Ancheta săptămânii
Tocuri puține printre cravate, botoșănencele pătrund cu greu în lumea bărbaților! Doar ȘAPTE femei în Parlament în istoria județului, a opta a intrat printr-un mister

După recâștigarea cu sânge a democrației în țara noastră, la nivelul județului Botoșani cel puțin, butoanele au fost mai degrabă la îndemâna bărbaților. Femeile care au reușit să performeze în politică sunt puține și pot fi numărate pe degete. În schimb, bărbații care au avut funcții de înaltă demnitate publică sunt de ordinul zecilor.

Botoșănencele NU prea fac politică

 

Începând cu legislatura parlamentară din 1990, botoșănenii au trimis în Parlamentul României doar șapte femei. Cea cu numărul opt este tânăra Alexandra Huțu aleasă pe listele PSD Botoșani, și care a ajuns deputat, prin demisia unui coleg de partid. De altfel, renunțarea la mandat a lui Costel Pătrăuceanu încă ridică numeroase semne de întrebare, în condițiile în care visul aproape oricărui politician este să ajungă în Parlament. 

 

După alegerile parlamentare din decembrie 2020 s-a reliefat un fenomen îngrijorător. Femeile la nivel național sunt slab reprezentate, în condițiile în care din cei 466 de parlamentari doar 82 reprezintă sexul frumos. Înainte de demisia lui Pătrăuceanu, printre parlamentarii botoșăneni aleși la alegerile din 6 decembrie 2020, nu era nicio femeie, în condițiile în care în mandatul trecut au fost trei. 

 

Mai mult decât atât, ponderea femeilor în Parlamentul României a scăzut față de legislatura anterioară de la 19 la 17%.

 

Iar slaba reprezentare feminină în Parlament poate avea efecte puternice în comunitate, în rândul femeilor care fac parte din categorii vulnerabile și care nu au pe cineva care să le reprezinte interesele. Și asta în condițiile în care bărbații empatizează mai puțin sau deloc.

 

Botoșani, doar opt femei parlamentar

 

 

Revenind la Botoșani, începând cu anul 1990 și până în prezent, au fost alese sau au intrat în locul altora deja aleși pentru Parlamentul României Viorica Afrăsânei (mandatele 1992 – 1996, 1996 – 2000, 2000 – 2004), Doina Drețcanu (2001 - 2004 și 2004 – 2008), Roxana Anușcă Țurcanu (2012 – 2016), Liliana Mincă (2012 – 2016), Tamara Ciofu (2012 – 2016, 2016 – 2020), Mihaela Huncă (2016 – 2020), și recent Alexandra Huțu (2021 – 2024).

 

Toate aceste doamne au reprezentat botoșănenii în Camera Deputaților.

 

Singura femeie din istoria județului care a fost senator (de două ori, 2012 – 2016, 2016 – 2020) este Doina Federovici, președintele PSD Botoșani, probabil cea mai puternică femeie din politica botoșăneană.

 

De altfel, Doina Federovici a doborât două recorduri la Botoșani, fiind și prima femeie aleasă în postura de președinte al Consiliului Județean.

 

 

„Mă bucur că sunt, să zic așa, o deschizătoare de drumuri. Nu a fost intenția mea să dobor recorduri, ci doar să demonstrez că și noi, femeile putem avea un cuvânt de spus în administrația  țării. Și chiar unul important. La PSD Botoșani nu contează dacă ești femeie sau bărbat, ci contează să-ți faci treaba cu simț de răspundere și să reprezinți cu brio interesele celor care te-au votat, pentru că ei și-au pus mari așteptări în tine”,

Doina Federovici, președintele PSD Botoșani

 

PSD-ul bate PNL-ul la femei cu puterea în mâini 

 

Cât despre slaba reprezentativitate a femeilor în Parlamentul României sau orice alt structură decizională, Doina Federovici susține că la PSD în general sunt cooptate femei pentru „prima linie”. De altfel, cele mai multe doamne care au fost parlamentar au fost alese pe listele PSD.

