Ancheta săptămânii
Schilodiţii revoluţiei lăsaţi de stat fără bani, revoluţionarii de catifea răsplătiţi cu sute de euro

Reducerile cheltuielilor bugetare au ajuns şi la răniţii din revoluţie. Puţinii botoşăneni care au avut efectiv de suferit în urma evenimentelor din urmă cu 20 de ani au fost lăsaţi aproape în totalitate fără bani. De cîteva luni aceştia trebuie să se descurce cu un venit considerabil sub salariul minim pe economie. În acelaşi timp, zeci de alţi botoşăneni care la revoluţie nu s-au ales nici măcar cu o singură zgîrietură iau indemnizaţii de sute de euro de la stat.

Tirdea, Domnescu

Împuşcat lîngă Poliţie, pus să se descurce cu 300 de lei

Este după-amiază zilei de 22 decembrie 1989. Botoşăneanul Iulian Domnescu, şofer pe TIR, avînd la braţ însemnuri tricolore trece prin apropierea Inspectoratului de Miliţie. Mergea spre casă, dar nu a mai ajuns decît peste cîteva luni. A apucat să mai vadă o maşină cum trece pe lîngă el, un ofiţer de armată şi un soldat.Domnescu „Fără nici o somaţie, fără nimic, a tras în mine. N-am simţit pe loc. Am mai făcut doi paşi şi am simţit o fierbinţeală în pantaloni. Era sîngele… era iarnă şi am căzut jos”, rememorează Iulian Domnescu. Glonţul i-a intrat în piept, i-a trecut şi prin plămîni şi i-a ieşit prin spate. A avut totuşi noroc, dacă se mai poate vorbi de aşa ceva… A stat cinci luni în spital, a suferit operaţii, iar acum, la 53 de ani, a fost lăsat fără indemnizaţia de circa 1.500 de lei pe care o primea ca rănit în revoluţie. Nu ştie foarte bine de ce nu i se mai dau banii. Mai ia doar o pensie de 410 lei, din care, greu de crezut, statul îi opreşte lunar 100 de lei pentru că i-ar fi plătit o lună în plus amintita indemnizaţie şi acum trebuie să şi-o recupereze. Banii rămaşi nu îi ajung nici măcar pentru tratament. A rămas cu o mulţime de sechele din urma împuşcăturii, s-a umflat, la căldură se sufocă şi nu poate să muncească. S-a mutat din Botoşani la Suliţa ca să poată fi îngrijit de mama. Tratamentul costă 400 de lei pe lună. „Eu dacă merg pe căldura asta pînă la colţ fac infarct. Am datorii de 150 de lei la farmacie şi nu pentru toate medicamentele de care am nevoie, doar pentru o parte”, mai spune Iulian Domnescu.

Schilodit în armată, lăsat fără indemnizaţie de rănit

Decembrie 1989… În urma evenimentelor din întreaga ţară soldatului Mihai Ţîrdea i se face chemare de urgenţă din concediu militar. Trebuie să se prezinte la unitatea din Iaşi în cîteva zeci de ore, altfel este declarat dezertor. Se întoarce şi pe 2 ianuarie 1990, în urma unui eveniment nefericit din cazarmă un glonţ îi străpunge piciorul drept. TirdeaVerdictul medicilor este sfîşietor : „amputaţie coapsă dreaptă (…) după plagă prin împuşcare, cu ruptură musculară şi fractură complexă de femur”. Următorii aproape doi ani de zile şi-i petrece numai prin spitalele din Iaşi, Bucureşti şi Viena. În Austria i se face o proteză cu care se întoarce în ţară. Legislaţia îi declară răniţi în revoluţie pe toţi cei care au fost mutilaţi pînă în data de 10 ianuarie, astfel încît ani la rînd a beneficiat de o indemnizaţia care la începutul lui 2010 trecea puţin de 1.500 de lei. De prin primăvară a rămas şi el fără aceşti bani. A primit acasă o adresă în care i se cere să îşi preschimbe certificatul de revoluţionar. Ori nici el, nici Domnescu şi, se pare, nici un alt rănit botoşănean în revoluţie nu au avut vreodată un astfel de certificat. Ei au primit indemnizaţiile în baza documentelor care arătau că au fost răniţi în evenimentele din acea perioadă. Nu a avut astfel care certificat să îşi schimbe şi statul i-a sistat plata drepturilor băneşti. „Eu nu vreau drepturi de erou, nu mă simt erou, eu vreau doar drepturile mele de rănit în revoluţie. Deci, dacă sunt rănit şi se vede că piciorul nu mai este, daţi-mi dreptul meu. Adică 20 de ani am fost rănit şi după 20 de ani nu mai sunt? Mi-a crescut piciorul?” afirmă Mihai Ţîrdea.

