”Nova”, 2.500 lei pe lună pentru un ridicat de mână

Compania de apă și canalizare a Botoșanilor se află într-o situație cel puțin specială și dificilă. SC Nova Apaserv SA a intrat în a patra lună a anului fără să aibă bugetul aprobat de Consiliul Județean Botoșani. Pe 31 martie plenul CJ ar fi trebuit să îl dezbată, însă nici măcar nu l-a pus în discuție. ”Nesimțire” a fost cuvântul cel mai des pronunțat de către aleșii de la județ când au fost întrebați despre refuzul de a discuta măcar bugetul de la ”Apă”.

”Eu așa ceva n-am mai văzut”


florin bulgaruMai exact, consilierii județeni trebuiau să îi acorde un mandat special administratorului public Radu Judele, reprezentantul CJ Botoșani în AGA societății, pentru a exercita dreptul de vot în numele instituției, în calitatea acesteia de acționar, în vederea aprobării bugetului de venituri și cheltuieli pe 2016. Aleșii de la județ nici nu au mai avut posibilitatea de a dezbate în plen proiectul de hotărâre întrucât comisia juridică a refuzat pur și simplu să îl ia în discuție.
”Eu așa ceva n-am mai văzut, nu am dat aviz nici pozitiv, nici negativ, pur și simplu nu l-am discutat. Dacă în plen cumva se pune în discuție și se supune la vot eu ies din sală”, declara consilierul județean Florin Bulgaru, membru al comisiei juridice, înaintea ședinței de plen.

 

Salariu mediu de peste 100 milioane lei vechi pentru directori


Principala nemulțumire a aleșilor de la județ o reprezintă nivelul retribuțiilor propuse pentru conducătorii SC Nova Apaserv SA. Este cel mai mare din istoria de după revoluție a operatorului de apă și canalizare, indiferent de numele său și totodată cel mai mare dintre toate societățile de utilități publice controlate de administrația județeană sau municipală.
Pentru toți directorii societății, care de asemenea sunt cei mai mulți și cei mai scumpi de după 1989, s-au propus salarii formate dintr-o componentă fixă și una variabilă, care reprezintă o cotă de participare la profitul net al unității, care este mai mare pentru directorul general față de cei adjuncți. Astfel, pentru tot anul curent, 522.000 de lei este suma repartizată pentru componenta fixă și 293.000 de lei pentru cea variabilă, ceea ce cumulat înseamnă 815.000 de lei.
Un director general - Gabriel Cîrlan și cinci directori adjuncți are SC Nova Apaserv SA: directorul operațional Ady Petrușcă, directorul executiv Cristina Panait, directorul economic Daniela Jâtărașu, directorul comercial Cristian Romanovschi și directorul tehnic Cătălin Fetcu. Un simplu calcul arată că media lefurilor directorilor se ridică în acest an la 11.319 lei.

buget nova apaserv 4

Cea mai scumpă ridicare de mână din istoria apei botoșănene


Ceea ce i-a enervat însă la culme pe consilierii județeni a fost propunerea ca și membrii consiliului de administrație de la SC Nova Apaserv SA să beneficieze de indemnizații calculate după modelul retribuțiilor directorilor. Mai exact, în bugetul pe anul curent, pentru plata drepturilor bănești ale membrilor CA este prevăzută o sumă fixă de 1.600 lei pentru fiecare membru, la care se propune să se adauge câte 900 de lei din cota de participare la profit. Se ajunge astfel în situația incredibilă ca pentru una-două ședințe pe lună, în care majoritatea membrilor CA nu fac în principiu foarte multe lucruri în afară de a ridica mâna și a vota proiectele de pe ordinea de zi, să se fie plătiți cu 2.500 de lei.

buget nova apaserv 2

buget nova apaserv 3

Se dublează cheltuielile cu șefimea unității


270.000 de lei sunt prevăzuți astfel în buget doar pentru achitarea indemnizațiilor membrilor CA.
Însumat, pentru achitarea drepturilor bănești directorilor și membrilor CA, SC Nova Apaserv SA și-a repartizat în buget 1,085 milioane de lei, adică peste 10 miliarde de lei vechi.
Și aceasta în condițiile în care anul trecut s-au cheltuit tot la acest capitol doar 585.000 de lei. Vorbim așadar de aproape o dublare a consumului financiar cu șefii de la ”Apă”.

