Ancheta săptămânii
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”

În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.

Filme în loc de drumuri 

 

Iar un ultim exemplu elocvent, după multe altele care au tot fost enumerate, este programul Ministerului Dezvoltării Regionale și Lucrărilor Publice, prin Compania Națională de Investiții (CNI) care finanțează reabilitarea a 38 de săli de cinema.

 

Nimic rău în asta, ați putea spune.

 

Numai că aceste alocări financiare au fost făcute din pix, dintr-un birou. La Botoșani spre exemplu se vor reabilita cinematografele din comuna Trușești, unde nu există drum sătesc sau comunal cu asfalt iar oamenii trăiesc la limita de subzistență, și în orașul Ștefănești, unde realitatea se apropie cu mult de cea pe care o trăiesc oamenii de la sate.

 

Unirea nu există la București

 

Nu și în municipiul reședință, capitala județului, unde există Cinemascop Unirea, o clădire în zona zero a orașului care se pretează pentru înființarea unui centru cultural multifuncțional în care să ruleze și filme de calitate, pentru o anumită nișă de cinefili, dar și concerte ale Filarmonicii spre exemplu, sau prestații artistice ale actorilor de la Teatrul Mihai Eminescu.

 

O bijuterie culturală dacă tot Botoșanii sunt percepuți drept un pol al culturii românești.

 

Nu. Nu s-a dorit asta, s-a preferat în schimb ca finanțările să meargă în localități rurale unde oamenii au alte nevoi.

 

 

„38 de săli de #cinema vor fi reabilitate, modernizate sau construite în 19 județe din țară Prin ordin de ministru, pe lista-sinteză a obiectivelor de investiții din cadrul Subprogramului „Săli de cinema”, derulat de Compania Națională de Investiții, au fost adăugate alte 2 investiții pentru renovarea și extinderea sălilor de cinema de la Beiuș (Bihor) și municipiul Iași. Astfel, numărul #UAT-urilor ce vor primi finanțare pentru săli de cinema a ajuns la 38”,

este anunțul pompos al celor de la Ministerul Dezvoltării

 

Există și județe precum Hunedoara, unde CNI finanțează nu mai mult de cinci cinematografe în localități precum Brad, Lupeni, Petrila, Petroșani și Hațeg.

Un județ care la ultimul recensământ număra 396.000 de locuitori.

Mai puțini decât în județul Botoșani.

 

Vecinii au șase cinematografe pe lista de finanțare

 

Alte șase săli de cinema vor fi reabilitate și modernizate în județul vecin, respectiv la Balș, Ciohorani, Hârlău, Valea Lupului, Voinești și municipiul reședință Iași.

 

La Botoșani în orașul Ștefănești – Cinematograf Prutul (extindere, consolidare, reabilitare, modernizare și dotare și la Trușești – Cinematograf Victoria (extindere, reabilitare și modernizare). Primarul Grișa Ailenei declara pentru o televiziune națională că a depus proiecte pentru utilități și infrastructură.

 

A primit pentru cinematograf…

 

Primar PNL în fostă guvernare PSD

 

În acest timp, municipiul reședință de județ a fost trecut într-o zonă gri. Primarul Cătălin Flutur, încă de la începutul mandatului, a venit cu această idee care se dorea a fi adusă la concret: acel centru multifuncțional, realizabil dacă rotițele administrative s-ar roti corect de la centru spre teritoriu.

 

Au fost transmise numeroase adrese către Ministerul Culturii Naționale și Regia Distribuţiei şi Exploatării Filmelor Româniafilm (RADEF) pentru ca Primăria să preia Cinemascop Unirea.

Primarul își amintește că în urmă cu vreo 3 ani de zile s-ar fi dat un act normativ pentru această cedare de patrimoniu către Primărie.

 

„Este o Hotărâre de Guvern prin care ni s-a dat cinematograful la un moment dat, numai că nu ni s-a mai predat. Și tot am făcut demersuri și am întrebat: ni-l dați sau nu ni-l dați? Cinematograful este într-o nebuloasă totală la Botoșani, eu și acum am aceeași intenție, au fost și fonduri și probabil că vor mai fi, să-l modernizăm și să-l mărim și să-l transformăm într-un centru cultural. Dar, până nu avem actul de predare – primire nu putem face nimic”,

Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani

 

 

Neoficial s-ar vehicula ideea că RADEF ar fi accesat un credit, iar cinematograful nostru ar fi fost girat. Și astfel, predarea – primirea nu ar fi posibilă atât timp cât poate fi preluat de o instituție bancară în caz de neonorare a împrumutului.

