Ancheta săptămânii
Adevărul făcut scrum! Dosarul accidentului de la Huțani TOPIT de Parchet și Poliție – GALERIE FOTO singurele IMAGINI de la tragedia rutieră
  • Autoritățile au distrus toate dosarele și documentele cu fotografii anexate, declarații de martori, expertize sau rezultate ale cercetărilor penale care au existat în urma celei mai mari tragedii rutiere din țara noastră.
  • Accidentul rutier cu morți colective a avut loc la Huțani pe 29 iunie 1980, când un autobuz s-a răsturnat cu roțile în sus într-o mlaștină, iar în jur de 50 de oameni și-au pierdut viața.

Puzderie de anchetatori la accident, toate actele distruse 

 

Alarma s-a dat la scurt timp și atunci la Huțani a ajuns aproape toată suflarea milițienească, procurori, dar și membri cu funcții ai Partidului Comunist Român (PCR). Accidentul și urmările sale nu au fost tratate superficial și s-au făcut cercetări riguroase pentru a se cunoaște ce s-a întâmplat cu exactitate.

 

Puține au fost persoanele care au avut acces la dosar. Multe au fost cele care ulterior au șters aproape orice urmă a nenorocirii care a avut loc în zona celor „7 poduri” de la Huțani. Nimeni nu a ieșit public vreodată cu vreo declarație, concluzie, amănunt sau mesaj pentru familiile îndoliate. S-a păstrat tăcerea în cei 41 de ani care s-au scurs de atunci.

 

În prezent, accidentul mai poate fi reflectat în versiuni ale oamenilor care l-au trăit din tot felul de posturi: supraviețuitori, martori, salvatori sau foști anchetatori. Fiecare cu propria versiune din ceea ce a văzut și s-a văzut.

 

Niciun document. Toate dosarele au dispărut fiind date spre distrugere.

 

Dosarul distrus de Poliție

 

La Inspectoratul de Poliție Județean (fosta Miliție) am formulat în noiembrie 2021 o adresă pentru a avea acces la dosarul de la Huțani.

 

Ni s-a răspuns că dosarul nu mai există în arhive, fiind dat spre topire. Iar nomenclatorul care a asigurat cadrul legal pentru distrugerea documentelor a fost declasificat abia în 2013. La mulți, mulți ani după dispariția tuturor actelor.

 

„Urmare a cererii dv. adresată Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, formulată în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, vă comunicăm următoarele:

La nivelul instituției noastre nu se mai regăsesc documentele solicitate de dv., termenul de păstrare, conform Nomenclatorului S/236160 din 2 martie 1984 (declasificat printr-o notă raport a IGPR din 2013) fiind de 10 ani, în cazul documentelor referitoare la activitatea de cercetare a accidentelor grave de circulație, respectiv 3 ani, pentru registrul privind accidentele rutiere”,

 

Delia Nenișcu, purtătorul de cuvânt al IPJ Botoșani

 

Aceeași situație și la Parchet

 

La Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani dosarul a fost distrus la o distanță de 18 ani de la producerea tragediei rutiere.

 

„Prin Rezoluția nr. 91/P/1980 din 20 octombrie 1980 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, în temeiul art. 10, lit. g, Cod procedură penală, s-a dispus neînceperea urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunii prev. de art. 178 alin. ultim Cod Penal și art. 21 din Legea nr. 5/1965, fapte constând în aceea că, la data de 29 iunie 1980 în jurul orei 11:30 pe raza județului Botoșani, la locul numit 7 poduri, s-a produs un accident de circulație care s-a soldat cu moartea a 46 de călători inlclusiv a șoferului.

 

Menționăm că nu vă putem elibera copii după documentele existente la dosar, deoarece la data de 24 septembrie 1998 acesta a fost predat la topit, fiind expirat termenul de păstrare.

 

Anexăm, alăturat, în xerocopii, următoarele documente:

  • Extras filă Registru Penal 1980
  • Proces verbal nr. 13 din 24.09.1998
  • Inventar nr.  5 pe anul 1980”.

 

 

Singurele „urme” ale accidentului rutier colectiv de la Huțani care au rămas consemnate negru pe alb sunt un Registru Penal din anul în care a avut loc evenimentul și un proces-verbal prin care s-a luat decizia de topire a dosarului.

