Ancheta săptămânii
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE

Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.

Ioan Mihăilă este un botoșănean stabilit în Statele Unite ale Americii din 1982 și venit acasă cu fetița de 14 ani care s-a născut acolo, în San Francisco și este astfel cetățean american.

 

Ioan Mihăilă și cu fetița pe nume Ioana au venit la Botoșani, în vizită la bunica maternă. Când au ajuns au găsit-o pe femeia în etate într-o stare precară de sănătate.


 

Medical, lucrurile au decurs bine

 

Tatăl, Ioan Mihăilă, a vrut ca fiica sa să fie parte activă în tot ceea ce întreprinde acasă, inclusiv transportul la spital al bunicii.

 

„Ea e născută în America, dar am venit să petreacă ceva timp România, cu bunica maternă. Și, din nefericire, am găsit-o într-o stare avansată de boală, pe bunică. Și am venit la spital. Probabil că a fost greșeala mea în original, dar am vrut ca Ioana să vină și să experimenteze puțin din cultura și din viața în România. Și de aia am cerut să vină și ea cu mine, la spital, să vadă și să cunoască cât mai multe, să vadă toate aspectele”,

Ioan Mihăilă, tatăl Ioanei.

 

Au ajuns așadar undeva pe la 8:30 la Unitatea de Primiri Urgențe, bunica a fost luată și dusă la investigații. Din punct de vedere medical, lucrurile au decurs firesc, familiei i s-au explicat procedurile. Au așteptat inițial într-o sală din apropiere de cabinetul de consultații din UPU de unde li s-ar fi cerut să iasă.

 

Bărbatul spune că au făcut acest lucru, fără să comenteze în vreun fel și au ajuns pe două scaune, la intrare, în sala destinată aparținătorilor.

 

Problemele au venit cu... tehnologia

 

Botoșăneanul a mai spus că fetița vorbește foarte puțin limba română și înțelege ce i se spune în proporție de 70%.

 

 

„Când începi să vorbești repede cu ea, se pierde pentru că nu știe, nu e limba ei. Am ieșit afară cu fetița și am așteptat pe două scaune. După trei minute mama ei, soția mea, a sunat pe FaceTime și a întrebat unde e bunica? Fetița a încercat să-i explice, vorbea cu ea, ținea telefonul și spunea că, uite, bunica au luat-o și au băgat-o acolo. Acel paznic a văzut lucrul acesta și a strigat: nu este voie să se filmeze. La care și eu și fetița am răspuns în același timp: nu filmăm, vorbim. N-a înțeles lucrul acesta și-a părăsit postul și a venit spre noi. Fetița s-a speriat și s-a ridicat în picioare. El a venit, a apucat-o de spate și a împins-o, afară”,

Ioan Mihăilă, tatăl Ioanei.

 

Fetița a fost luată din UPU de o prietenă de familie și dusă acasă pentru a se liniști și pentru a se opri din plâns.

 

Bărbatul spune că acesta este cel mai serios șoc din viața ei și că probabil că, dacă nu i s-ar fi întâmplat ei, care este un copil, ar fi trecut incidentul cu vederea.

 

 

 

Vrea să sesizeze Ambasada SUA

 

Însă fiind vorba de fiica sa, este decis ca vinovatul să suporte consecințele.

 

„Eu în California lucrez pentru District Attorney, Procuratura. Și din punctul meu de vedere aceasta este o agresiune, o agresiune fizică. Nu știu dacă e verbală, că nu a zis mai nimic, dar fizică a fost. În momentul acela am intervenit, dar fetița a fost șocată, ea este acum acasă, a plâns, ei nu i s-a mai întâmplat un incident de o asemenea natură și seriozitate și a fost foarte șocată. O prietenă de-a noastră a venit, ne-a informat, eu nu știu legile din România, le știu pe cele din America. Dar acesta este spațiu public și dacă ar fi filmat, e voie să filmeze. Bineînțeles, ironia este că nici nu a filmat, stătea de vorbă la telefon cu mama ei când a fost agresată. Dar chiar dacă ar fi filmat ar fi avut voie pentru că acesta este considerat spațiu public”,

Ioan Mihăilă, tatăl Ioanei.