Timp de aproape 20 de ani chemat la comisie să se vadă dacă nu i-a crescut piciorul amputat

certificat

Acesta susţine că timp de două decenii Casa Judeţeană de Pensii (CJP), cea prin care i se plătea indemnizaţia, nu i-a cerut niciodată, nici un act, iar în primăvara acestui an i-a solicitat să îşi schimbe amintitul certificat de revoluţionar. Mai ia doar o pensie de 451 de lei, însă şi din aceasta CJP îi opreşte 100 de lei pe lună tot pentru că i-ar fi dat o lună în plus indemnizaţia de rănit şi trebuie să îşi recupereze banii. Şi toate acestea i se întîmplă după ce, lucru greu de înţeles şi de imaginat, pînă în 2007 a fost chemat an de an la control medical pentru ca să se vadă dacă nu cumva starea de sănătate i s-a îmbunătăţit. Deşi în fiecare an comisia de expertiză constata că nu are picior un picioar, mai exact „lipsă prin amputaţie”, i se dădea termen de revizuire pentru anul viitor. Abia în 2007 a făcut o contestaţie şi Serviciul Judeţean de Medicină Legală cu avizul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, îi dă decizie definitivă. 

termen

Răniţii lăsaţi fără bani, revoluţionarii de catifea răsplătiţi cu 2.000 de lei

Pentru reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii lucrurile sunt clare. Conform legii 341/2004 a recunoştinţei faţă de eroii martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria revoluţiei române, pînă la data de 30 aprilie 2010 răniţii şi ceilalţi revoluţionari trebuiau să depună certificatele de revoluţionari şi alte documente (copie legitimaţie revoluţionar, adeverinţă eliberată de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor) privind întocmirea actelor de preschimbare a certificatului de revoluţionar. revolutionariCei doi, care aşa cum am arătat nu aveau ce să preschimbe deoarece nu le-a cerut cineva vreodată un certificat de revoluţionar, nu au adus actele în termen şi au fost scoşi de la plata drepturilor băneşti. „Ei nu sunt singurii în situaţia aceasta. Ar fi vreo şase la nivelul judeţului”, afirmă Cătălin Dupir, purtătorul de cuvînt al CJP. În tot judeţul ar fi şapte răniţi în revoluţie, ceea ce ar înseamna că doar unul singur a reuşit să îşi rezolve problema actelor. Culmea însă, au reuşit să îşi preschimbe certificatele 45 de alţi botoşăneni care acum primesc în jur de 2.000 de lei drept indemnizaţie de revoluţionari. Printre aceştia îi regăsim pe omul de afaceri Adrian Ochişor, trezorierul PSD Botoşani Vasile Hălăşanu, profesorul de istorie Teodor Maxim, medicul de la Flămînzi Marius Bogdan care la un moment fusese declarat ca om care a făcut poliţie politică, Tudor Bucşinescu, membru PDL, soţul consilierei Lidia Bucşinescu, director al sucursalei Botoşani a Intesa Sanpaolo Bank. Majoritatea sunt grupaţi în Asociaţia Revoluţionară 22 – 25 decembrie 1989. „Eu le-am propus să facem o fuziune (cu asociaţia răniţilor – n.r.), dar au refuzat. Cei care au venit la noi i-am ajutat cu actele. Nu putem cunoaşte însă toate cazurile din judeţ”, susţine Vasile Hălăşanu, preşedintele asociaţiei.

„Acolo e harababură”