 

În iunie 1980 dosarul a fost preluat de procurorul Mihai Gafițiuc și îl viza pe Ioan Aparaschivei, de 37 de ani, șoferul autobuzului. Soluția a fost de netrimitere în judecată, având în vedere că șoferul a murit în accident.  

 

Pe 24 septembrie 1998 se încheie procesul-verbal cu numărul 13 prin care:

 

„Comisia de selecționare compusă din B. Carmen președinte, I. Maria – grefier raportor și P. Daniela – membru, numită prin Oridinul nr. 2220 din 21 septembrie 1998, selecționând în ședințele din 21, 22, 23 septembrie 1998 documentele din anii 1980 – 1995.

 

Avizează că plângerile, cererile, reclamațiile, propunerile, cererile de revizuire și plângerile la Decr. 313/1980, dosarele soluționate prin clasare, ordonanțele de încetare a procesului penal, supliment de dosare în care s-au dat concluzii de învinuire, dosarele soluționate prin scoatere de sub urmărirea penală, rechizitoriu sau declinare, precum și dosarele administrative și de la serviciul contabilitate din inventarele anexă să fie înlăturate, ca nefolositoare, expirându-le termenele de păstrare prevăzute în indicativul din nomenclatorul acestei unități”.

 

 

Singurele dovezi rămase 

 

Singurele imagini care au fost „salvate” în urma accidentului rutier de la Huțani se află în arhiva Televiziunii Române, în urma unui reportaj efectuat la 16 ani de la producerea lui.

 

Din imagini se pot observa podul și balta de dedesubt în care a căzut autobuzul cu roțile în sus. Oamenii care s-au adunat pentru a da ajutor victimelor, unii cu crengi în mâini pentru ca supraviețuitorii să se poată agăța pentru a fi trași la mal. Macaralele care au fost solicitate pentru scoaterea autobuzului, dar și decedații întinși pe mal.

 

*primele imagini imediat după producerea accidentului din 29 iunie 1980

 

*oameni cu crengi încercând să salveze oameni 

*autobuzul tras din apă de macarale și oameni

*imaginea autobuzului 31-SV-2049 după scoaterea din mlaștina de la locul accidentului

*autobuzul morții

*victime înșirate pe mal 

*dosarul de la Huțani care a fost distrus

*imagine de ansamblu de la accident

*piatră comemorativă (dispărută între timp), cu numele victimelor. Mai puțin al șoferului. 

 

În reportajul TVR Iași din 1996 a oferit un scurt interviu și Dinu Bărbăcaru, fost ofițer în cadrul Ministerului de Interne: „Despre accident, în mediul general, ca să fie popularizat în țară, nu s-a vorbit. S-a făcut prelucrarea acestui accident în unitățile deținătoare de autovehicule ca să prevenim un eventual alt accident. Dar, în presă nu a fost publicat și nici la televiziune nu a fost dat”.

 

