Ancheta săptămânii
Un ”fleac” de 170.000: Modern Calor pregăteşte din nou mutarea unei părţi a profitului în buzunarele șefilor şi salariaţilor

În luna mai a acestui an, SC Modern Calor SA a trimis o adresă către Adunarea Generală a Acţionarilor prin care propunea modul de împărţire a profitului contabil rămas după deducerea impozitului pe profit.

Se pregăteşte împărţirea a 2,5 milioane de lei


2.506.636


de lei, adică peste 25 de miliarde de lei vechi este profitul net aferent anului 2017 ce trebuie repartizat.


Din această sumă, conducerea executivă a societăţii de termoficare a municipalităţii recomanda ca 1,1 milioane lei să fie folosite ca dividende pentru Consiliul Local Botoşani, unicul acţionar al companiei şi tot 1,1 milioane să fie utilizate pentru constituirea de „alte rezerve”. La acest din urmă capitol, se venea cu ideea ca 170.000 de lei să fie distribuiţi pentru participarea la profit a angajaţilor, unii dintre ei tot felul de trepăduşi politici de pe la PSD şi PNL. Se invoca Ordonanța de Guvern nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, care permite ca profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit să fie repartizat „până la 10% pentru participarea salariaților la profit”.

 

Directorii propun să se împartă şi lor o parte din profit


Mai departe, în adresa semnată de directorul general Florin Sandu şi directorul economic Denisia Agapie, se propunea ca 130.000 de lei să fie direcţionaţi spre salariaţii societăţii, 2.200 de lei către membrii CA, iar 37.800 de lei către directori. Aceasta înseamnă că ambii şefi menţionaţi de la SC Modern Calor SA ar deveni beneficiari direcţi ai unei hotărâri a AGA adoptată în forma pe care tocmai ei au propus-o. Cu alte cuvinte, Florin Sandu şi Denisia Agapie au recomandat acţionarilor să le dea şi lor nişte bani din profitul societăţii.

 

modern calor adresa profit

 

Reprezentanţii Consiliului Local în AGA au refuzat să voteze


Pe 23 mai, Laurenţiu Maftei şi Gabriel Tănasă, reprezentanţii Consiliului Local Botoşani în AGA de la SC Modern Calor SA, au participat la o şedinţă a Adunării Generale a Acţionarilor în care s-au supus dezbaterii zece proiecte de hotărâre, inclusiv cel intitulat „Propuneri de repartizare a profitului net realizat în anul 2017”. Acesta viza, printre altele, şi acordarea a 37.800 de lei directorilor societăţii. Cei doi aleşi de la municipiu au refuzat însă să voteze respectul proiect. A doua zi după şedinţă au informat în scris CL despre cele întâmplate, solicitând un mandat special de la plenul deliberativului municipal în care să se specifice foarte clar „cum trebuie exprimat votul nostru în şedinţa AGA a SC Modern Calor SA” cu privire la propunerea de repartizare a profitului, dar şi la alte două proiecte de hotărâri AGA care priveau tot acordarea unor drepturi băneşti, de această dată însă exclusiv membrilor CA.

 

reprezentanti AGA Modern Calor

 

„Nu suntem de acord cu participarea salariaţilor şi directorilor la profit”


Unul dintre cei doi reprezentanţi ai CL în AGA de la SC Modern Calor SA a recunoscut că subiectul redirecţionării profitului către conducătorii unităţii de termoficare este unul sensibil şi tocmai pentru a evita un scandal a refuzat să voteze proiectul.


„La momentul respectiv a fost doar o înştiinţare din partea noastră: am participat la şedinţa AGA, care avea pe ordinea de zi punctele astea. Din toate, cele trei care au legătură cu profitul şi cu cota variabilă, dorim mandat special din partea Consiliului Local. Doar pentru cele trei puncte, ca să nu votăm noi”,


Gabriel Tănasă, reprezentant al CL în AGA de la SC Modern Calor SA.


Informarea a ajuns la CL încă la şedinţa ordinară din luna mai, însă nici atunci şi nici la cea din iunie, proiectul de hotărâre prin care cei doi reprezentanţi ai municipalităţii în AGA solicitau un mandat pentru a vota modul de repartizare a profitului nu a ajuns pe ordinea de zi.


A apărut în schimb pe ordinea de zi a şedinţei CL ce va avea loc pe 26 iulie un astfel de proiect de hotărâre, dar al cărui conţinut însă nu a fost făcut public până luni la ora 8:00.


cosmin andrei viceprimar botosaniUnul dintre capii PSD-ului, partid care deţine majoritatea în CL, susţine însă că formaţiunea din care face parte nu împărtăşeşte propunerea ca o parte a profitului societăţii de termoficare să fie împărţit directorilor. Şi nu doar lor!


