Ancheta săptămânii
Vama Racovăț, scheletul din dulapul politicienilor – SECRET bine păstrat cu punctul de trecere ținut la naftalină de un deceniu - FOTO

În 2010 punctul vamal Racovăț se închidea pentru lucrări de modernizare care aveau să dureze câțiva ani. Se împlinește aproape un deceniu de atunci, iar în zona Vămii Racovăț imaginea dominantă este aceea a unui gard peste care atârnă un lanț gros cu lacăt. Și pustiul care cuprinde puținii vizitatori ce se încumetă să meargă, din curiozitate, până acolo.

Radiografia unei bătăi de joc, în stil românesc

 

Vama Racovăț, un punct de trecere a frontierei esențial pentru dezvoltarea județului, a intrat în modernizare în 2010, când guvernarea de atunci a aprobat un memorandum cu tema „Punctele de trecere simplificată de la frontiera dintre România şi Ucraina”, prin care erau vizate cinci puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, scopul fiind aducerea lor la standardele Schengen în vederea deschiderii în regim de trafic internaţional. Printre acestea se afla şi Vama Racovăţ.

 

Standardele Schengen prevăd dotarea punctelor de trecere cu infrastructura şi echipamentele necesare securizării frontierelor externe, concret fiind vorba de spaţii suficiente pentru cercetări şi intervievări, aparatură de zi şi de noapte, toate fiind amplasate în condiţii optime de funcţionare.

 

Pe atunci s-au alocat 500.000 de euro, iar licitația pentru efectuarea lucrărilor a fost câștigată de o firmă de apartament din Bacău, care la scurt timp a intrat în insolvență. După mai multe poticneli, lucrările au fost finalizate.

 

Și așa au rămas pentru că punctul nu s-a mai redeschis niciodată.

 

Această investiție se înscrie cu brio în seria proiectelor eșuate în dulcele-amar stil românesc în care NIMENI, dar absolut nimeni, nu răspunde pentru nerespectarea termenelor și tergiversarea lucrărilor de interes public. Pentru că, de exemple nu ducem lipsă, dar asta este deja altă poveste.

 

 

O falsă rază de speranță

 

 

Anul trecut, mai exact în ianuarie, ministrul de externe al României anunța destul de optimist faptul că în cursul lui 2018 se va deschide și punctul vamal Racovăț, urmare a unor discuții cu omologul din Ucraina, Pavlo Klimkin.

 

„Am discutat cu dl Klimkin şi în bugetul pe acest an (n.r.- bugetul de stat al Ucrainei) vor fi prevăzute de către Ministerul Finanţelor sumele necesare pentru deschiderea a două puncte de frontieră. Aceste puncte de frontieră sunt, din punct de vedere al părţii române, complet pregătite pentru a fi deschise şi aşteptăm doar finalizarea din partea cealaltă în cursul acestui an”,

Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe.

 

Nu s-a întâmplat nimic. Evident.

 

Ba chiar, aflat în vizită la Botoșani și Victor Ponta, fost prim-ministru al României, s-a arătat intrigat de faptul că autoritățile cu atribuții se încăpățânează să țină punctul vamal din nordul județului, sub lacăt. În mod inexplicabil.

 

„Am făcut punctul acela de frontieră și așa stă. Cum l-am făcut noi, frumos, dar nu trece nimeni pe acolo. Sincer, nu găsesc o explicație pentru ceva ce există, este funcțional și nu se deschide, chiar nu am nici o explicație. Aici, nu este vorba despre demersuri la Bruxelles pentru acord, ca să redeschizi un punct vamal, nu are nici o treabă Bruxelles cu acordurile de mic trafic de frontieră. Nici vorbă de așa ceva, am deschis și alte puncte și nu ne-a întrebat nimeni nimic și nici nu s-a supărat nimeni”,

Victor Ponta, fost prim-ministru al României.

 

Cei care chiar au un cuvânt de spus din acest punct de vedere sunt parlamentarii de Botoșani, votați de botoșăneni și aproape singurele persoane care pot deschide ușile unor oameni importanți și cu rol decizional.

 

Președintele PNL Botoșani, spre exemplu, susține că încearcă de aproximativ cinci ani de zile să rezolve această problemă.  