 

Bărbatul a mai arătat că se va adresa inclusiv Ambasadei SUA în cazul în care va fi nemulțumit de răspunsurile pe care le va primi de la conducerea spitalului.

 

Șefa de la Urgențe a auzit două variante

 

Medicul șef al Unității de Primiri Urgențe (UPU), Ramona Guraliuc, se afla în dimineața zilei de sâmbătă la un seminar medical la Cluj.

 

A aflat prin telefon ceea ce s-a întâmplat și a fost de acord că se află în fața a două variante ale poveștii, diferită una de cealaltă.

 

„Am înțeles că nici nu s-a pus problema de a brusca, cumva a fost așa puțin dirijată din spate la modul că i s-a explicat că nu poate să filmeze nefiind un spațiu public în interior. Ea am înțeles că a vrut să dea imagini pe Skype sau ceva de genul acesta restului familiei care se află în America. Dar nu e OK să facem lucrurile acestea”,

Ramona Guraliuc, medic șef UPU Botoșani.


 

Cum obiectivul are supraveghere video, conducerea unității va viziona imaginile surprinse sâmbătă dimineață în holul UPU pentru a se constata dacă într-adevăr paznicul a agresat fetița. Sau doar a atins-o pe spate, cum pretinde.

 

„O să dăm notă explicativă dacă o să ni se ceară. O să merg luni la d-na manager să vedem imaginile pe care eu nu pot să le accesez, dar d-na manager poate să facă lucrul acesta. O să mă uit pe imagini, nici mie nu îmi convine o situație de acest gen. Și eu la rândul meu sunt părinte și nu îmi convine, clar sunt împotriva gesturilor de acest fel, de violență, dar vreau să văd imaginile, să văd ce s-a întâmplat”

Ramona Guraliuc, medic șef UPU Botoșani

 

Ce spun avocații, în lumea digitală?

 

Se poate filma în spațiul public și în ce condiții?

 

Articolele  IV-V din Declaratia drepturilor omului si cetateanului

 

arată că

 

Articolul IV

„Libertatea este de a face tot ceea ce nu face rău altora: astfel, dreptul fiecărui om nu are limite, cu excepția acelora care asigură celorlaltor membri ai societății exercitarea acelorași drepturi. Aceste limite pot fi determinate numai prin lege.”

 

Articolul V

„Legea poate interzice numai acțiunile dăunătoare pentru societate. Orice lucru care nu este interzis prin lege nu poate fi împiedicat, și nimeni nu poate fi obligat să facă ceva ce nu este prevăzut.”

 

Ceea ce înseamnă că: „De principiu, ceea ce nu este expres interzis, este permis. Asadar, se poate filma oriunde are publicul liber acces DACA aceasta activitate nu deranjeaza activitatea din institutia respectiva. Prin "activitate" trebuie inteles numai ceea ce in mod legal ar trebui sa se intample acolo. Astfel, daca se filmeaza murdarie, cozi interminabile, abuzuri, etc. nu putem discuta despre deranjarea activitatii”.

 

Ori în cazul de față fetița ar fi vorbit cu mama sa la telefon și îi arăta locul unde a fost internată bunica, fără a avea acces în saloane pentru a perturba activitatea medicală. Mai mult, nu exista un singur anunț sau afiș prin care să se spună că filmatul este interzis în holul UPU.

 

Și mai mult decât atât, există numeroase imagini în publicațiile locale surprinse inclusiv din interiorul UPU, unde filmatul sau fotografiatul ar fi interzis.

 

