Ancheta săptămânii
Victor – Tonino, bătaie de peste 2 milioane de euro

Între doi dintre cei mai importanţi şi influenţi oameni de afaceri, Victor Mihalachi şi Tonino Boldea, se duce de cîteva săptămîni o luptă surdă pentru cîştigarea uneia din cele mai mari licitaţii organizate vreodată la Botoşani. Reabilitarea fostului sediu al Filarmonicii din bulevardul Mihai Eminescu este miza bătăliei.

Casa Ventura

Proiect total de 12,6 milioane lei

Pe 24 iunie preşedintele Consiliului Judeţean a semnat contractul de finanţare pentru reabilitarea Casei Ventura. Intitulat mai exact „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe din zona Casei Ventura din municipiul Botoşani în vederea amenajării Muzeului Etnografic al Judeţului Botoşani”, proiectul a fost depus în cadrul POR (Programul Operaţional Regional), Axa 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului. Proiectul are o valoare totală de 12,6 milioane de lei şi presupune restaurarea patrimoniului cultural local (deoarece „Casa Ventura” este monument istoric) sub aspect structural, funcţional şi arhitectural, sistematizarea, valorificarea şi dotarea spaţiilor necesare amenajării Muzeului de Etnografie al Judeţului, care de cîţiva ani a rămas fără spaţiu întrucît clădirea în care funcţiona a fost retrocedată, reabilitarea şi modernizarea infrastructurilor conexe pentru accesul la cele două instituţii din subordinea CJ care îşi vor desfăşura aici activitatea (Şcoala Populară de Arte şi Meserii şi Muzeul Judeţean de Etnografie).

Circa 9 milioane lei lucrările licitate

CJ a organizat o licitaţie pentru desemnarea constructorilor la care s-au înscris două firme botoşănene. Este vorba de „Victor Construct”, unde acţionar este omul de afaceri Victor Mihalachi şi Condacia, controlată de Tonino Boldea. Cea din urmă nu participă însă singură, ci are doi subantreprenori, SC Euras SRL Satu Mare şi SC Art – Ambiente SRL Fălticeni, acestea fiind se pare contactate deoarece sunt necesare autorizaţii speciale pentru a lucra la clădiri de patrimoniu. Pe 9 august a fost programată deschiderea ofertelor, lucru care s-a şi întîmplat, însă cu toate că astăzi se împlinesc trei săptămîni de atunci, comisia de licitaţie încă nu a stabilit un cîştigător. Verbal sau în scris se tot cer precizări firmelor care doresc să ia lucrarea. Cum încă adjudecarea nu s-a făcut informaţiile obţinute sunt deocamdată neoficiale, dar sunt confirmate din mai multe părţi. Potrivit acestora, participanţii ar fi venit cu oferte incredibil de mici. Pentru partea efectivă de construcţie, fără dotările ulterioare, fără audit, publicitate şi alte cheltuieli de acest gen s-ar fi alocat în jur de 9 milioane de lei. Cu toate acestea, Victor Construct s-ar fi angajat să efectueze lucrările cu aproximativ jumătate din această sumă, pe cînd Condacia împreună cu celelalte două societăţi ar fi coborît chiar sub 50% din banii alocaţi. În aceste condiţii membrii comisiei de licitaţie au solicitat o mulţime de precizări întrucît diferenţa dintre valorile trecute în proiect şi cele propuse de agenţii economici în cauză sunt uriaşe. Inclusiv la sfîrşitul săptămînii trecute, cînd am întrebat la CJ despre adjudecare, nu ni s-a putut avansa o dată pînă la care aceasta va avea loc.

Victor Construct a reabilitat Primăria veche

Primaria vecheVictor Construct are o experienţă similară tocmai dusă la bun sfîrşit: sediul vechi al Primăriei Botoşani din Piaţa Revoluţiei inaugurat oficial pe 26 august. Şi această clădire este una istorică, fiind construită în anii 1800. Lucrările au durat patru ani şi au costat în final circa două milioane de lei, deşi suma iniţială alocată a fost la aproximativ jumătate. Pe parcurs s-au descoperit însă tot felul de aspecte care nu fuseseră incluse în proiect, astfel încît a fost necesară mărirea finanţării. Acolo au existat practic două contracte de execuţie a lucrarilor. În primul, in valoare de 1,1 milioane de lei, beneficiară este municipalitatea şi a prevăzut în linii mare executarea unor lucrări de refaţadare, recompartimentare, schimbare tîmplărie, iar în al doilea contract beneficiară este Compania Naţională de Investiţii, care a alocat circa 700.000 de lei pentru consolidarea clădirii.