„Avem o linie pe care am mai anunţat-o. Şi în şedinţele anterioare am transmis că la unităţile Consiliului Local nu suntem de acord cu participarea salariaţilor şi directorilor la profit pentru că sunt integral societăţi ale Consiliului Local, iar unele funcţionează şi pe subvenţie”,


Cosmin Andrei, viceprimar Botoşani.

 

„Acordăm subvenţie, iese pe profit şi la urmă le dăm şi dividende, ceea ce nu este în regulă”


Ei bine, tocmai această subvenţie pe care societatea o primeşte anual de la Consiliul Local, din banii plătiţi de botoşăneni pe taxe şi impozite, reprezintă elementul pentru care, lucru care nu se întâlneşte tocmai în fiecare gabriel tanasa consilier localzi, liberalii sunt pe aceeași lungime de undă cu social-democrații. Mai exact, nici PNL-iştii din CL nu sprijină ideea ca profitul înregistrat de SC Modern Calor SA să ajungă într-o cotă parte în buzunarele directorilor.


„Exact de asta n-am vrut noi să votăm. În CL e liber la deliberări, fiecare coleg poate să îşi exprime părerea, cum o să hotărască majoritatea, aşa o să se şi întâmple. Adică eu chiar nu vreau ca două persoane să hotărască acolo ce să se întâmple cu profitul”,


Gabriel Tănasă, reprezentant al CL în AGA de la SC Modern Calor SA.


„În primul rând nu-i moral, pe lege probabil că este corect, dar moral nu este corect. Aşa am putea să dăm şi la Eltrans: acordăm subvenţie, iese pe profit şi la urmă le dăm şi dividende, ceea ce nu este în regulă, nu este conform regulilor de funcţionare a economiei de piaţă. Luăm banii de la bugetul local şi îi mutăm la bugetul de stat. Aici este imoralitatea: primeşte subvenţia de 10 milioane de lei şi aceasta practic le aduce profit la sfârşitul anului”,


Maricel Maxim, consilier local.

 

Primăria dă o subvenţie uriaşă la Modern Calor, societatea iese în câştig şi plăteşte impozit pe profit la bugetul de stat


Acesta crede că subvenţia pe care CL Botoşani o acordă companiei de termoficare trebuie redimensionată în funcţie de datele financiare ale societăţii pentru că s-a ajuns în situaţia anormală ca banii de la bugetul local să fie trimişi prin SC Modern Calor SA la bugetul de stat. Aceasta deoarece societatea termină anul cu profit, profit pe care nu l-ar fi realizat fără subvenţie, şi plăteşte impozit pe profit.


591.725


de lei este impozitul pe profit plătit datorat de SC Modern Calor SA pentru anul 2017.


De exemplu, în 2016 Primăria Botoşani a plătit societăţii de termoficare 10 milioane de lei, iar în 2017 Modern Calor a facturat municipalității 10,4 milioane de lei. Cifrele nete de afaceri s-au ridicat în cei doi ani la 36,04 maricel maxim consilier localmilioane lei, respectiv 40,4 milioane lei. Fără subvenţia de la Consiliul Local, Modern Calor nu ar fi terminat niciodată pe profit. Aşa însă, după ce a primit sume consistente de bani de la municipalitate, a terminat pe profit, a plătit impozitul la bugetul de stat, iar o parte din profit a ajuns anul trecut la directori, lucru care se doreşte a se înfăptui şi anul acesta.


„Moral nu este corect pentru că societatea are profit prin faptul că primeşte şi subvenţie. Dacă nu ar primi subvenţia de la Consiliul Local, societatea nu ar avea profit. În mod normal, după mine, aş calcula fără partea de subvenţie şi dacă atunci avem profit să dăm dividende, dacă nu, să nu dăm. Acesta este punctul meu de vedere şi probabil că voi face o analiză după raportul pe care îl vor prezenta reprezentanţii în AGA şi aşa voi calcula: dacă partea de venituri fără subvenţie scoate profit, doar de acolo să dăm dividende”,


Maricel Maxim, consilier local.

 

Cum să faci profit luând bani de la oameni cărora nu le prestezi vreun serviciu


Pe lângă problema subvenţiei, prin care SC Modern Calor SA primeşte practic bani de la o mulţime de botoşăneni cărora nu le prestează vreun serviciu, trebuie menţionat şi că societatea de termoficare continuă să încaseze bani de la locatari care nu au semnat vreun contract cu societatea şi care au centrală proprie, pe considerentul că le trec conductele termoficării centralizate prin apartamente, deşi poate că tocmai societatea ar trebui să plătească chirie pentru asta fiindcă oamenii nu au cerut să le fie traversate locuinţele de ţevile Calorului.