loading...
S-a semnat contractul de finanțare pentru modernizarea ambulatoriului de la Maternitatea Botoșani - FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google playdownload from apple store
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Botoșănenii care au MURIT în 1989: Ei sunt revoluționarii FĂRĂ carnet și privilegii
Pentru ei libertatea s-a sfârşit înainte de a începe. Chiar dacă în numele ei, al libertății, au sacrificat ceea ce aveau mai scump: propria viaţă.
22 de asistenți medicali pensionați forțat înainte de sărbători! Unii au primit deciziile la ieșirea din tura de noapte
Situație explozivă înregistrată la Spitalul Județean de Urgență Mavromati în ultima lună din anul 2019, fix înaintea sărbătorilor de iarnă. Un val de asistenți medicali a ieșit din sistem, mai mult forțat. Sindicaliștii se întreabă dacă există înlocuitori pentru acești oameni.
SUTE de pensionari de la Botoșani care au și SALARII trimiși acasă de Guvernul Orban, de la spitale și instituții la învățământ sau administrație
Una dintre măsurile anunțate de actuala guvernare liberală îi vizează pe pensionarii care cumulează pensiile cu salariile. La nivelul județului Botoșani aceste persoane sunt de ordinul sutelor. Ne referim la botoșăneni care au calitatea de pensionar și beneficiază de venituri suplimentare din sistemul public.
Cum sună 2.000 de euro? OPT foști deputați de la Botoșani primesc pensii speciale, un nou lot pășește pe drumul ”specialilor”
De-a lungul anilor, mai exact după 1990, în perioada postrevoluționară, județul Botoșani a fost reprezentat în Parlamentul României de 44 de deputați, votați pe liste la scrutinele electorale, din partea unor formațiuni care și-au schimbat numele în timp sau au dispărut cu totul, cum ar fi FSN, PDSR, PRM, PNTCD sau PDL.
Tramvaiele sar de pe șine de vechi ce sunt, Eltrans și-a tras mașină nouă de peste 16.000 de euro – GALERIE FOTO
Dacă mijloacele de transport pentru călători au ajuns să se dezintegreze prin oraș, în schimb parcul auto al SC Eltrans SA, la care restul botoșănenilor nu au acces, se îmbunătățește.
Scandal la nivel înalt după balul afaceriștilor: Vă trimit banii pentru meniu / O glumă proastă, impardonabil ce a făcut
Balul Oamenilor de Afaceri din acest an a provocat o reacție virulentă din partea parlamentarilor de Botoșani. Și aceasta după anunțul făcut de președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA), că i-a invitat pe toți la eveniment, dar că a acceptat unul singur să participe după ce li s-a cerut să își plătească meniul.
Loading...
Tânără botoșăneancă infectată cu HIV din dragoste, iubitul a anunțat-o prin telefon că i-a dat virusul! CUM ne protejăm de această boală mortală
În luna martie a acestui an, un botoșănean de 32 de ani era trimis în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani pentru că a făcut sex cu o fată, fără a-i spune că este seropozitiv. Botoșăneanul a dat dovadă de o cruzime izvorâtă probabil din frustrarea propriei suferințe și și-a anunțat iubita de starea sa medicală, după ce a încheiat relația amoroasă cu ea.
FENOMENUL anului 2019: Sute de femei din Botoșani au cerut ordin de protecție împotriva bărbaților lor, unele bătute cu pumnii, altele inspirate de… Acces Direct
Statistica pură de la Botoșani, fără cazurile prezentate în subsidiar, ar evidenția un fenomen îngrijorător care ar necesita măsuri clare din partea forțelor de ordine plătite să ne asigure liniștea.
Filmul unei morți dureroase! Viața unui om a stat într-un simplu lacăt, sfârșitul i-a venit în trei secunde
Se spune că una dintre cele mai chinuitoare morți este cea prin electrocutare când curentul electric străbate corpul uman....Timp de trei secunde. Doar de atât este nevoie.
27 de milioane de euro, poate cel mai mare și scandalos cadou politic din istoria județului, dat înaintea moțiunii și a campaniei electorale
Cu câteva zeci de ore înainte de a se discuta în Parlament moțiunea de cenzură, Guvernul Dăncilă și-a amintit brusc de Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI). Prin Legislativ, acolo unde se hotăra dacă Executivul PSD va rămâne sau nu în continuare în funcție, a apărut subit așa-numita ”Lista proiectelor aprobate pentru finanțare din FDI”. Care oficial fusese adoptată încă de pe 2 octombrie.  
31.000 de lei! Cel mai bine plătit medic de la Mavromati, salarii exorbitante în sănătate, munca de jos plătită în continuare prost - DOCUMENT