Condacia a făcut sediul SRI

SRI BotosaniPe de altă parte, Condacia a construit la Botoşani sediul Direcţiei Judeţene de Informaţii, lucrare de circa două milioane de euro. Clădirea s-a ridicat practic pe fostul atelier al Colegiului Naţional Mihai Eminescu, iar lucrările au fost executate de către SC Condacia SA în asociere cu SC UTI  Instal Construct SA Bucureşti, contractul fiind încheiat în urma desfăşurării unei proceduri de licitaţie deschisă, organizată conform legislaţiei în materia achiziţiilor publice. Imobilul se află în proprietatea publică a Statului Român, fiind dat în administrare Serviciului Român de Informaţii printr-un act normativ. Firmele care au construit sediul SRI Botoşani reabilitează şi centrul istoric al municipiului Botoşani, acolo unde Condacia lucrează tot cu una din societăţile grupului „UTI” Bucureşti.

Au sponsorizat PDL la prezidenţiale

Miting PDLOamenii de afaceri care încearcă să cîştige lucrările la Casa Ventura, prin firmele în care sunt implicaţi, au sponsorizat PDL în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din toamna anului 2009. SC Victor Construct SRL a contribuit cu 60.000 de lei, iar SC Five Continents Group SRL, firmă controlată tot de Tonino Boldea, cu o sumă, cel puţin oficial, mult mai redusă, 1.500 de lei.
Pînă ce se va stabili cîştigătorul licitaţiei, conducerile Consiliului Judeţean şi Şcolii Populare de Arte şi Meserii, care acum îşi desfăşoară activitatea în Casa Ventura, au început deja demersurile pentru găsirea unui spaţiu de desfăşurare a activităţii unităţii de învăţămînt. Au fost contactate conducerile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Bibliotecii Judeţene Mihai Eminescu şi Colegiului Naţional AT Laurian în vederea alocării unor spaţii.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
inpuff.ro
Loading...
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Loading...
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Botoșănenii care au MURIT în 1989: Ei sunt revoluționarii FĂRĂ carnet și privilegii
Pentru ei libertatea s-a sfârşit înainte de a începe. Chiar dacă în numele ei, al libertății, au sacrificat ceea ce aveau mai scump: propria viaţă.
22 de asistenți medicali pensionați forțat înainte de sărbători! Unii au primit deciziile la ieșirea din tura de noapte
Situație explozivă înregistrată la Spitalul Județean de Urgență Mavromati în ultima lună din anul 2019, fix înaintea sărbătorilor de iarnă. Un val de asistenți medicali a ieșit din sistem, mai mult forțat. Sindicaliștii se întreabă dacă există înlocuitori pentru acești oameni.
SUTE de pensionari de la Botoșani care au și SALARII trimiși acasă de Guvernul Orban, de la spitale și instituții la învățământ sau administrație
Una dintre măsurile anunțate de actuala guvernare liberală îi vizează pe pensionarii care cumulează pensiile cu salariile. La nivelul județului Botoșani aceste persoane sunt de ordinul sutelor. Ne referim la botoșăneni care au calitatea de pensionar și beneficiază de venituri suplimentare din sistemul public.
Cum sună 2.000 de euro? OPT foști deputați de la Botoșani primesc pensii speciale, un nou lot pășește pe drumul ”specialilor”
De-a lungul anilor, mai exact după 1990, în perioada postrevoluționară, județul Botoșani a fost reprezentat în Parlamentul României de 44 de deputați, votați pe liste la scrutinele electorale, din partea unor formațiuni care și-au schimbat numele în timp sau au dispărut cu totul, cum ar fi FSN, PDSR, PRM, PNTCD sau PDL.
Tramvaiele sar de pe șine de vechi ce sunt, Eltrans și-a tras mașină nouă de peste 16.000 de euro – GALERIE FOTO
Dacă mijloacele de transport pentru călători au ajuns să se dezintegreze prin oraș, în schimb parcul auto al SC Eltrans SA, la care restul botoșănenilor nu au acces, se îmbunătățește.
Doar ca informatie suplimentara: Reabilitarea Centrului Istoric intra in aceeasi categorie si (chiar daca nu e finalizat) depaseste cu mult cele 2.7 milioane de euro ale Incubatorului. E vorba de 8 milioane de euro acolo si pana la final cine stie unde va ajunge suma.Dar cine stie ceva noutati despre promisiunile mai vechi si reactualizate ale primarului pentru zona Cornisa?? Unde sunt strandurile si toate celelalte???