 

„Eu personal, în ultimii 5 ani am întreprins demersuri, cel puțin de cinci ori. Și pe lângă Direcția Vămilor, apoi pe la ANAF, acum văd că se face iar direcție specială. În general s-a pus problema că, cei din Ucraina nu ar fi fost pregătiți pentru a deschide punctul vamal, dar de fapt și de drept, problema a fost întotdeauna la noi. Și nu trebuie să ne ascundem în spatele degetului din cauza asta. Partea română nu a fost în stare să termine timp de opt ani de zile lucrările la această investiție”,

Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani.

 

 

PSD-iștii acuzați că țin lacătul în mână

 

Suferă și locuitorii din zona Dorohoi care vor să ajungă la rude la Cernăuți și care sunt nevoiți să meargă prin punctul de frontieră de la Siret. Ucrainenii și-au dorit în trecut. În contextul relațiilor tensionate pe care le au cu Rusia nu se știe dacă mai vor în continuare redeschiderea Vămii Racovăț.

 

„Este un blocaj creat de cei care se află la conducere, de cei din PSD – ALDE, prin nepăsarea lor”, concluzionează liderul PNL Botoșani

 

Nimic mai fals, i-ar răspunde omologul social-democrat de la Botoșani. Doina Federovici, președintele PSD Botoșani, susține la rândul său că nu s-a oprit în a încerca același lucru și anume punerea în funcțiune a punctului vamal. În acest sens, vicepreședintele Senatului susține că a avut un dialog permanent cu cei din Ministerul Afacerilor Externe, că partea română și-ar fi finalizat intervențiile în procent de 99%, dar probleme ar fi la vecinii ucraineni.

 

 

„În momentul de față este purtat un dialog extrem de aplicat între Ministerul de Externe cu partea ucraineană și în momentul în care ambele părți sunt gata din punctul de vedere al investiției, vama se redeschide. Deci, în stadiul acesta suntem astăzi. Discuțiile sunt destul de avansate. Acum, ce este drept suntem blocați și cu bugetul, imediat ce bugetul va fi promulgat, fiecare minister va avea sumele lui alocate și pentru lucruri de genul acesta”,

Doina Federovici, președinte PSD Botoșani

 

Drumurile mai importante decât vama

 

Șansele ca anul 2019 să aducă vești bune pe subiectul acestui articol aproape că lipsesc. Deputatul Răzvan Rotaru face parte din comisia de politici externe și susține că este la curent cu „planurile” pe termen scurt.

 

„Au fost discuții și chiar eu am întrebat un secretar de stat dacă știe ceva de Vama Racovăț, care este un punct strategic din punctul meu de vedere, dacă sunt șanse să se redeschidă anul acesta. Mi s-a răspuns de ce bani vor fi alocați anul acesta, pentru că ar fi vreo șase puncte de frontieră pe zona asta de nord. Anul acesta nu cred că se deschide, vor fi mulți bani dați pentru drumuri”,

Răzvan Rotaru, deputat PSD.

 

Interesată, fără să fie neapărat întrebată în vederea redactării acestui articol, de Vama Racovăț a fost și Mihaela Huncă, deputat actualmente la Pro România și care a abordat acest subiect într-o conferință de presă.

 

„Am solicitat tuturor forurilor redeschiderea punctului vamal Racovăț din județul Botoșani. Știm foarte bine că a beneficiat de modernizare. Aceste modernizări sunt aproape finalizate, dacă nu și finalizate. Din 2015 încoace asistăm doar la promisiuni, care de altfel ne-am obișnuit și cu alte promisiuni gen drumul Botoșani – Târgu-Frumos, Teatrul Mihai Eminescu și așa mai departe. Județul Botoșani ar avea un punct de dezvoltare, o zonă de dezvoltare. Oare se dorește ca locuitorii din acea zonă să fie pedepsiți pentru că dl primar de la Pomârla este la Pro România? Eu nu cred că ar trebui așa gândite lucrurile. Cred că redeschiderea vămii reprezintă o oportunitate majoră de dezvoltare economică a județului, a comunei Pomârla și care de fapt reprezintă o comunitate importantă pentru Botoșani”,

Mihaela Huncă, deputat Pro România.

 

 

Prefectura, tace!

 

Prefectul Dan Șlincu nu a avut nimic de comentat despre Vama Racovăț. Prefectura ar fi transmis o adresă la MAE de la care nu ar fi primit nici un răspuns.

 

Într-un stil dulce-amar primarul comunei pe raza căreia se află Racovăț a arătat că vama a fost totuși deschisă. Însă nu pentru oameni.