 

„Cât despre aspectul că PSD nu are în această legislatura femei parlamentar, cred că ține doar de rezultatele surprinzătoare pe care le-au avut unele partide la Botoșani. Pe listele pentru Parlament am avut cea mai bună reprezentare: Alexandra Huțu, Dana Lăzăruc,  Ramona Guraliuc”,

Doina Federovici, președintele PSD Botoșani

 

Din noul Parlament fac parte doar 23 femei senator și 58 de doamne deputat.

 

Situața pe partide politice:

 

- PSD 22,3%

- USR-PLUS 20%

- PNL 15,7%

- AUR 12,8%

- UDMR 10 %

 

În istoria democratică a județului, PNL a avut-o doar pe Roxana Anușcă Țurcanu dar și în acest caz nominalizarea a fost subiectivă având în vedere că la acel moment era soția președintelui PNL, Florin Țurcanu. După ea, dar și înainte de ea, nicio femeie liberală nu a acces în Parlament.

 

„Nu prea au fost doritoare, acum ca să fiu sincer. Spre exemplu, la noi la PNL nu a vrut nimeni în față. Puteam pune pe cineva, dar nu au fost doritoare. Chiar nu a vrut nimeni, mă gândeam acum. Singura femeie care a vrut la un moment dat a fost Sînziana Secrieru, dar în rest, nimeni”,

Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani

 

 

Iată legislaturile din Parlament și senatorii și deputații care au fost trimiși de botoșăneni pentru a le reprezenta interesele:

 

Senatul României

 

1990 – 1992

 

Constantin Dimitriu

Mihai Teodorescu

 

1992 – 1996

 

Dumitru Mocanu

Constantin Moldovanu înlocuit cu Constantin Lungu

Constantin Zăiceanu

 

1996 – 2000

 

Gheorghe Avram

Octav Cozmâncă

Dinu Secrieru

 

2000 – 2004

 

Dumitru Codreanu

Octav Cozmâncă

Nelu Pujină

 

2004 – 2008

 

Răzvan Theodorescu

Mihai Țâbuleac înlocuit cu Viorel Alexandru

Gavrilă Vasilescu

 

2008 – 2012

 

Gheorghe Marcu

Liviu Cîmpanu

Daniel Humelnicu

 

2012 – 2016

 

Doina Federovici

Șerban Mihăilescu

Corneliu Popescu

Viorel Grigoraș

 

2016 – 2020

 

Doina Federovici

Costel Șoptică

Lucian Trufin

 

2020 – 2024

 

Cristian Achiței

Lucian Trufin

Dorinel Cozma

 

Camera Deputaților

 

1990 – 1992

 

Aurelian Gulea

Dumitru Mocanu

Dumitru Nechifor

Ion Paicu

Nicolai Ureche

Severin Zofotă

 

1992 – 1996

 

Viorica Afrăsânei

Toader Clocotici

Tudor Manolescu

Alexandru Ota

Octav Pintilie

Alexandru Simionovici

Mihai Teodorescu

 

1996 – 2000

 

Viorica Afrăsânei

Eugen Gheorghe Hilote

Nicu Ioniță

Șerban Mihăilescu

Toma Năstase înlocuit cu Ștefan Baban

Emil Teodor Popescu

Dumitru Sandu

 

2000 – 2004

 

Viorica Afrăsânei

Ștefan Baban

Mihai Baltă

Costică Macaleți înlocuit cu Doina Drețcanu

Gheorghe Marcu

Mihai Mălaimare

Doru Dumitru Palade

 

2004 – 2008

 

Ștefan Baban

Cătălin Obuf Buhăianu

Liviu Cîmpanu

Radu Drăguș

Doina Drețcanu

Costică Macaleți

Mihai Mălaimare

 

2008 – 2012

 

Neculai Rebenciuc

Andrei Dolineaschi

Florin Țurcanu

Stelică Iacob Strugaru

Costică Macaleți

Cătălin Obuf Buhăianu

Mircea Grosaru (ales la nivel național)

 

2012 – 2016

 

Verginel Gireadă

Andrei Dolineaschi

Roxana Anușcă

Liliana Mincă

Costel Șoptică

Mihai Baltă

Cristian Roman

Tamara Ciofu

 

2016 – 2020

 

Cristian Achiței

Marius Budăi

Tamara Ciofu

Costel Lupașcu

Răzvan Rotaru

Mihaela Huncă

 

2020 – 2024

 