Reprezentanţii SC Modern Calor SA au motivat mereu că sunt obligaţi să factureze gigacaloria la un preţ sub cel de producţie astfel încât este firesc ca municipalitatea să acopere diferenţa de preţ dintre tariful real şi cel de vânzare. Întrebarea este însă: dacă Modern Calor ar vinde gigacaloria la preţul real, aşa cum ar fi normal şi firesc într-o economie capitalistă, cu câţi clienţi ar mai rămâne?

 

La Modern Calor totul este legal, firesc și corect


Reprezentanții SC Modern Calor SA susțin că procedează perfect legal și că, potrivit OG 64/2001, se plătesc dividende acționarului, se constituie rezerve legale și alte rezerve și se calculează banii ce revin ca participare la profit pentru salariații și conducătorii unității, indiferent dacă aceștia sunt directori sau administratori. De asemenea, arată că profitul este realizat în mare parte din vânzarea de electricitate și nu de energie termică și că prețul gigacaloriei de la Botoșani este unul dintre cele mai reduse din România.

 

loading...
Şefii Modern Calor omeniţi cu câte un sfert de miliard de lei vechi din profitul unităţii într-o manevră care a amuţit conducătorii
Să fie lungă şi cu lapte! Căldură şi… cafele la Modern Calor – 14.000 de lei pentru apă, sucuri, ceaiuri şi altele asemenea

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
inpuff.ro
Loading...
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Loading...
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Botoșănenii care au MURIT în 1989: Ei sunt revoluționarii FĂRĂ carnet și privilegii
Pentru ei libertatea s-a sfârşit înainte de a începe. Chiar dacă în numele ei, al libertății, au sacrificat ceea ce aveau mai scump: propria viaţă.
22 de asistenți medicali pensionați forțat înainte de sărbători! Unii au primit deciziile la ieșirea din tura de noapte
Situație explozivă înregistrată la Spitalul Județean de Urgență Mavromati în ultima lună din anul 2019, fix înaintea sărbătorilor de iarnă. Un val de asistenți medicali a ieșit din sistem, mai mult forțat. Sindicaliștii se întreabă dacă există înlocuitori pentru acești oameni.
SUTE de pensionari de la Botoșani care au și SALARII trimiși acasă de Guvernul Orban, de la spitale și instituții la învățământ sau administrație
Una dintre măsurile anunțate de actuala guvernare liberală îi vizează pe pensionarii care cumulează pensiile cu salariile. La nivelul județului Botoșani aceste persoane sunt de ordinul sutelor. Ne referim la botoșăneni care au calitatea de pensionar și beneficiază de venituri suplimentare din sistemul public.
Cum sună 2.000 de euro? OPT foști deputați de la Botoșani primesc pensii speciale, un nou lot pășește pe drumul ”specialilor”
De-a lungul anilor, mai exact după 1990, în perioada postrevoluționară, județul Botoșani a fost reprezentat în Parlamentul României de 44 de deputați, votați pe liste la scrutinele electorale, din partea unor formațiuni care și-au schimbat numele în timp sau au dispărut cu totul, cum ar fi FSN, PDSR, PRM, PNTCD sau PDL.
Tramvaiele sar de pe șine de vechi ce sunt, Eltrans și-a tras mașină nouă de peste 16.000 de euro – GALERIE FOTO
Dacă mijloacele de transport pentru călători au ajuns să se dezintegreze prin oraș, în schimb parcul auto al SC Eltrans SA, la care restul botoșănenilor nu au acces, se îmbunătățește.
Cum poate fi numit profit niște sume primite cadou de la primărie și niște bani furați de la cetățenii cu centrale proprii? În romanica se poate orice, fac hoții legea, în instanţă mint că au contracte semnate cu proprietarii cu CT, le demonstrezi contrariul, nu sunt capabili să facă dovada că dețin aceste contracte, dar te somează cu niște ţâpişti în care scriu negru pe alb că le ești dator în baza contractului semnat cu MC. Procuratură, poliție, DNA nici măcar nu au auzit de o asemenea tâlhărie, ei vânează moșnegi de 90 de ani care vând trei pachete de țigări să aibă de o pâine. În românica e infracțiune și mâncatul începând de la o anumită vârstă. Tâlhăritul cetățenilor de către mafioții MC este legal, dovadă și sentințele date în favoarea lor.
23 iulie 2018, 13:06
Loading...
zenda.ro
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În condiţiile în care avem o evoluţie normală, condiţiile de distanţare sunt respectate, avem mall-urile, în condiţiile în care avem o evaluare normală evitând aglomeraţiile populaţionale, se pot deschide. Încep competi ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8387 lei
USD
Dolarul SUA
4.3203 lei
CHF
Francul elveţian
4.5005 lei
GBP
Lira sterlină
5.4094 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9642 lei
XAU
Gramul de aur
237.1382 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2477 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3998 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9737 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1952 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1808 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6490 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.