 

„Ne dorim măcar să fim ascultați, de aproape un deceniu punctul vamal Racovăț stă și face posibilă doar vizionarea trecerii pestei porcine din Ucraina în România. Atât s-a întâmplat pe zona de frontieră, cu atât ne-am ales din acest punct de frontieră”

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

 

Doar pesta porcină africană a trecut recent prin Vama Racovăț. Așadar, dacă există un motiv pentru care acest punct este menținut în starea actuală, acesta este bine, bine păstrat.

 

 

loading...
Vama de la Racovăţ GATA de funcţionare: Mai sunt de făcut câteva marcaje
Lucrările la Vama Racovăţ se reiau cu firma care a încurcat totul: Chiar nu mă interesează suma
EXCLUSIV: Vama Racovăţ, punct şi de la capăt cu sesizare penală

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
SUTE de pensionari de la Botoșani care au și SALARII trimiși acasă de Guvernul Orban, de la spitale și instituții la învățământ sau administrație
Una dintre măsurile anunțate de actuala guvernare liberală îi vizează pe pensionarii care cumulează pensiile cu salariile. La nivelul județului Botoșani aceste persoane sunt de ordinul sutelor. Ne referim la botoșăneni care au calitatea de pensionar și beneficiază de venituri suplimentare din sistemul public.
Cum sună 2.000 de euro? OPT foști deputați de la Botoșani primesc pensii speciale, un nou lot pășește pe drumul ”specialilor”
De-a lungul anilor, mai exact după 1990, în perioada postrevoluționară, județul Botoșani a fost reprezentat în Parlamentul României de 44 de deputați, votați pe liste la scrutinele electorale, din partea unor formațiuni care și-au schimbat numele în timp sau au dispărut cu totul, cum ar fi FSN, PDSR, PRM, PNTCD sau PDL.
Tramvaiele sar de pe șine de vechi ce sunt, Eltrans și-a tras mașină nouă de peste 16.000 de euro – GALERIE FOTO
Dacă mijloacele de transport pentru călători au ajuns să se dezintegreze prin oraș, în schimb parcul auto al SC Eltrans SA, la care restul botoșănenilor nu au acces, se îmbunătățește.
Scandal la nivel înalt după balul afaceriștilor: Vă trimit banii pentru meniu / O glumă proastă, impardonabil ce a făcut
Balul Oamenilor de Afaceri din acest an a provocat o reacție virulentă din partea parlamentarilor de Botoșani. Și aceasta după anunțul făcut de președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA), că i-a invitat pe toți la eveniment, dar că a acceptat unul singur să participe după ce li s-a cerut să își plătească meniul.
Tânără botoșăneancă infectată cu HIV din dragoste, iubitul a anunțat-o prin telefon că i-a dat virusul! CUM ne protejăm de această boală mortală
În luna martie a acestui an, un botoșănean de 32 de ani era trimis în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani pentru că a făcut sex cu o fată, fără a-i spune că este seropozitiv. Botoșăneanul a dat dovadă de o cruzime izvorâtă probabil din frustrarea propriei suferințe și și-a anunțat iubita de starea sa medicală, după ce a încheiat relația amoroasă cu ea.
FENOMENUL anului 2019: Sute de femei din Botoșani au cerut ordin de protecție împotriva bărbaților lor, unele bătute cu pumnii, altele inspirate de… Acces Direct
Statistica pură de la Botoșani, fără cazurile prezentate în subsidiar, ar evidenția un fenomen îngrijorător care ar necesita măsuri clare din partea forțelor de ordine plătite să ne asigure liniștea.
Filmul unei morți dureroase! Viața unui om a stat într-un simplu lacăt, sfârșitul i-a venit în trei secunde
Se spune că una dintre cele mai chinuitoare morți este cea prin electrocutare când curentul electric străbate corpul uman....Timp de trei secunde. Doar de atât este nevoie.
27 de milioane de euro, poate cel mai mare și scandalos cadou politic din istoria județului, dat înaintea moțiunii și a campaniei electorale
Cu câteva zeci de ore înainte de a se discuta în Parlament moțiunea de cenzură, Guvernul Dăncilă și-a amintit brusc de Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI). Prin Legislativ, acolo unde se hotăra dacă Executivul PSD va rămâne sau nu în continuare în funcție, a apărut subit așa-numita ”Lista proiectelor aprobate pentru finanțare din FDI”. Care oficial fusese adoptată încă de pe 2 octombrie.  
31.000 de lei! Cel mai bine plătit medic de la Mavromati, salarii exorbitante în sănătate, munca de jos plătită în continuare prost - DOCUMENT