Instituțiile care au avut dosarul s-au conformat riguros cerințelor legislative. Nu a existat niciun șef vizionar care să anticipeze poate o intenție de documentare a unei lucrări științifice sau poate o producție cinematografică despre cea mai mare tragedie rutieră a României care rămâne totuși în istoria noastră.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
PREMIERĂ: Colonelul Vasile Botezatu, dezvăluiri amănunțite despre ancheta celei mai mari tragedii rutiere a României: Era o situație de război! VIDEO
Anchetă eveniment: Accidentul de la Huțani, cea mai mare tragedie rutieră din istoria României – VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
Xiang, Zheng, Cheng și Sheng... Chinezii cuceresc comerțul la Botoșani: au pus mâna pe câteva dintre cele mai bune spații, iar profitul le-a explodat în pandemie
În alte vremuri văzuți doar pe la televizor ori la filmele de la cinematograf, chinezii încep să devină o prezență constantă în viața orașului. Nu sunt mulți, însă cei puțin ajunși pe aici au reușit să intre cu afaceri în câteva dintre cele mai importante spații din oraș.
AUR-ul a intrat la Botoșani pe mâna unei studente de 20 de ani, luată pe sus de jandarmi: Nu suntem județul paielor. Paie sunt cei care ne-au reprezentat la BucureștiVIDEO & GALERIE FOTO
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) are lider nou la Botoșani. Deși partidul are un senator și un deputat, președinte a fost numită o tânără de 20 de ani.
Fost parlamentar vizat de DNA: Era în același timp director la București și administrator de Primărie la Botoșani – DOCUMENT
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava au ajuns din nou la Botoșani. Sunt vizați un fost deputat în Parlamentul României și un primar în funcție.
”Un joc de glezne, ca la fotbal!” / ”O mare prostie” - Cum s-au mâncat vechii PNL-iști cu PDL-iștii în orașul în care PSD-ul a câștigat toate alegerile, iar primarul PSD îl face director pe contracandidatul de la PNL
Dacă vă imaginați că doar la Botoșani fuziunea PNL – PDL a fost una de formă vă înșelați. Municipiul Botoșani nu este singurul unde unii lideri proveniți din fostele formațiuni au ca principală preocupare anihilarea celeilalte tabere și abia apoi, eventual, lupta cu celelalte partide.
AUR-ul se umple de traseiști, de la administratorul de la ”Apă” și candidatul cu 4 partide în 12 ani, la consilierul care le promitea sătenilor mall în comună
Este o imagine care se repetă obsesiv în politica de după revoluție. La două-trei cicluri electorale apare un partid cu un pronunțat mesaj populist care intră în Parlament și atrage ca un magnet botoșăneni, care după ce au petrecut ani buni pe la unul sau mai multe partide, sesizând formațiunea aflată pe val, realizează brusc că nu se mai regăsesc în partidul din care fac parte și intră în noul partid.
O rușine epocală: Botoșaniul a ratat șansa istorică de a construi un spital nou, n-am încăput nici măcar pe lista unităților respinse - liderii politici aruncă vina unii pe alții
Aproape jumătate din județele țării vor beneficia de unități medicale printr-o linie de finanțare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) gestionată de Ministerul Sănătății (MS) la care, din motive încă neclare, autoritățile botoșănene nu au avut acces. Sau poate că au avut, dar nu au putut ori nu s-au zbătut ori nu și-au unit eforturile pentru a obține finanțarea.
Bătălia revelioanelor pe axa Botoșani – Suceava: Anda Adam e cap de afiș în ambele orașe, prețul total e de trei ori mai mare ”dincolo”
După doi ani în care, din cauza pandemiei, administrațiile publice locale nu au mai organizat concerte de revelion, anul acesta se revine la situația dinaintea restricțiilor.
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Pe placa comemorativă sunt doar 44 de nume? Eu nu prea cred!
17 ianuarie 2022, 14:38
Si pe drumul Botosani Stefanesti se mergea cu autobuse gheboase si la care sacojele se puneau pe autobus cu ajutorul unei scari .Putea sa se intample pe orice traseu .Am impresia ca ,,gheboasele " au fost scoase din trafic .
17 ianuarie 2022, 12:18
La nr.6 Căpitan
17 ianuarie 2022, 10:07
"În reportajul TVR Iași din 1996 a oferit un scurt interviu și Dinu Bărbăcaru," A fost o perioadă şef la circulaţie, aşa se spunea pe atunci la o funcţie. Nu ştiu dacă şi la data accidentului. Cât despre vina şoferului hai să fim serioşi. Trimiţi un hârb de 40 de locuri la o oră de vârf, îl încarci până plesneşte, pocneşte un pneu şi devină e fraierul de la volan. Am făcut drumul Sv-Bt şi invers de câteva zeci de ori stând într-un picior ca barza. Sigur şefii habar nu aveau că autobuzele mergeau supraîncărcate, ei erau ocupaţi cu reducerea populaţiei!! Cel puţin astăzi e pe faţă.
17 ianuarie 2022, 10:06
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Marius Croitoru e în staff-ul tehnic la Botoșani, nu antrenor principal că nu poate, dar în partea asta de scouting, recunosc că are un ochi excepțional. Mihai Ciobanu e cu licență, rămâne în continuare el. Croitoru e ...
fashiondays.ro
Curs valutar
26 mai 2023
EUR
Euro
4.9575 lei
USD
Dolarul SUA
4.6194 lei
CHF
Francul elveţian
5.1137 lei
GBP
Lira sterlină
5.7071 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3068 lei
XAU
Gramul de aur
290.0889 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2601 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3316 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0134 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3885 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
13.6 o C
Dorohoi
12.0 o C
Bucecea
13.7 o C
Darabani
11.2 o C
Saveni
13.0 o C
Ştefăneşti
12.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.