Marius Budăi

Dan Șlincu

Constantin Pătrăuceanu înlocuit de Alexandra Huțu 

Costel Șoptică

Lucian Feodorov

Andrei Drancă

 

loading...
EXCLUSIV: Mihaela Huncă a devenit director, preia șefia unei instituții din educație
MOTIVUL demisiei din Parlament a lui Constantin Pătrăuceanu: Am hotărât cu foarte mare greutate că...
Le-am trimis... AUR de la Botoșani: Prima ședință din Parlament, condusă de un botoșănean fiindcă e cel mai în vârstă deputat

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
O piață nouă de peste 200.000 de euro stă închisă fiindcă e prea modernă în ”era Covid”: comercianții vând pe trotuare și în parcare – GALERIE FOTO
”Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor, definite potrivit art.7 alin 1 din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare (...) ÎNCEPÂND CU DATA DE 09.11.2020”.
Concurs de poveste pentru un manager cu leafă de vreo 15.000 de lei, a început pe vremea lui Flutur, nu se știe dacă se mai termină cu Andrei
Consiliul de Administrație al Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani organizează concurs pentru funcția de manager. Aproape în orice altă perioadă a anului un astfel de anunț putea fi tratat ca oricare altul de acest gen. A fost însă demarat într-o situație specială pentru administrația publică locală și de aici au plecat și interpretările politice.
Propovăduitorii în halate albe ai Covidului, în prima linie a campaniei electorale la mai toate partidele parlamentare
La alegerile locale a putut fi considerată o coincidență. Sau o conjunctură. Ori un concurs de împrejurări. Numai că a venit campania electorală pentru scrutinul parlamentar și se întâmplă din nou. Și nu mai poate fi vorba nici de coincidență, nici de conjunctură, nici de un concurs de împrejurări.
Elevii fără tablete pentru școală, 3 milioane de euro cheltuite însă la Botoșani pe alegerile locale pentru ca trei sferturi din primari să rămână în funcții
Alegerile locale din anul istoric 2020 pot fi trecute în categoria „dezmățurilor financiare” în condițiile în care au costat dublu față de alte scrutine anterioare. Vorbim la nivel național de un total de peste 200 de milioane de euro pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale. Iar costurile suplimentare au fost cauzate de criza sanitară care a lovit mapamondul.Și dezmățul, continuă.
Candidații care s-au făcut de rușine la locale: Pe unul nu l-a votat nici nevasta, alții n-au „păcălit” alegătorii chiar dacă aveau același nume cu... primarul
Peste 7.000 de candidați s-au înscris în lupta electorală pentru județul Botoșani, majoritatea depunându-și candidaturile pe listele pentru consiliile locale din cele 78 de unități administrativ-teritoriale. Câteva sute au candidat pentru funcția de primar, unii fără a avea în spate culorile unui partid, preferând postura de independenți.
Femeia e la putere în noua conducere a CJ, vom avea și cea mai tânără doamnă vicepreședinte din istoria Consiliului – CINE sunt noii vicepreședinți
Liderii PSD și cei ai ALDE s-au întâlnit joi la sediul social-democraților și au stabilit încă de atunci crearea unei coaliții pentru asigurarea majorității în Consiliul Județean.
Candidat bogat, candidat sărac la Primăria Botoșani! AVERILE aspiranților la fotoliul de primar al municipiului reședință de județ - GALERIE FOTO
O imagine în ansamblu a declarațiilor de avere ale candidaților la funcția de primar al municipiului Botoșani indică faptul că, în 2020, în rândul competitorilor predomină persoane din pătura socială de mijloc. Există și câțiva candidați mai „avuți” care au agonisit de-a lungul anilor din venituri private sau publice. Și o a treia categorie, a celor care nu se pot lăuda nici măcar cu un loc de muncă stabil.
Șoferul care a produs accidentul dramatic din Bulevard este LIBER! Victimele rămase cu sechele și amenințate cu moartea, șocate de decizia judecătorilor – DOCUMENT