 

Plouă cu prime, sporuri, bonificații


Dar aceasta nu este tot. Bugetul de la SC Nova Apaserv SA include o sumedenie de alte bonusuri pentru angajați, ale căror salarii medii oricum trec de 2.100 de lei. Dacă unele sunt de înțeles, precum ajutorul de deces ori cel de boală, altele reprezintă o raritate în mediul economic botoșănean. Astfel, angajaților unității controlate de CJ Botoșani li se acordă o primă de vacanță de 500 de lei, o primă de 500 de lei mamei salariate la nașterea unui copil, angajații beneficiind totodată de prime de Paște, Crăciun și 8 Martie în sumă de 150 lei pentru fiecare eveniment de acest gen.


”La nivelul societății se pot prevedea acțiuni cu caracter social precum organizarea de mese festive cu prilejul unor evenimente deosebite (Paște, Crăciun, 8 Martie etc.). Costul acestor acțiuni se suportă din și în limita fondului social constituit potrivit legii. Consultarea și utilizarea fondului social (...) se face de către angajator cu consultarea sindicatelor”.

 

buget nova apaserv 5

buget nova apaserv 6


Acesta este un pasaj dintr-o adresă pe care SC Nova Apaserv SA a trimis-o în partea a doua a lunii martie la Consiliul Județean Botoșani. De altfel, de la începutul anului cele două părți au purtat o corespondență dură pe seama bugetului, care a culminat săptămâna precedentă cu refuzul consilierilor județeni de a discuta bugetul de la ”Apă”. Și aceasta în ciuda semnalelor alarmiste venite dinspre conducerea societății.


”Așa cum am menționat și în adresele anterioare vă rugăm să aveți în vedere că orice tergiversare nejustificată privind aprobarea BC 2016 în ședința AGA va determina blocarea activității operatorului prin măsurile ce vor trebui întreprinse în vederea respectării prevederilor legale”,


Adresă semnată de Gabriel Cîrlan – director general și Daniela Jîtărașu, director economic.

 

”Se va rediscuta atunci când vor fi niște sume de bun simț”


Consilierii județeni nu sunt însă tocmai impresionați de tonul panicard și nu au de gând să dezbată prea curând bugetul de la ”Apă” fără unele modificări.


”Se va rediscuta atunci când vor fi niște sume de bun simț. Ei au venit cu propunerea, având în vedere că unitatea este pe profit, de a mări sumele de bani care se dau celor din consiliul de administrație, deci cu încă 900 lei la fiecare pe lună, așa reiese din ce au propus ei acolo. Și am spus că nu discutăm asta, luați-vă bugetul și veniți cu propuneri pertinente și atunci o să vedem”,


Dumitru Zmău, consilier județean.


”Membrii consiliului de administrație au procent din salariul directorului, deci implicit... Să refacă documentația. Nu este posibil ca un președinte de Consiliu Județean care coordonează să aibă la jumătate salariu din ceea ce au ei acolo”,


Verginel Vacariu, consilier județean

Angajări la secret


gabriel cirlanIar toate aceste lucruri se întâmplă după ce la finele anului trecut, în doar câteva zile, SC Nova Apaserv SA a angajat peste 60 de persoane. Botoșăneanul a solicitat societății numele acestora, însă reprezentanții companiei au refuzat să le divulge, cert fiind însă că printre ei se regăsesc destui ”dinozauri” din lumea politică. Nu s-a organizat nici un concurs, toate angajările făcându-se pe bază de CV-uri. Mai mult, societatea comercială are de recuperat peste 10 milioane de lei, apă consumată și neîncasată, cea mai mare parte reprezentând creanțe de la populație.
Prezent la ședința CJ Botoșani în care consilierii au scos bugetul de pe ordinea de zi, directorul general Gabriel Cîrlan n-a putut da un răspuns clar cu privire la ce se va întampla cu unitatea în condițiile în care în luna aprilie încă nu are buget.

loading...
Fost parlamentar, ex-director de bancă, plătit cu… minimum pe economie într-o companie de stat
Pe apa sâmbetei…? Peste 4 miliarde de lei vechi pentru salariile secrete la cinci oameni cu mâinile legate

 

