Ancheta săptămânii
Schilodiţii revoluţiei lăsaţi de stat fără bani, revoluţionarii de catifea răsplătiţi cu sute de euro

Reducerile cheltuielilor bugetare au ajuns şi la răniţii din revoluţie. Puţinii botoşăneni care au avut efectiv de suferit în urma evenimentelor din urmă cu 20 de ani au fost lăsaţi aproape în totalitate fără bani. De cîteva luni aceştia trebuie să se descurce cu un venit considerabil sub salariul minim pe economie. În acelaşi timp, zeci de alţi botoşăneni care la revoluţie nu s-au ales nici măcar cu o singură zgîrietură iau indemnizaţii de sute de euro de la stat.

Tirdea, Domnescu

Împuşcat lîngă Poliţie, pus să se descurce cu 300 de lei

Este după-amiază zilei de 22 decembrie 1989. Botoşăneanul Iulian Domnescu, şofer pe TIR, avînd la braţ însemnuri tricolore trece prin apropierea Inspectoratului de Miliţie. Mergea spre casă, dar nu a mai ajuns decît peste cîteva luni. A apucat să mai vadă o maşină cum trece pe lîngă el, un ofiţer de armată şi un soldat.Domnescu „Fără nici o somaţie, fără nimic, a tras în mine. N-am simţit pe loc. Am mai făcut doi paşi şi am simţit o fierbinţeală în pantaloni. Era sîngele… era iarnă şi am căzut jos”, rememorează Iulian Domnescu. Glonţul i-a intrat în piept, i-a trecut şi prin plămîni şi i-a ieşit prin spate. A avut totuşi noroc, dacă se mai poate vorbi de aşa ceva… A stat cinci luni în spital, a suferit operaţii, iar acum, la 53 de ani, a fost lăsat fără indemnizaţia de circa 1.500 de lei pe care o primea ca rănit în revoluţie. Nu ştie foarte bine de ce nu i se mai dau banii. Mai ia doar o pensie de 410 lei, din care, greu de crezut, statul îi opreşte lunar 100 de lei pentru că i-ar fi plătit o lună în plus amintita indemnizaţie şi acum trebuie să şi-o recupereze. Banii rămaşi nu îi ajung nici măcar pentru tratament. A rămas cu o mulţime de sechele din urma împuşcăturii, s-a umflat, la căldură se sufocă şi nu poate să muncească. S-a mutat din Botoşani la Suliţa ca să poată fi îngrijit de mama. Tratamentul costă 400 de lei pe lună. „Eu dacă merg pe căldura asta pînă la colţ fac infarct. Am datorii de 150 de lei la farmacie şi nu pentru toate medicamentele de care am nevoie, doar pentru o parte”, mai spune Iulian Domnescu.

Schilodit în armată, lăsat fără indemnizaţie de rănit

Decembrie 1989… În urma evenimentelor din întreaga ţară soldatului Mihai Ţîrdea i se face chemare de urgenţă din concediu militar. Trebuie să se prezinte la unitatea din Iaşi în cîteva zeci de ore, altfel este declarat dezertor. Se întoarce şi pe 2 ianuarie 1990, în urma unui eveniment nefericit din cazarmă un glonţ îi străpunge piciorul drept. TirdeaVerdictul medicilor este sfîşietor : „amputaţie coapsă dreaptă (…) după plagă prin împuşcare, cu ruptură musculară şi fractură complexă de femur”. Următorii aproape doi ani de zile şi-i petrece numai prin spitalele din Iaşi, Bucureşti şi Viena. În Austria i se face o proteză cu care se întoarce în ţară. Legislaţia îi declară răniţi în revoluţie pe toţi cei care au fost mutilaţi pînă în data de 10 ianuarie, astfel încît ani la rînd a beneficiat de o indemnizaţia care la începutul lui 2010 trecea puţin de 1.500 de lei. De prin primăvară a rămas şi el fără aceşti bani. A primit acasă o adresă în care i se cere să îşi preschimbe certificatul de revoluţionar. Ori nici el, nici Domnescu şi, se pare, nici un alt rănit botoşănean în revoluţie nu au avut vreodată un astfel de certificat. Ei au primit indemnizaţiile în baza documentelor care arătau că au fost răniţi în evenimentele din acea perioadă. Nu a avut astfel care certificat să îşi schimbe şi statul i-a sistat plata drepturilor băneşti. „Eu nu vreau drepturi de erou, nu mă simt erou, eu vreau doar drepturile mele de rănit în revoluţie. Deci, dacă sunt rănit şi se vede că piciorul nu mai este, daţi-mi dreptul meu. Adică 20 de ani am fost rănit şi după 20 de ani nu mai sunt? Mi-a crescut piciorul?” afirmă Mihai Ţîrdea.