 

Directorul cinematografului Viorel Hrițcu are inima în două.

 

Are 35 de ani petrecuți zi de zi între zidurile clădirii care stă la poala Pietonalului Unirii. Și iubește mult filmele de festivaluri, care se adresează unui public mai restrâns. Și care nu se ridică la nivelul comercial al filmelor americane, mai căutate și preferate de multiplexurile din mall-uri.

 

Se teme că odată predat cinematograful și de la Botoșani și din județele rămase (7 la număr în total) Româniafilm moare. Și odată cu RADEF și filmele noastre românești. Așa cum s-a întâmplat deja la Săveni unde fostul cinema a fost transformat în sală de spectacole.

 

Însă pe de altă parte ar vrea să vadă clădirea modernizată și poate dotată cu instalație de ultimă generație pentru că astfel este sigur că numărul iubitorilor de film s-ar dubla sau chiar tripla.

 

 

„La momentul acesta, având în vedere că nu s-a investit de foarte mult timp în cinematograf, e posibil să fie un beneficiu pentru că Primăria poate să acceseze niște fonduri, să reabiliteze clădirea, poate să facă un centru cultural. În cinematograf să ruleze filme, iar alte instituții să-și desfășoare și ele activitatea. Cum este la Suceava”,

Viorel Hrițcu, director Cinemascop Unirea

 

La Botoșani nu prea au existat probleme.

 

Sunt patru salariați la cinemascop. Sunt obișnuiți să facă de toate pentru a aduce cât mai multe evenimente aici. Vând bilete, cară aparatură, distribuie afișe, pregătesc sala, adună oameni. Beau și un șpriț cu artiștii care vin, dacă e nevoie.

Orice numai să țină pe linia de plutire cinematograful care aducea atâta fericire în vremea regretatului și care acum stă abandonat în centrul urbei și așteaptă să-i vină rândul pe vreo listă de finanțare.

 

Promovează cât pot evenimente pentru că unul reușit spre exemplu, le poate asigura salariile și partea de funcționare pe câteva luni de zile.

 

 

„La un moment dat cei de la România Film nu au vrut să ne dea pentru că nu suntem un balast pentru ei. Suntem serioși și ne facem treaba. Drept dovadă, sunt doar 7 în țară și unul este la Botoșani. Asta spune ceva despre noi, cei care lucrăm aici. Dacă eram un balast în sensul în care am fi cerut tot timpul bani de salarii… Așa tot timpul noi ne zbatem să facem, să aducem festivaluri, să aducem concerte. Și atunci ei văd cum suntem. Pentru că la un moment dat dacă o să fie toate predate, dispare România Film. E și bine și rău”,

Viorel Hrițcu, director Cinemascop Unirea

 

Deocamdată pentru Botoșani e rău.

 

Cu un centru de municipiu reședință în care stau gârbovite clădirile trase din comunism. Cu excepția sediului Primăriei care a simțit ce înseamnă reabilitare, Teatrul Mihai Eminescu, Palatul Administrativ, Cinemascoop Unirea au rămas ancorate în era ceaușistă.

 

loading...
Film cu actor botoșănean la Cinema Unirea - FOTO & VIDEO
Lecția de istorie de la Cinema Unirea și uimirea unui mare actor: Statistic vorbind, e absolut nefiresc ca atâtea genii să se nască în același loc - GALERIE FOTO & VIDEO
Filme premiate la Cannes 2019, prezentate la Cinema Unirea Botoșani - GALERIE FOTO

