Ancheta săptămânii
Un ”fleac” de 170.000: Modern Calor pregăteşte din nou mutarea unei părţi a profitului în buzunarele șefilor şi salariaţilor

În luna mai a acestui an, SC Modern Calor SA a trimis o adresă către Adunarea Generală a Acţionarilor prin care propunea modul de împărţire a profitului contabil rămas după deducerea impozitului pe profit.

Se pregăteşte împărţirea a 2,5 milioane de lei


2.506.636


de lei, adică peste 25 de miliarde de lei vechi este profitul net aferent anului 2017 ce trebuie repartizat.


Din această sumă, conducerea executivă a societăţii de termoficare a municipalităţii recomanda ca 1,1 milioane lei să fie folosite ca dividende pentru Consiliul Local Botoşani, unicul acţionar al companiei şi tot 1,1 milioane să fie utilizate pentru constituirea de „alte rezerve”. La acest din urmă capitol, se venea cu ideea ca 170.000 de lei să fie distribuiţi pentru participarea la profit a angajaţilor, unii dintre ei tot felul de trepăduşi politici de pe la PSD şi PNL. Se invoca Ordonanța de Guvern nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, care permite ca profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit să fie repartizat „până la 10% pentru participarea salariaților la profit”.

 

Directorii propun să se împartă şi lor o parte din profit


Mai departe, în adresa semnată de directorul general Florin Sandu şi directorul economic Denisia Agapie, se propunea ca 130.000 de lei să fie direcţionaţi spre salariaţii societăţii, 2.200 de lei către membrii CA, iar 37.800 de lei către directori. Aceasta înseamnă că ambii şefi menţionaţi de la SC Modern Calor SA ar deveni beneficiari direcţi ai unei hotărâri a AGA adoptată în forma pe care tocmai ei au propus-o. Cu alte cuvinte, Florin Sandu şi Denisia Agapie au recomandat acţionarilor să le dea şi lor nişte bani din profitul societăţii.

 

modern calor adresa profit

 

Reprezentanţii Consiliului Local în AGA au refuzat să voteze


Pe 23 mai, Laurenţiu Maftei şi Gabriel Tănasă, reprezentanţii Consiliului Local Botoşani în AGA de la SC Modern Calor SA, au participat la o şedinţă a Adunării Generale a Acţionarilor în care s-au supus dezbaterii zece proiecte de hotărâre, inclusiv cel intitulat „Propuneri de repartizare a profitului net realizat în anul 2017”. Acesta viza, printre altele, şi acordarea a 37.800 de lei directorilor societăţii. Cei doi aleşi de la municipiu au refuzat însă să voteze respectul proiect. A doua zi după şedinţă au informat în scris CL despre cele întâmplate, solicitând un mandat special de la plenul deliberativului municipal în care să se specifice foarte clar „cum trebuie exprimat votul nostru în şedinţa AGA a SC Modern Calor SA” cu privire la propunerea de repartizare a profitului, dar şi la alte două proiecte de hotărâri AGA care priveau tot acordarea unor drepturi băneşti, de această dată însă exclusiv membrilor CA.

 

reprezentanti AGA Modern Calor

 

„Nu suntem de acord cu participarea salariaţilor şi directorilor la profit”


Unul dintre cei doi reprezentanţi ai CL în AGA de la SC Modern Calor SA a recunoscut că subiectul redirecţionării profitului către conducătorii unităţii de termoficare este unul sensibil şi tocmai pentru a evita un scandal a refuzat să voteze proiectul.


„La momentul respectiv a fost doar o înştiinţare din partea noastră: am participat la şedinţa AGA, care avea pe ordinea de zi punctele astea. Din toate, cele trei care au legătură cu profitul şi cu cota variabilă, dorim mandat special din partea Consiliului Local. Doar pentru cele trei puncte, ca să nu votăm noi”,


Gabriel Tănasă, reprezentant al CL în AGA de la SC Modern Calor SA.


Informarea a ajuns la CL încă la şedinţa ordinară din luna mai, însă nici atunci şi nici la cea din iunie, proiectul de hotărâre prin care cei doi reprezentanţi ai municipalităţii în AGA solicitau un mandat pentru a vota modul de repartizare a profitului nu a ajuns pe ordinea de zi.


A apărut în schimb pe ordinea de zi a şedinţei CL ce va avea loc pe 26 iulie un astfel de proiect de hotărâre, dar al cărui conţinut însă nu a fost făcut public până luni la ora 8:00.


cosmin andrei viceprimar botosaniUnul dintre capii PSD-ului, partid care deţine majoritatea în CL, susţine însă că formaţiunea din care face parte nu împărtăşeşte propunerea ca o parte a profitului societăţii de termoficare să fie împărţit directorilor. Şi nu doar lor!