O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
inpuff.ro
Loading...
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
Loading...
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Botoșănenii care au MURIT în 1989: Ei sunt revoluționarii FĂRĂ carnet și privilegii
Pentru ei libertatea s-a sfârşit înainte de a începe. Chiar dacă în numele ei, al libertății, au sacrificat ceea ce aveau mai scump: propria viaţă.
Militianul Smau vorbeste?Mai bine ar pune mana pe un abecedar ....hi hi hi ...
5 aprilie 2016, 01:37
Daca a ajuns judetul pe mana la toti militienii analfabeti...
4 aprilie 2016, 20:17
Oameni buni,da faceti ceva cu aceste institutii care ne JUPESC si ne ignora pe NOI cetatenii acestei tari. DNA, Curtea de conturi, ETC....
4 aprilie 2016, 18:39
La societatea de apa a Botosaniului au existat nereguli camulflate inca de la infiintarea acesteia. Cineva tine departe de organele de control si de ochii justitiei aceasta societate. Daca cineva ar fi avut curiozitatea sa verifice cum o parte din angajatii acestei societati, incepand cu cei din conducere, si-au ridicat vile, cumparat terenuri, efectuat concedii medicale etc ar fi constatat ca acestea nu aveau cum fi dobandite doar din salariile primite. Se pare ca cineva de la Prefectura si Consiliul Judetean sunt in cardasie cu aceasta societate care jecmaneste abonatii si beneficiarii serviciilor societatii, servicii care lasa de dorit dar preturile cresc anual si majorarile in loc sa mearga la investitii pentru buna deservire, merg in buzunarele angajatilor prost administratori dar si pusi pe escrocarea abonatilor.
4 aprilie 2016, 15:55
Verificati mai atent, a-ti uitat de Modern Calor! Acolo situatia este identica, daca nu mai grava! Singura diferenta este ca doua sunt in curtea PSD-ului - modern calor+termica si alte doua in curtea PNL-ului (nova apaserv si apa grup).Avem 4 societati, care stau cu DNA in curte, cu salarii nesimtite, cu conduceri cercetate de catre toate organele penale si nepenale!Votati USL-ul, cei care ne-au umplut "brutariile" cu politicieni, iar de acum urmeaza managerii /slugoii politruci!!
4 aprilie 2016, 15:36
s umele ptr salarii sunt eronate.Cine da diferenta?
4 aprilie 2016, 14:26
sa vedeti cum toata ziua acest Carlan este plecat in "delegatie" la Brasov la ficsa pe banii si cu masina societatii
4 aprilie 2016, 13:12
E nesimtire curata ce se întâmplă la Nova Apaserv! De la lefurile uriase si nejustificate, la facturile umflate si angajările pe pile si nepotisme! Ar trebui sa intre putin Curtea de Conturi si DNA-ul in cuibul lor de vipere, prea si-au bătut joc de botoșăneni!
4 aprilie 2016, 12:50
Toti oamenii buni au fost inlaturati din aceasta societate. Acum sunt toate lichelele la conducerea societatii, Se fac angajari numai pe pile si nepotisme. Bravo Sorescule ai distrus societatea asta, si mai vrei sa fii presedinte. Sorescu si toata conducerea societatii trebuie sa raspunda pentru toate acestea
4 aprilie 2016, 11:28
Trebuie schimbata prin vot conducerea incompetenta a acestui judet ce a facut sute de angajari de amante, sotii ,alte rude si membri PNL in ultimii 4 ani .Au capusat ,au distrus ,au paraduit ! Acasa Judele ,acasa Sorescu si toata clica de la cj impreuna cu carlaniada de la apa!
4 aprilie 2016, 11:16
Tupeu! Asa se poate spune despre toti cei de la apa, cu doua persoane trecute la asociatie platesti 100 de lei pe luna la apa? Doar chefurile si combustibilul ars degeaba trebuie acoperite! Trebuie demisi toti sefi de la apa.
4 aprilie 2016, 08:37
zenda.ro
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Faceți-l așa cum e că, dacă se ajunge la exproprieri, nu se mai termină nici într-o sută de ani drumul ăsta. Faceți-l așa și după aceea vedem noi și cu a treia bandă”,Cristian Achiței, deputat, despre drumul ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8378 lei
USD
Dolarul SUA
4.3085 lei
CHF
Francul elveţian
4.5522 lei
GBP
Lira sterlină
5.3598 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0080 lei
XAU
Gramul de aur
245.7662 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3768 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9856 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1736 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1815 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6492 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.