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Botoșănenii care au MURIT în 1989: Ei sunt revoluționarii FĂRĂ carnet și privilegii
Pentru ei libertatea s-a sfârşit înainte de a începe. Chiar dacă în numele ei, al libertății, au sacrificat ceea ce aveau mai scump: propria viaţă.
22 de asistenți medicali pensionați forțat înainte de sărbători! Unii au primit deciziile la ieșirea din tura de noapte
Situație explozivă înregistrată la Spitalul Județean de Urgență Mavromati în ultima lună din anul 2019, fix înaintea sărbătorilor de iarnă. Un val de asistenți medicali a ieșit din sistem, mai mult forțat. Sindicaliștii se întreabă dacă există înlocuitori pentru acești oameni.
Loading...
SUTE de pensionari de la Botoșani care au și SALARII trimiși acasă de Guvernul Orban, de la spitale și instituții la învățământ sau administrație
Una dintre măsurile anunțate de actuala guvernare liberală îi vizează pe pensionarii care cumulează pensiile cu salariile. La nivelul județului Botoșani aceste persoane sunt de ordinul sutelor. Ne referim la botoșăneni care au calitatea de pensionar și beneficiază de venituri suplimentare din sistemul public.
Cum sună 2.000 de euro? OPT foști deputați de la Botoșani primesc pensii speciale, un nou lot pășește pe drumul ”specialilor”
De-a lungul anilor, mai exact după 1990, în perioada postrevoluționară, județul Botoșani a fost reprezentat în Parlamentul României de 44 de deputați, votați pe liste la scrutinele electorale, din partea unor formațiuni care și-au schimbat numele în timp sau au dispărut cu totul, cum ar fi FSN, PDSR, PRM, PNTCD sau PDL.
Tramvaiele sar de pe șine de vechi ce sunt, Eltrans și-a tras mașină nouă de peste 16.000 de euro – GALERIE FOTO
Dacă mijloacele de transport pentru călători au ajuns să se dezintegreze prin oraș, în schimb parcul auto al SC Eltrans SA, la care restul botoșănenilor nu au acces, se îmbunătățește.
Scandal la nivel înalt după balul afaceriștilor: Vă trimit banii pentru meniu / O glumă proastă, impardonabil ce a făcut
Balul Oamenilor de Afaceri din acest an a provocat o reacție virulentă din partea parlamentarilor de Botoșani. Și aceasta după anunțul făcut de președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA), că i-a invitat pe toți la eveniment, dar că a acceptat unul singur să participe după ce li s-a cerut să își plătească meniul.
Tânără botoșăneancă infectată cu HIV din dragoste, iubitul a anunțat-o prin telefon că i-a dat virusul! CUM ne protejăm de această boală mortală
În luna martie a acestui an, un botoșănean de 32 de ani era trimis în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani pentru că a făcut sex cu o fată, fără a-i spune că este seropozitiv. Botoșăneanul a dat dovadă de o cruzime izvorâtă probabil din frustrarea propriei suferințe și și-a anunțat iubita de starea sa medicală, după ce a încheiat relația amoroasă cu ea.
Loading...
FENOMENUL anului 2019: Sute de femei din Botoșani au cerut ordin de protecție împotriva bărbaților lor, unele bătute cu pumnii, altele inspirate de… Acces Direct
Statistica pură de la Botoșani, fără cazurile prezentate în subsidiar, ar evidenția un fenomen îngrijorător care ar necesita măsuri clare din partea forțelor de ordine plătite să ne asigure liniștea.
Filmul unei morți dureroase! Viața unui om a stat într-un simplu lacăt, sfârșitul i-a venit în trei secunde
Se spune că una dintre cele mai chinuitoare morți este cea prin electrocutare când curentul electric străbate corpul uman....Timp de trei secunde. Doar de atât este nevoie.
27 de milioane de euro, poate cel mai mare și scandalos cadou politic din istoria județului, dat înaintea moțiunii și a campaniei electorale
Cu câteva zeci de ore înainte de a se discuta în Parlament moțiunea de cenzură, Guvernul Dăncilă și-a amintit brusc de Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI). Prin Legislativ, acolo unde se hotăra dacă Executivul PSD va rămâne sau nu în continuare în funcție, a apărut subit așa-numita ”Lista proiectelor aprobate pentru finanțare din FDI”. Care oficial fusese adoptată încă de pe 2 octombrie.  
31.000 de lei! Cel mai bine plătit medic de la Mavromati, salarii exorbitante în sănătate, munca de jos plătită în continuare prost - DOCUMENT