Seara de 1 iunie a anului 2020 a fost marcată la Botoșani de unul dintre cele mai grave accidente rutiere produse în municipiul reședință de județ, bilanțul fiind unul apropiat de tragedie: trei autoturisme distruse, șase oameni răniți grav sau extrem de grav, dintre care doi încarcerați. Șoferul vinovat se afla în plin live la volan, în momentul producerii accidentului. Era băut și, la analiza toxicologică, în sânge i-a fost depistat și canabis.
În numele fratelui! Demisie șoc în PSD plecată de la o primărie de oraș și o negociere eșuată cu un primar independent cu frate social-democrat
Marea surpriză de la lansarea candidaților Alianței Liberalilor și Democraților la alegerile locale, care a avut loc în urmă cu exact o săptămână, a fost constituită de prezența fostului comisar șef de Poliție, Gheorghe Nazare. Acesta a obținut în 2016 un mandat de consilier județean pe lista PSD, formațiune care ulterior l-a susținut și pentru una dintre cele mai râvnite funcții de la Consiliul Județean, cea de președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).
Loading...
Comitetul de Urgență ne obligă să purtăm măști și afară, dar Bruxelles-ul tocmai a exclus Botoșaniul din zona roșie a Covid-ului
Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) prin care se instituie purtarea obligatorie a măștii în mai multe zone din municipiul Botoșani și din alte localități este contrazisă tocmai din capitala Uniunii Europene.
Elev din Botoșani exmatriculat la liceu, în SUA milionar! Școala din România care pregătește copiii pentru trecut: Ai ieșit pe poarta liceului în 2020 perfect pregătit pentru anul 1990 - VIDEO
80% din elevii din România ies de pe băncile școlii fără să știe cu adevărat care le este drumul în viață.40% dintre elevii din sistemul educațional românesc sunt considerați analfabeți funcționali și nu din vina lor, ci pentru că sunt practic obligați să tocească la materii care nu au aplicabilitate și în viața reală. Ani de domnie, ani de apariție a unor opere sau puncte de vedere ale unor critici. Acești elevi sunt practic forțați să îmbrățișeze ideile altora, fără a le fi permis să le aibă pe ale lor, proprii.
Marea alianță s-a copt în capitală și s-a spart la Botoșani: PSD pe cale să piardă candidatura la CJ sau Primăria Botoșani - Un taliban politic
Pasul înapoi făcut de Lucian Borfotină în privința candidaturii la funcția de primar al municipiului Botoșani ar putea fi doar una dintr-o serie de manevre de anvergură care vor avea loc până la startul oficial al campaniei electorale. Iar totul este legat de rezultatul negocierilor pe care PSD și ALDE le poartă la București.
Botoșănean cu sechele pe viață dintr-un accident! A fost abandonat de un jandarm care a fugit! CLASARE de la Parchetul Militar, victima lăsată în agonie, scoasă vinovată – VIDEO&DOCUMENT
O noapte de petrecere între trei prieteni s-a terminat aproape tragic pentru unul dintre ei, rămas marcat pe viață. Accidentul care a urmat nu a trecut neobservat, mai ales după ce unul dintre cei aflați în autoturism a fugit, abandonându-și prietenul în agonie și plin de sânge, întins pe asfalt. Un al treilea, care nu apare în ancheta care a rezultat ulterior, i-ar fi urmat exemplul. Evenimentul rutier a provocat o undă de șoc în comunitate.
Acuzații GRAVE la adresa unui medic! Ar fi scăpat un bebeluș în cap și i s-a fracturat clavicula, război prin avocat și cu legiștii - DOCUMENT & FOTO
Familia Lulciuc trăiește în comuna Cândești, din județul Botoșani. S-a întregit cu un al patrulea membru care s-a născut în data de 16 mai 2020. Gheorghe Ionuț, tatăl în vârstă de 32 de ani, are împreună cu Liliana Andreea, de 25 de ani, doi copii. O fetiță de doi ani și jumătate și un băiețel, Ionuț Andrei, de o lună și jumătate.
Loading...
Statul a secretizat ”puțin” morțile de Covid, decedații intră în pământ cu tot istoricul cazului
Istoria se repetă și în pandemie: la mai puțin de trei luni după ce Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a îngrădit dreptul la informare al tuturor românilor și a restricționat accesul la datele privind numărul de persoane infectate din fiecare județ, s-a luat o măsură asemănătoare referitoare la decese.
ANALIZĂ: Cifrele NU mint – Românii se îmbolnăvesc mai tare de Covid-19 de fiecare dată când Iohannis cere prelungirea Stării de Urgență sau de Alertă