Timp de aproape 20 de ani chemat la comisie să se vadă dacă nu i-a crescut piciorul amputat

certificat

Acesta susţine că timp de două decenii Casa Judeţeană de Pensii (CJP), cea prin care i se plătea indemnizaţia, nu i-a cerut niciodată, nici un act, iar în primăvara acestui an i-a solicitat să îşi schimbe amintitul certificat de revoluţionar. Mai ia doar o pensie de 451 de lei, însă şi din aceasta CJP îi opreşte 100 de lei pe lună tot pentru că i-ar fi dat o lună în plus indemnizaţia de rănit şi trebuie să îşi recupereze banii. Şi toate acestea i se întîmplă după ce, lucru greu de înţeles şi de imaginat, pînă în 2007 a fost chemat an de an la control medical pentru ca să se vadă dacă nu cumva starea de sănătate i s-a îmbunătăţit. Deşi în fiecare an comisia de expertiză constata că nu are picior un picioar, mai exact „lipsă prin amputaţie”, i se dădea termen de revizuire pentru anul viitor. Abia în 2007 a făcut o contestaţie şi Serviciul Judeţean de Medicină Legală cu avizul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, îi dă decizie definitivă. 

termen

Răniţii lăsaţi fără bani, revoluţionarii de catifea răsplătiţi cu 2.000 de lei

Pentru reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii lucrurile sunt clare. Conform legii 341/2004 a recunoştinţei faţă de eroii martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria revoluţiei române, pînă la data de 30 aprilie 2010 răniţii şi ceilalţi revoluţionari trebuiau să depună certificatele de revoluţionari şi alte documente (copie legitimaţie revoluţionar, adeverinţă eliberată de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor) privind întocmirea actelor de preschimbare a certificatului de revoluţionar. revolutionariCei doi, care aşa cum am arătat nu aveau ce să preschimbe deoarece nu le-a cerut cineva vreodată un certificat de revoluţionar, nu au adus actele în termen şi au fost scoşi de la plata drepturilor băneşti. „Ei nu sunt singurii în situaţia aceasta. Ar fi vreo şase la nivelul judeţului”, afirmă Cătălin Dupir, purtătorul de cuvînt al CJP. În tot judeţul ar fi şapte răniţi în revoluţie, ceea ce ar înseamna că doar unul singur a reuşit să îşi rezolve problema actelor. Culmea însă, au reuşit să îşi preschimbe certificatele 45 de alţi botoşăneni care acum primesc în jur de 2.000 de lei drept indemnizaţie de revoluţionari. Printre aceştia îi regăsim pe omul de afaceri Adrian Ochişor, trezorierul PSD Botoşani Vasile Hălăşanu, profesorul de istorie Teodor Maxim, medicul de la Flămînzi Marius Bogdan care la un moment fusese declarat ca om care a făcut poliţie politică, Tudor Bucşinescu, membru PDL, soţul consilierei Lidia Bucşinescu, director al sucursalei Botoşani a Intesa Sanpaolo Bank. Majoritatea sunt grupaţi în Asociaţia Revoluţionară 22 – 25 decembrie 1989. „Eu le-am propus să facem o fuziune (cu asociaţia răniţilor – n.r.), dar au refuzat. Cei care au venit la noi i-am ajutat cu actele. Nu putem cunoaşte însă toate cazurile din judeţ”, susţine Vasile Hălăşanu, preşedintele asociaţiei.

„Acolo e harababură”