Dacă, în urmă cu mulți ani, medicii și asistenți de la Botoșani erau nemulțumiți de salariile pe care le aveau pe fluturași, acum lucrurile stau cu totul altfel. S-a ajuns astfel ca un cadru medical în anul 2019 să câștige cu tot cu sporuri peste 31.000 de lei.
Business american cu miros de sfeclă, zeci de mii de euro stau într-o… grindină
Southern Harvest Partner România este un fond de investiții american care a cumpărat la Botoșani companii agricole și loturi întregi de suprafețe de teren agricol și a ajuns astfel la o suprafață de circa 10.000 de hectare.
Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament
Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.
Ce ne trebuie noua WC in casa, canalizare sau gaze? Noi vrem cinema 3D!
5 februarie 2020, 11:21
voi sigur nu sunteti condusi de ciobanoiul puscarias de la alde??????.......ce mai vreti cand puscariasii ,numesc prefect in judetul lui Iorga si Eminescu??????....TREZITIVA ODATA!
3 februarie 2020, 14:16
Teatrul Eminescu a fost construit din cheta publica in a doua decada a secolului trecut. Acum este o ruină. Casa Tuneretului a fost construită la inceputul anilor 70. Acum arată jalnic, acolo nefacandu-se nici o investitie majora in ultimii 40 de ani. Cinemascop Unirea a fost inaugurat in 1974 si de atunci si pana acum nu au fost alocati nici un fel de sume nici macar pentru reparații uzuale. Casa de cultura a sindicatelor a fost inaugurata in 1986, si aici de asemena timp de 30 de ani nu ah fist facute reparatii importante sau modernizari, putandu-se vedea cu ochiul liber starea deplorabila a ckadirii si a esplanadei. Mai e ceva de comentat?
3 februarie 2020, 11:50
Sa facă,,onorabilul" primar teatrul intai. Ca e campionat de sifonat bani publici acolo si teatrul tot ruina e. Asta ar lipsi acum. Sa ,,reabiliteze " și cinematograful dupa modelul teatrului.
3 februarie 2020, 09:40
Unii cunoscatori din a noastra urbe spun altceva: ca edilul este chiar foarte interesat de preluarea cinematografului dar nu pentru urbe ci pentru sotia sa care ar dori sa il transforme in sala de nunți. Sigur, astea sunt doar scorneli ale adversarilor politici, noi stim bine ca pe domnia sa nu il intereseaza decat binele si propasirea spirituala a concetatenilor.
3 februarie 2020, 09:15
constatam cu stupoare ca in ultimii ani toate s-au prabusit in jurul nostru...doar averea primarului a crescut ca Fat Frumos din poveste...
3 februarie 2020, 08:58
da, de 5 ani se tot plange primarul, se plange mereu........un primar adevarat face nu plange mereu ca ce grea mostenire are de dus........cum iti justifici dom primar activitatea?, esti ales sa gasesti solute nu sa te tot plangi!, mergi la Bucuresti ca acu ai guvernare de partea dumitale si arata realitatea, nu te tot plange in presa , catre cetatenii din Botosani.......noi nu avem cum sa te ajutam decat o data la 4 ani.......
3 februarie 2020, 08:20
Eu personal sunt satul de explicatiile jenante in ceea ce priveste neputința reabilitarii teatrului, acum ni se servesc alte penibilitati referitoare la cinematograf, ma intreb cum oare au putut reusi cei de la Dorohoi, Saveni etc...
3 februarie 2020, 08:08
Loading...
Loading...
epantofi.ro
Sondaj
Credeți că sunt reale statisticele privind infectările cu coronavirus făcute publice de autorități?
Declaraţia zilei
„Tatal meu este în stare gravă, internat la Spitalul Municipal Dorohoi, secția ATI și are nevoie urgentă de sânge! Vă rugăm, dacă puteți, donați sânge - grupa B3 negativ, cât mai repede posibil la Centrul de Transfuzii Boto ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
27 martie 2020
EUR
Euro
4.8332 lei
USD
Dolarul SUA
4.3890 lei
CHF
Francul elveţian
4.5616 lei
GBP
Lira sterlină
5.3759 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0357 lei
XAU
Gramul de aur
228.9056 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2444 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3656 lei
AUD
Dolarul Australian
2.6686 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1169 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1776 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6477 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.