Pe 9 iunie președintele României anunță prelungirea Stării de Alertă cu păstrarea mai multor restricții, de la cinematografe și locuri de joacă închise la restaurante deschise doar pentru terase. Apar imediat proteste din partea mai multor asociații, patronate și politicieni, iar unele partide amenință că nu vor vota încă 30 de zile de Stare de Alertă.
Hotelieri puși să alerge după bani! Botoșănenii băgați FORȚAT în carantină așteptați să-și plătească cazarea și masa... de bunăvoie
În Ordonanța Militară cu numărul 4, ministrul Marcel Vela anunța o serie de măsuri pentru românii care nu respectă izolarea la domiciliu. Aceștia au fost introduși în carantină instituționalizată, adică într-un loc aflat sub paza Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Iar mai apoi obligați să plătească și costurile cu cazarea și masa pentru 14 zile.
Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Botosani ul a avut o singura femeie parlamentar, Tamara Ciofu. În rest....
12 ianuarie 2021, 05:06
Aloooooooo. DNA-ul, SRI-ul , urmăriți puțin activitatea și combinațiile de la PSD si de la CJ. Atunci să vezi distracție și...
11 ianuarie 2021, 14:59
Lasati ca hunca a fost consolata cu un os mai mic .....doar nu avea sa se intoarca la catedra , la lic sportiv !! A rezolvat o Hirtiuta...
11 ianuarie 2021, 12:13
Suntem cei mai penibili din toata țara. Avem o incompetenta ca presedinte de CJ, una care a intrat deputat ca a " renunțat" un fraier...fătălăi....
11 ianuarie 2021, 11:20
Scoateți cuvintul “probabil” din textul articolului....asta nu mai are liniște de acum incolo...! va deschide noi drumuri spre al paisepelea cincinal și va dobori și toate recordurile nescrise și din epoca de aur! Sa ne ținem atunci! Sa proslăvim proslavanca! Proslavanca ...nou termen de introdus in DEX ce va caracteriza de acum in colo asemenea personaje.
11 ianuarie 2021, 10:59
Articolul acesta ce reprezintă? Osanalele aduse unei repetente? asta nu are nici o școala făcută pe bune din ce are trecut in CV. Recorduri depășite la ce...? Dacă in cercul restrâns, analfabeta funcțională s-a înconjurat numai de fatalai și personaje cu inteligenta sub nivelul marii, asta nu o face cea mai deșteptă, frumosa sau inteligenta ... Megalomania afișata va trebui tratată corespunzător in viitorul apropiat. Soarta a adus-o in aceasta postura...tot soarta o va repara.
11 ianuarie 2021, 10:25
Misterul e menajera care se înconjoară doar cu analfabeți slugarnici.
11 ianuarie 2021, 09:16
La judet CJ, vor fi zero, zero realizări cu menajera la conducere. De unde naiba a mai apărut și nulitatea asta ???
11 ianuarie 2021, 09:05
La PNL, tocurile fac zgomot prin cabinetele parlanentarilor. Nu în față, că nu-i loc de testosteronul domnilor. În PNL orice barbat are "în spate" si "pe lângă" o femeie. :-). Macar una
11 ianuarie 2021, 08:31
Nici un mister. Au fost bani si șantaj la mijloc. Corupție marca Fefe-rovici. Tot Botoșaniul stie
11 ianuarie 2021, 08:23
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
„Am solicitat o analiză a inechităților din legea salarizării, care, în urma mai multor decizii judecătorești, nici nu mai este unitară. Vă asigur că intenția mea nu este aceea de a decima personalul din sistemul public. ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8737 lei
USD
Dolarul SUA
4.0172 lei
CHF
Francul elveţian
4.5274 lei
GBP
Lira sterlină
5.4853 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8752 lei
XAU
Gramul de aur
239.4568 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2321 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3544 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1123 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1655 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1864 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6552 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-6.2 o C
Dorohoi
-5.9 o C
Bucecea
-6.5 o C
Darabani
-4.4 o C
Saveni
-6.1 o C
Ştefăneşti
-1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.