„Avem o linie pe care am mai anunţat-o. Şi în şedinţele anterioare am transmis că la unităţile Consiliului Local nu suntem de acord cu participarea salariaţilor şi directorilor la profit pentru că sunt integral societăţi ale Consiliului Local, iar unele funcţionează şi pe subvenţie”,


Cosmin Andrei, viceprimar Botoşani.

 

„Acordăm subvenţie, iese pe profit şi la urmă le dăm şi dividende, ceea ce nu este în regulă”


Ei bine, tocmai această subvenţie pe care societatea o primeşte anual de la Consiliul Local, din banii plătiţi de botoşăneni pe taxe şi impozite, reprezintă elementul pentru care, lucru care nu se întâlneşte tocmai în fiecare gabriel tanasa consilier localzi, liberalii sunt pe aceeași lungime de undă cu social-democrații. Mai exact, nici PNL-iştii din CL nu sprijină ideea ca profitul înregistrat de SC Modern Calor SA să ajungă într-o cotă parte în buzunarele directorilor.


„Exact de asta n-am vrut noi să votăm. În CL e liber la deliberări, fiecare coleg poate să îşi exprime părerea, cum o să hotărască majoritatea, aşa o să se şi întâmple. Adică eu chiar nu vreau ca două persoane să hotărască acolo ce să se întâmple cu profitul”,


Gabriel Tănasă, reprezentant al CL în AGA de la SC Modern Calor SA.


„În primul rând nu-i moral, pe lege probabil că este corect, dar moral nu este corect. Aşa am putea să dăm şi la Eltrans: acordăm subvenţie, iese pe profit şi la urmă le dăm şi dividende, ceea ce nu este în regulă, nu este conform regulilor de funcţionare a economiei de piaţă. Luăm banii de la bugetul local şi îi mutăm la bugetul de stat. Aici este imoralitatea: primeşte subvenţia de 10 milioane de lei şi aceasta practic le aduce profit la sfârşitul anului”,


Maricel Maxim, consilier local.

 

Primăria dă o subvenţie uriaşă la Modern Calor, societatea iese în câştig şi plăteşte impozit pe profit la bugetul de stat


Acesta crede că subvenţia pe care CL Botoşani o acordă companiei de termoficare trebuie redimensionată în funcţie de datele financiare ale societăţii pentru că s-a ajuns în situaţia anormală ca banii de la bugetul local să fie trimişi prin SC Modern Calor SA la bugetul de stat. Aceasta deoarece societatea termină anul cu profit, profit pe care nu l-ar fi realizat fără subvenţie, şi plăteşte impozit pe profit.


591.725


de lei este impozitul pe profit plătit datorat de SC Modern Calor SA pentru anul 2017.


De exemplu, în 2016 Primăria Botoşani a plătit societăţii de termoficare 10 milioane de lei, iar în 2017 Modern Calor a facturat municipalității 10,4 milioane de lei. Cifrele nete de afaceri s-au ridicat în cei doi ani la 36,04 maricel maxim consilier localmilioane lei, respectiv 40,4 milioane lei. Fără subvenţia de la Consiliul Local, Modern Calor nu ar fi terminat niciodată pe profit. Aşa însă, după ce a primit sume consistente de bani de la municipalitate, a terminat pe profit, a plătit impozitul la bugetul de stat, iar o parte din profit a ajuns anul trecut la directori, lucru care se doreşte a se înfăptui şi anul acesta.


„Moral nu este corect pentru că societatea are profit prin faptul că primeşte şi subvenţie. Dacă nu ar primi subvenţia de la Consiliul Local, societatea nu ar avea profit. În mod normal, după mine, aş calcula fără partea de subvenţie şi dacă atunci avem profit să dăm dividende, dacă nu, să nu dăm. Acesta este punctul meu de vedere şi probabil că voi face o analiză după raportul pe care îl vor prezenta reprezentanţii în AGA şi aşa voi calcula: dacă partea de venituri fără subvenţie scoate profit, doar de acolo să dăm dividende”,


Maricel Maxim, consilier local.

 

Cum să faci profit luând bani de la oameni cărora nu le prestezi vreun serviciu


Pe lângă problema subvenţiei, prin care SC Modern Calor SA primeşte practic bani de la o mulţime de botoşăneni cărora nu le prestează vreun serviciu, trebuie menţionat şi că societatea de termoficare continuă să încaseze bani de la locatari care nu au semnat vreun contract cu societatea şi care au centrală proprie, pe considerentul că le trec conductele termoficării centralizate prin apartamente, deşi poate că tocmai societatea ar trebui să plătească chirie pentru asta fiindcă oamenii nu au cerut să le fie traversate locuinţele de ţevile Calorului.