Reprezentanţii CJP aşteaptă încă botoşănenii răniţi în revoluţie să aducă actele. Ei spun că, după ce îşi vor pune la punct documentaţia vor primi retroactiv drepturile, în mod eşalonat. „Acolo e harababură”, afirmă însă prefectul Cristian Roman despre dosarele de la CJP. El crede totuşi că plăţile au fost sistate deoarece funcţionarilor casei le-ar fi fost teamă ca nu cumva Curtea de Conturi să le impute sumele plătite oamenilor în cauză, deşi este cît se poate de clar că aceştia au fost răniţi în evenimentele de acum două decenii. Pînă atunci însă răniţii trebuie să se descurce cu vreo 300 de lei pe lună. Şi dacă ar fi numai asta… Iulian Domnescu se plînge însă că … „unde deschizi uşa te întreabă «da’ unde au tras în tine, ce, a fost revoluţie la Botoşani?» Păi atunci cine m-a împuşcat… ?” Este o întrebare care rămîne oricum fără răspuns. Nici în ziua de astăzi nu ştie cine este cel care a tras, nu a auzit să se deschidă vreun proces sau măcar să fie acuzat cineva oficial.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
Marea trădare roșie: Primari și directori PNL la conferința PSD. Afaceriști de calibru la ședința cu Dragnea - GALERIE FOTO
Conferința județeană a PSD Botoșani desfășurată vinerea trecută în prezența capilor naționali ai partidului, în realitate un miting electoral pentru alegerile europarlamentare, s-a dorit a fi și o demonstrație de forță a social-democraților în preajma scrutinului din luna mai.
Copiii cu valiza în mână așteptați la muncă, concurs cu salariu atrăgător la Primăria Botoșani, n-a venit nimeni
Odată deveniți majori și fără intenții de a învăța la o facultate, copiii care au fost în sistemul de protecție al statului se trezesc în stradă, cu valiza în mână și cu o lume mare care abia așteaptă să-i înghită. Dacă în familiile normale, majorii au parte în continuare de susținerea părinților, orfanii statului trebuie să se descurce singuri.
Circul foamei de la Botoșani LOVEȘTE și în copii: 8 ani de bătut pasul pe loc, bucăți din școli ajung ruine și aproape cad peste elevi – GALERIE FOTO
Patru ani în care municipiul Botoșani a avut primar PSD (Ovidiu Portariuc 2012 - 2016) și Consiliul Local într-o bună parte a timpului a fost majoritar PNL - PDL (odată cu destrămarea USL-ului). Următorii patru ani a avut loc rocada politică, primarul a devenit liberal (Cătălin Flutur), iar Consiliul Local este al PSD-ului. Vara viitoare se vor împlini opt ani în care și-au pus piedici unii altora, s-au stopat proiecte mai mici sau mai mari pentru Botoșani, iar lupta a fost una aproape exclusiv politică și mai deloc pentru botoșăneni. Opt ani în care nu s-a întâmplat ceva notabil.
RADIOGRAFIA unui județ sărac… dar fudul: Numai 1 din 4 botoșăneni merg la muncă, restul ajung slugi la străini, iar statul își omoară fabricile
1 din 4 botoșăneni apți de muncă merg la serviciu în prezent la Botoșani. Este drept, mare parte dintre oamenii aflați în floarea vârstei care pot munci, o fac, dar în alte țări. Iar cei rămași sunt fie copii, fie pensionari sau bolnavi. Și botoșănenii care pur și simplu NU vor să muncească, în ciuda văicărelilor, de pe rețelele de socializare mai ales.
Alegerile de la Corpul Polițiștilor ANULATE după contestația unei femei subcomisar, mare șef din Poliție AMENDAT
După un proces început în urmă cu un an și trei luni, Tribunalul Botoșani s-a pronunțat marți, 26 martie 2019, în dosarul privind alegerile desfășurate la Corpul Național al Polițiștilor (CNP) Botoșani și a hotărât anularea scrutinului.
SARACU TARDEA //
27 august 2010, 18:22
Sunt mii de oameni in judetul Botosani care au diverse handicapuri...unele chiar si mai severe, sunt imobilizati la pat despre care se vorbeste destul de putin si care au pensii/indemnizatii de mizerie. Cei 6 raniti in revolutie care nu au intrat in posesia noilor certificate asa cum prevede legea 341/2004 au avut la dispozite 6(SASE) ani sa o faca din 2004 - 2010... ori a fost o omisiune a lor ori dosarul lor e 'subtire' si nu indeplinesc conditiile prevazute de lege. De ex, se vorbeste in targ ca Domnescu ar fi fost impuscat cand fura....Si din ce am inteles, toti beneficiaza in continuare de pensie de invaliditate, doar indemnizatia le-a fost sistata. Le doresc multa sanatate la TOATE persoanele cu handicap sau cu grad de invaliditate
23 august 2010, 22:44
Daca taceai, intelept ramaneai. Mai sunt unii botosaneni care se aflau in alte locatii, sau ti se pare imposibil!? Nu cred ca are rost sa te mai intreb daca stii si de faptul ca exista si EROI-MARTIRI ai revolutiei la noi in judet.....
23 august 2010, 19:04
Care revolutie? Ce evenimente au avut loc la Botosani in urma carora acesti oameni sa merite aceste sume de bani, pamanturi si alte favoruri ca si raniti ai revolutiei? Se pare ca este vorba despre vatamare corporala din culpa comisa de catre 2 descreierati ai Armatei romane si de un incident de tragere intr-o unitate militara. Atat si nimic mai mult. Ar putea totusi sa incerce sa obtina ceva de la tov Ion Iliescu, regizorul aceste mascarade pe care, dupa 20 de ani, continuam sa o numim Revolutie.
23 august 2010, 09:23
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Sunteți mulțumiți de serviciile medicale prestate în spitalele din Botoșani?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Nu știu cine o să fie prefect. E clar că nu știu cine o să fie prefect. Dar cred că nu e un lucru simplu să fii prefect.  Este bine, indiferent de relațiile personale pe care le am cu cineva în momentul de față, cred c ...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
18 octombrie 2019
EUR
Euro
4.7556 lei
USD
Dolarul SUA
4.2732 lei
CHF
Francul elveţian
4.3243 lei
GBP
Lira sterlină
5.5125 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9319 lei
XAU
Gramul de aur
204.4044 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2458 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4380 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9202 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2526 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1853 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6366 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.