Dacă, în urmă cu mulți ani, medicii și asistenți de la Botoșani erau nemulțumiți de salariile pe care le aveau pe fluturași, acum lucrurile stau cu totul altfel. S-a ajuns astfel ca un cadru medical în anul 2019 să câștige cu tot cu sporuri peste 31.000 de lei.
Loading...
Business american cu miros de sfeclă, zeci de mii de euro stau într-o… grindină
Southern Harvest Partner România este un fond de investiții american care a cumpărat la Botoșani companii agricole și loturi întregi de suprafețe de teren agricol și a ajuns astfel la o suprafață de circa 10.000 de hectare.
Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament
Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Loading...
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Noapte bună copii!! Tanti Maria a încălecat pe-o șa și va spus povestea așa! Diakitsvi și lupul. Da mata tanti Maria unde bagi bățul? Da fă-le publice tanti să afle şi neinstruţii cum stă Prefectura.
18 martie 2019, 23:12
Frumoase poze, inexact articol. Iar opiniile referitoare la acest articol sunt de-a dreptul prostești.Am mai constatat că însuși parlamentarii noștri de Botoșani, absolut toți, habar nu au care-i situația de fapt, dar se laudă că au făcut intervenții repetate. Simple aiureli.Motivul real este cu totul altul( și adevărul), pe care-l știu, însă fiind implicate organismele care au finanțat lucrările de la Vama Diakitsvi( din fața celei de la Racovăț), nu am voie să le fac publice. Partea română poate fi puternic criticată pentru faptul că a aruncat banii pe fereastră firmei din Bacău care a falimentat.De ce? Pentru că s-au făcut plăți anticipate mai mari decât prevede legea și cineva trebuia să plătească.Drept este că a fost un proces care a durat mai mulți ani așa, cum se întâmplă în România. In plus,, trebuie să se înființee mai multe posturi, cca 20 și de aici bani pentru salarii, cheltuieli materiale, etc. Ca urmare, e ușor a scrie ,,versuri”, când nimic nu ai a spune! ( aviz postacilor neinstruiți sau plătiți să bage bățul prin gard! Acum ați înțeles de ce Prefectura tace???
18 martie 2019, 19:32
Nu mai căutaţi vinovaţi pe la Bucureşti sau aiurea, interesul ca Botoşaniul să fie izolat este al mafioţilor locali. Ei sunt singurii interesaţi să ţină totul sub control. Nişte jeguri care au ocupat toate instituţiile statului pe plan local. Dacă aveţi un dram de minte vedeţi câte legi în Botoşani s-au aplicat pe dos ca în restul ţării, adică după placul şi interesul borfaşilor locali.
18 martie 2019, 13:19
Carei rolu prefectului la nivelul unui judet de fapt un purtator de cuvant al guvernului , politiceni au un atu in plus in aceste 2 campani electorali uni sa critice altu sa aduca acuzati iar pe guvernanti nui intereseaza tocmai vama de la Racovati cei din minister habar nau ca exista si asa ceva . Rusine.
18 martie 2019, 11:46
Mutați vama la Cosula sau Vlasinesti și problema se rezolva urgent.
18 martie 2019, 10:00
PREFECTURA TACE ! ...si ...si nu face nimic pt deschiderea vamiii, cine sa faca , jandarmii care fac paza prefectului ????
18 martie 2019, 08:26
Ati promis cu totii in 2016 ca o sa se deschida vama de la Racovat si acum inca dupa trei ani vama nu este deschisa, iar explicatia voastra este ca nu s-a aprobat bugetul. O sa mai asteptam cateva zile sa se aprobe si bugetul si atunci sa vedem ce explicatii tampite mai puteti avea, mincinosilor
18 martie 2019, 08:24
Aici se vede cata importanta are Botosani in tara ca si judet ..zero
18 martie 2019, 08:15
Loading...
Sondaj
Credeți că anul 2020 va fi:
Mai bun decât 2019
La fel ca 2019
Mai rău ca 2019
Declaraţia zilei
„Este ofițer în rezervă, el va candida la comuna Leorda, a fost șef de post în această localitate, soția domniei sale este o doamnă respectată în comunitate. Este agentul agricol din comună și este un om care locuiește în ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.7792 lei
USD
Dolarul SUA
4.2976 lei
CHF
Francul elveţian
4.4485 lei
GBP
Lira sterlină
5.6074 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9023 lei
XAU
Gramul de aur
215.0476 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2454 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4251 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9663 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2954 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1901 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6396 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.