Reprezentanţii SC Modern Calor SA au motivat mereu că sunt obligaţi să factureze gigacaloria la un preţ sub cel de producţie astfel încât este firesc ca municipalitatea să acopere diferenţa de preţ dintre tariful real şi cel de vânzare. Întrebarea este însă: dacă Modern Calor ar vinde gigacaloria la preţul real, aşa cum ar fi normal şi firesc într-o economie capitalistă, cu câţi clienţi ar mai rămâne?

 

La Modern Calor totul este legal, firesc și corect


Reprezentanții SC Modern Calor SA susțin că procedează perfect legal și că, potrivit OG 64/2001, se plătesc dividende acționarului, se constituie rezerve legale și alte rezerve și se calculează banii ce revin ca participare la profit pentru salariații și conducătorii unității, indiferent dacă aceștia sunt directori sau administratori. De asemenea, arată că profitul este realizat în mare parte din vânzarea de electricitate și nu de energie termică și că prețul gigacaloriei de la Botoșani este unul dintre cele mai reduse din România.

 

loading...
Şefii Modern Calor omeniţi cu câte un sfert de miliard de lei vechi din profitul unităţii într-o manevră care a amuţit conducătorii
Să fie lungă şi cu lapte! Căldură şi… cafele la Modern Calor – 14.000 de lei pentru apă, sucuri, ceaiuri şi altele asemenea

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
31.000 de lei! Cel mai bine plătit medic de la Mavromati, salarii exorbitante în sănătate, munca de jos plătită în continuare prost - DOCUMENT
Dacă, în urmă cu mulți ani, medicii și asistenți de la Botoșani erau nemulțumiți de salariile pe care le aveau pe fluturași, acum lucrurile stau cu totul altfel. S-a ajuns astfel ca un cadru medical în anul 2019 să câștige cu tot cu sporuri peste 31.000 de lei.
Business american cu miros de sfeclă, zeci de mii de euro stau într-o… grindină
Southern Harvest Partner România este un fond de investiții american care a cumpărat la Botoșani companii agricole și loturi întregi de suprafețe de teren agricol și a ajuns astfel la o suprafață de circa 10.000 de hectare.
Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament
Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
Marea trădare roșie: Primari și directori PNL la conferința PSD. Afaceriști de calibru la ședința cu Dragnea - GALERIE FOTO
Conferința județeană a PSD Botoșani desfășurată vinerea trecută în prezența capilor naționali ai partidului, în realitate un miting electoral pentru alegerile europarlamentare, s-a dorit a fi și o demonstrație de forță a social-democraților în preajma scrutinului din luna mai.
Copiii cu valiza în mână așteptați la muncă, concurs cu salariu atrăgător la Primăria Botoșani, n-a venit nimeni
Odată deveniți majori și fără intenții de a învăța la o facultate, copiii care au fost în sistemul de protecție al statului se trezesc în stradă, cu valiza în mână și cu o lume mare care abia așteaptă să-i înghită. Dacă în familiile normale, majorii au parte în continuare de susținerea părinților, orfanii statului trebuie să se descurce singuri.
Cum poate fi numit profit niște sume primite cadou de la primărie și niște bani furați de la cetățenii cu centrale proprii? În romanica se poate orice, fac hoții legea, în instanţă mint că au contracte semnate cu proprietarii cu CT, le demonstrezi contrariul, nu sunt capabili să facă dovada că dețin aceste contracte, dar te somează cu niște ţâpişti în care scriu negru pe alb că le ești dator în baza contractului semnat cu MC. Procuratură, poliție, DNA nici măcar nu au auzit de o asemenea tâlhărie, ei vânează moșnegi de 90 de ani care vând trei pachete de țigări să aibă de o pâine. În românica e infracțiune și mâncatul începând de la o anumită vârstă. Tâlhăritul cetățenilor de către mafioții MC este legal, dovadă și sentințele date în favoarea lor.
23 iulie 2018, 13:06
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Cu cine votați în turul II al alegerilor prezidențiale?
Klaus Iohannis
Viorica Dăncilă
Declaraţia zilei
”Încrederea și votul cetățenilor din comuna Păltiniș înseamnă enorm pentru mine și nu face decât să-mi întărească convingerile că vom izbăvi împreună pentru comunitatea noastră. Mulțumesc tuturor pentru încredere, ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7669 lei
USD
Dolarul SUA
4.3343 lei
CHF
Francul elveţian
4.3832 lei
GBP
Lira sterlină
5.5740 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9887 lei
XAU
Gramul de aur
204.6051 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2472 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4287 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9446 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2672 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1866 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6380 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.