Dacă, în urmă cu mulți ani, medicii și asistenți de la Botoșani erau nemulțumiți de salariile pe care le aveau pe fluturași, acum lucrurile stau cu totul altfel. S-a ajuns astfel ca un cadru medical în anul 2019 să câștige cu tot cu sporuri peste 31.000 de lei.
Loading...
Business american cu miros de sfeclă, zeci de mii de euro stau într-o… grindină
Southern Harvest Partner România este un fond de investiții american care a cumpărat la Botoșani companii agricole și loturi întregi de suprafețe de teren agricol și a ajuns astfel la o suprafață de circa 10.000 de hectare.
Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament
Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Dacă paznicul a atins (atât, atins!) copilul minor, tatăl poate depune plângere pentru purtare abuzivă (art 296 cp). Mai mult, dacă la UPU nu sunt semne care să indice interdicția de a fotografia sau filma, paznicul a comis și abuz în serviciu. Nu-i poți cere omului să nu facă ceea ce nu l-ai informat că nu are voie să facă.Dictatura paznicilor din spitale, Mall-uri, hipermarketuri etc trebuie să înceteze. Prea se cred zmei!
16 decembrie 2019, 19:38
Toti cretinii angajati pe banii mei in institutiile statului, asta e adevarul.
10 iulie 2019, 13:46
Ce face prostia din gogu!! În America poliția culcă copii pe jos, le pune pistolul la tâmplă și poc! Gogule! Îs pline partidele, parlamentul și ministerele de alde ca tine, "americanul" s-a scăpat puțin pe el, tu ai făcut ditamai balta. Cu ceva ani în urmă am intrat în parcare și am făcut câteva fotografii la clădirea spitalului, imediat a apărut unul din paznici, a început să urle că nu am voie să fotografiez, l-am întrebat de ce că doar e instituție publică și nu văd nici un semn cu fotografiatul interzis, nici n-am terminat bine și au mai apărut 4 gealați gata de cafteală, pentru o clipă am crezut că mă aflu în filmul planeta maimuțelor, cel de trei serii, am ieșit și mi-am văzut de drum, cu prostul nu te pui că el așa a fost educat de maimuța șefă.
8 iulie 2019, 13:01
Realitatea este ca la UPU trebuie nominalizat un șef cu mâna de fier. Nu trebuie făcute experimente cu copii tineri, chiar dacă sunt sprijiniți politic, nu este suficient.
8 iulie 2019, 10:19
Mie îmi face impresia că botoșăneanul a vrut să facă pe el puțin, pentru a ne arătă ce american este el.Și chiar dacă acel paznic a condus fata de umeri afară, ce mare nenorocire a fost?In America te culcă poliția jos, îți pune pistolul la tâmplă sau chiar îți găurește scăfârlia, atunci când nu execuți ce ți se cere.Așa că SUPĂRATUL americano-român și bogat, poate să facă un mic efort financiar și să-și ducă mama neglijată până acum, la un spital privat.Succes!!
8 iulie 2019, 09:48
Baa, ce vrei sa inteleaga unul cu 8 clase sau poate mai putin, cei care pazesc acolo, bineinteles... Este spatiu public la urgenta si se poate filma. Idiotul de gardian nu a inteles nimic din convorbirea in engleza dintre fata si mama din USA si a crezut ca au venit teroristii in spital! Rusine managerilor, directorilor si tuturor parvenitilor de acolo!
8 iulie 2019, 08:54
Problema este ca vor sa schimbe managerul spitalului, deputatii Lupascu si Rotaru au firme de dezinfectie si deratizare si au tot interesul in spitalele judetului. Cine nu este cu noi il demitem!
8 iulie 2019, 08:41
Guraliuc Ramona nu prea este OK sa nu stii ce se intampla in Urgente. Si chiar daca ai sti , oricum se pare ca nu prea te asculta colegii/colegele.
8 iulie 2019, 08:23
Loading...
inpuff.ro%20
Sondaj
Mai mergeți să mâncați în restaurantele din Botoșani după controlul Protecției Consumatorilor?
Declaraţia zilei
„Nu uitați că suntem principalul vector de imagine al municipiului Botoșani la ora actuală. Nu știu dacă într-adevăr în bugetul de cheltuieli preconizat de dv. aveți posibilitatea să măriți aceste sume sau doar să modifica ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7789 lei
USD
Dolarul SUA
4.4241 lei
CHF
Francul elveţian
4.4982 lei
GBP
Lira sterlină
5.7446 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0100 lei
XAU
Gramul de aur
229.0604 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2502 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4222 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9619 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3425 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1914 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6398 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.