14 septembrie 2010, 15:15
Ovidiu, cand spus ca cea mai mare investitie a fost Incubatorul de Afaceri ma refeream strict la domeniul civile , investitie din care face parte si casa Ventura, sa nu facem greseala sa comparam lucrarile de drumuri cu cele civile. Am incercat sa raman cat de cat in aceasi zona de activitate , deoarece comparatia ca Victor a facut Primaria (monument istoric) si Condacia Sediu SRI (cladire civila fara nici o valoare monumentala) mi s-a parut total deplasata , daca tot s-a dorit o comparatie , trebuia sa se faca intre Primarie si Posta, amandoua cladirile fiind monumente istorice ... deoarece comparatia facuta de dl Sergiu Balascau nu face decat sa spuna ca Victor are lucrari similare si Condacia nu. In acelasi timp nu sunt nici convins ca in Botosani pana la realizarea Incubatorului au fost lucrari care sa depaseasca 2,7 milioane de euro. Nu ma refer la lucrarile in derulare cum e Axa 5 sau Centru Istoric. Sper ca atunci cand faceai referire la drumuri sa nu te legi si de cele cu fonduri pt drumurile nationale sau judetene, pt ca deja intram in cu totul alta sfera de lucrari.
8 septembrie 2010, 17:43
e ceva normal ca doi oameni de afaceri sa poarte o disputa pe o anumita lucrare care aduce mult cascaval in cont
2 septembrie 2010, 13:36
... da asa e. 2 papitoi Vicor-Tonino de manevra a celor destepti. Pe ei nu-i duce capul sa scrie sumele nicidecum sa mai si calculeze. Le-au dat si lor acolo ceva euroi, si-au luat masini si case, iar altii din umbra au tiparnita de euroi la ei in cont. Dar trebuie si niste fraieri la inaintare....
2 septembrie 2010, 10:30
Esti sigur ca cea mai mare investitie in Botosani a fost “Incubator de afaceri pentru IMM – uri in municipiul Botosani RO 0108.03.04.04- CENTRUL ADMINISTRATIV”? Vrei sa spui cel mai mare contract al Condaciei in Botosani, au fost si sunt multe investitii in derulare, cu mult peste cele 2,7 milioane, cum ar fi cele care vizeaza modernizarea drumurilor, deci mai actualizati informatiile, si "asptectele".
1 septembrie 2010, 16:43
Imi pare sincer rau dle Sergiu Balascau, insa nu aveti informatiile reale. Inteleg si se vede clar din articolul dv ca incercati sa puneti intr-o lumina favorabila pe SC Victor Construct SRL, insa daca tot aveti pretentia ca sunteti jurnalist sau ma rog ce doriti dv, va rog incercati inainte de a publica ceva sa va informati cum trebuie. Ca un mic indiciu, lasand la o parte celelalte aspecte, ati uitat sa mentionati ca SC Condacia Botosani SA a executat si finalizat "Reabilitarea sediului O.J.P. Botosani" si a fost premiata de catre firma Bramac pentru lucrarea mai sus mentionata.Un alt asptect pe care se pare ca dv nu-l cunoasteti este faptul ca cea mai mare investitie in Botosani a fost “Incubator de afaceri pentru IMM – uri in municipiul Botosani RO 0108.03.04.04- CENTRUL ADMINISTRATIV” invaloare de 2.707.641,00 Euro executata de SC Condacia SA Botosani.Va mai aduc la cunostinta si faptul ca SC Condacia SA a mai executat o lucrare similara Incubatorului Botosani, Centru de Afaceri si Incubator Tutova, o investitie de 5.400.000,00 Euro.Imi cer scuze pentru aceasta interventie, dar consider ca daca tot se scrie ceva despre anumite lucruri , e firesc sa se scrie adevarul.
31 august 2010, 12:30
Loading...
zenda.ro
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Atenție. Câteva modele de măști aflate pe sistemul de alertă rapidă RAPEX privind produsele periculoase. Capacitatea totală de filtrare a măștilor este insuficientă, iar măștile nu se adaptează corespunzător la față. Î ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8426 lei
USD
Dolarul SUA
4.3517 lei
CHF
Francul elveţian
4.5273 lei
GBP
Lira sterlină
5.3509 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0583 lei
XAU
Gramul de aur
241.3579 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2496 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3886 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8967 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1635 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1795 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6496 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.