Reprezentanţii CJP aşteaptă încă botoşănenii răniţi în revoluţie să aducă actele. Ei spun că, după ce îşi vor pune la punct documentaţia vor primi retroactiv drepturile, în mod eşalonat. „Acolo e harababură”, afirmă însă prefectul Cristian Roman despre dosarele de la CJP. El crede totuşi că plăţile au fost sistate deoarece funcţionarilor casei le-ar fi fost teamă ca nu cumva Curtea de Conturi să le impute sumele plătite oamenilor în cauză, deşi este cît se poate de clar că aceştia au fost răniţi în evenimentele de acum două decenii. Pînă atunci însă răniţii trebuie să se descurce cu vreo 300 de lei pe lună. Şi dacă ar fi numai asta… Iulian Domnescu se plînge însă că … „unde deschizi uşa te întreabă «da’ unde au tras în tine, ce, a fost revoluţie la Botoşani?» Păi atunci cine m-a împuşcat… ?” Este o întrebare care rămîne oricum fără răspuns. Nici în ziua de astăzi nu ştie cine este cel care a tras, nu a auzit să se deschidă vreun proces sau măcar să fie acuzat cineva oficial.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
inpuff.ro
Loading...
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Loading...
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Botoșănenii care au MURIT în 1989: Ei sunt revoluționarii FĂRĂ carnet și privilegii
Pentru ei libertatea s-a sfârşit înainte de a începe. Chiar dacă în numele ei, al libertății, au sacrificat ceea ce aveau mai scump: propria viaţă.
22 de asistenți medicali pensionați forțat înainte de sărbători! Unii au primit deciziile la ieșirea din tura de noapte
Situație explozivă înregistrată la Spitalul Județean de Urgență Mavromati în ultima lună din anul 2019, fix înaintea sărbătorilor de iarnă. Un val de asistenți medicali a ieșit din sistem, mai mult forțat. Sindicaliștii se întreabă dacă există înlocuitori pentru acești oameni.
SUTE de pensionari de la Botoșani care au și SALARII trimiși acasă de Guvernul Orban, de la spitale și instituții la învățământ sau administrație
Una dintre măsurile anunțate de actuala guvernare liberală îi vizează pe pensionarii care cumulează pensiile cu salariile. La nivelul județului Botoșani aceste persoane sunt de ordinul sutelor. Ne referim la botoșăneni care au calitatea de pensionar și beneficiază de venituri suplimentare din sistemul public.
Cum sună 2.000 de euro? OPT foști deputați de la Botoșani primesc pensii speciale, un nou lot pășește pe drumul ”specialilor”
De-a lungul anilor, mai exact după 1990, în perioada postrevoluționară, județul Botoșani a fost reprezentat în Parlamentul României de 44 de deputați, votați pe liste la scrutinele electorale, din partea unor formațiuni care și-au schimbat numele în timp sau au dispărut cu totul, cum ar fi FSN, PDSR, PRM, PNTCD sau PDL.
Tramvaiele sar de pe șine de vechi ce sunt, Eltrans și-a tras mașină nouă de peste 16.000 de euro – GALERIE FOTO
Dacă mijloacele de transport pentru călători au ajuns să se dezintegreze prin oraș, în schimb parcul auto al SC Eltrans SA, la care restul botoșănenilor nu au acces, se îmbunătățește.
SARACU TARDEA //
27 august 2010, 18:22
Sunt mii de oameni in judetul Botosani care au diverse handicapuri...unele chiar si mai severe, sunt imobilizati la pat despre care se vorbeste destul de putin si care au pensii/indemnizatii de mizerie. Cei 6 raniti in revolutie care nu au intrat in posesia noilor certificate asa cum prevede legea 341/2004 au avut la dispozite 6(SASE) ani sa o faca din 2004 - 2010... ori a fost o omisiune a lor ori dosarul lor e 'subtire' si nu indeplinesc conditiile prevazute de lege. De ex, se vorbeste in targ ca Domnescu ar fi fost impuscat cand fura....Si din ce am inteles, toti beneficiaza in continuare de pensie de invaliditate, doar indemnizatia le-a fost sistata. Le doresc multa sanatate la TOATE persoanele cu handicap sau cu grad de invaliditate
23 august 2010, 22:44
Daca taceai, intelept ramaneai. Mai sunt unii botosaneni care se aflau in alte locatii, sau ti se pare imposibil!? Nu cred ca are rost sa te mai intreb daca stii si de faptul ca exista si EROI-MARTIRI ai revolutiei la noi in judet.....
23 august 2010, 19:04
Care revolutie? Ce evenimente au avut loc la Botosani in urma carora acesti oameni sa merite aceste sume de bani, pamanturi si alte favoruri ca si raniti ai revolutiei? Se pare ca este vorba despre vatamare corporala din culpa comisa de catre 2 descreierati ai Armatei romane si de un incident de tragere intr-o unitate militara. Atat si nimic mai mult. Ar putea totusi sa incerce sa obtina ceva de la tov Ion Iliescu, regizorul aceste mascarade pe care, dupa 20 de ani, continuam sa o numim Revolutie.
23 august 2010, 09:23
Loading...
ecco-shoes.ro%20
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 ”În această noapte, la Otopeni, am căutat o soluție pentru 36 de cetățeni din Sri Lanka aflați, până de curând, în contract de muncă cu un angajator din Botoșani. Dincolo de proceduri și decizii de care ne vom ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8415 lei
USD
Dolarul SUA
4.4172 lei
CHF
Francul elveţian
4.5621 lei
GBP
Lira sterlină
5.4384 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.1021 lei
XAU
Gramul de aur
244.5322 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2505 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3855 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9233 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1804 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1787 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.