Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Un tânăr de 29 de ani din municipiul Botoșani s-a regăsit în această situație. Într-un dosar de tâlhărie care a avut loc în zona Grivița în primăvara anului 2018 a fost reținut fiindcă doi martori ar fi indicat un tatuaj pe care-l avea pe unul dintre brațe.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani și instanța au luat măsura de arest preventiv pentru 30 de zile, într-o primă fază. Până la urmă a stat închis în perioada 22 mai – 27 august 2018.
Un an mai târziu, pe 3 mai 2019, o instanță a dat o sentință de achitare dovedindu-se astfel că botoșăneanul T.A. a stat închis o perioadă de 3 luni fiind practic nevinovat.
Prin avocatul său, Eduard Luca din Baroul Botoșani ,a deschis un proces în care a dat în judecată Statul Român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice. A solicitat daune morale și materiale, din cauză că perioada de detenție i-a adus grave prejudicii.
Procesul a fost cumva susținut, recunoaște avocatul său, și de o decizie a Curții Constituționale a României cu numărul 136/3 martie 2022.
„A spart gheața în domeniul reparării prejudiciului generat în urma unei erori judiciare. Și a dat frâu liber la asemenea acțiuni. Până atunci instanțele erau foarte reticente pentru că însuși art. 539 impunea o barieră, o limitare, spun eu absurdă. Pentru că ei condiționau admisibilitatea acțiunii, adică introducerea acestei cereri de chemare în judecată de constatarea în prealabil a caracterului nelegal al privării de libertate. Ceea ce este inadmisibil în sine”,
Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani
Mai explicit, în sfera penală nu există o procedură prin care o persoană care a fost arestată nelegal pentru anumite fapte pentru care s-a dispus achitarea, să aibă la îndemână calea legală pentru a se adresa instanței.
Avocatul Eduard Luca povestește că a solicitat audierea mai multor martori din cercul de prieteni al tânărului botoșănean care au vorbit despre situația familială și socială a acestuia, dar și despre impactul arestării asupra lui și a familiei sale.
„A stat cu mai mulți deținuți, a zis că a avut paturi murdare și nu i s-a dat tratament la zi. Mie mi-a spus că se simte rău, nu știu ce boală ar avea. Familia a fost afectată din cauza faptului că reclamantul a fost arestat pe nedrept. Mama lui s-a îmbolnăvit, iar frații lui au început să se simtă mai reci, mai diferiți din cauza faptului că el a fost arestat”,
a povestit unul dintre martori în instanță
Înainte de a fi arestat preventiv, tânărul T.A. plănuia să plece la muncă în străinătate, la cules de roșii în Olanda. Și ar fi trebuit să se căsătorească cu o tânără cu care avea o relație: „Nu s-a mai căsătorit, pentru că fusese arestat și nici în prezent nu mai vorbește cu acea d-șoară cu care a avut o relație”, a mai arătat avocatul.
De asemenea, au fost audiați și câțiva deținuți cu care botoșăneanul a stat în celulă în Penitenciarul Botoșani.
”Reclamantul și cu mine am fost în aceeași cameră la Penitenciarul Botoșani. Am stat în aceeași cameră aproximativ două, trei luni. După aceea reclamantul a fost mutat. În timpul cât a stat cu mine în cameră, reclamantul plâmgea, nu voia să mănânce, nu voia să comunice cu noi. Nu voia să iasă nici afară să se plimbe și să ia o gură de aer. Plângea și spunea: nu sunt vinovat. În cameră eram șase persoane”,
a declarat un deținut
Întrebat dacă persoanele private de libertate primesc tratament medicamentos în caz de nevoie, deținutul a răspuns: „Ni se spunea: ia un paracetamol și trece”.
Unul dintre motivele principale pentru care ar fi devenit suspect principal, pe lângă tatuaj, ar fi fost faptul și că T.A. avea antecedente penale la momentul reținerii.
„Indiferent dacă o persoană are cazier sau nu, nu o face mai puțin nevinovată în această cauză, cu atât mai mult cu cât vorbim despre un fost inculpat față de care avem o hotărâre deja definitivă de achitare la care nu s-a ținut cont de fișa de cazier”,
Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani
În primă fază, reclamantul a solicitat din partea statului o sumă de 30.000 de lei, adică câte 10.000 de lei pentru fiecare lună petrecută în închisoare, nevinovat.
Și pentru că această perioadă ar fi lăsat o serie de consecințe la nivel pisihic și la nivelul stării de sănătate, prin pierderea șanselor de a obține un loc de muncă și de a-și întemeia o familie alături de iubita sa.
„Pretențiile formulate de noi sunt în mod evident fondate. Cererea inițială viza un cuantum de 30.000 de lei. Cererea modificatoare, noi îi spunem procedural cerere adicțională, a vizat modificarea cuantumului, de la 30.000 la 100.000 de lei. Instanța a comunicat această cerere către Ministerul Finanțelor, ei au mers pe aceeași poziție că acest cuantum este în mod evident exagerat și că nu este îndreptățit reclamantul să obțină o asemenea reparare a prejudiciului. Vorbim totuși de o perioadă de 3 luni de zile în care reclamantul a stat în condiții de detenție nelegale”,
Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani
Judecătorii de la Curtea de Apel Suceava au stabilit nivelul daunelor la suma de 5.000 de lei.
Un alt succes al acestei sentințe ar fi faptul că hotărârea sparge gheața în materie de erori judiciare, spune avocatul care a mai arătat că se dovedește astfel că „statul este egal în fața legii, cu cetățeanul”.
Eduard Luca: „În opinia mea, așa cum văd lucrurile, nu atât valoarea acordată de către instanță, respectiv de Curtea de Apel Suceava în apel, suma de 5.000 de lei este valoroasă, cât soluția în sine de admitere pe fond a unei asemenea acțiuni. Cu alte cuvinte, este mai importantă această soluție în sine care constată dreptul reclamantului la valorificarea unor asemenea sume, mult mai importantă decât valoarea banului. Noi am considerat că această sumă solicitată și obținută parțial reprezintă o reparație echitabilă pentru toate suferințele pricinuite lui, de arest”.
Despre acest caz Botoșăneanul a scris și în trecut, articolul poate fi citit în linkul de mai jos:
(P) Tot ce trebuie să știi despre centralele termice pe lemne - avantaje, alegere, beneficii
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
(P) Strategii de marketing personal pentru modelele de videochat
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
Laborator de la „Mavromati” lovit de ghinion, concurs ratat pentru încă un post
Oana Sava
Oct 29, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024