Ancheta săptămânii
Victor – Tonino, bătaie de peste 2 milioane de euro

Între doi dintre cei mai importanţi şi influenţi oameni de afaceri, Victor Mihalachi şi Tonino Boldea, se duce de cîteva săptămîni o luptă surdă pentru cîştigarea uneia din cele mai mari licitaţii organizate vreodată la Botoşani. Reabilitarea fostului sediu al Filarmonicii din bulevardul Mihai Eminescu este miza bătăliei.

Casa Ventura

Proiect total de 12,6 milioane lei

Pe 24 iunie preşedintele Consiliului Judeţean a semnat contractul de finanţare pentru reabilitarea Casei Ventura. Intitulat mai exact „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe din zona Casei Ventura din municipiul Botoşani în vederea amenajării Muzeului Etnografic al Judeţului Botoşani”, proiectul a fost depus în cadrul POR (Programul Operaţional Regional), Axa 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului. Proiectul are o valoare totală de 12,6 milioane de lei şi presupune restaurarea patrimoniului cultural local (deoarece „Casa Ventura” este monument istoric) sub aspect structural, funcţional şi arhitectural, sistematizarea, valorificarea şi dotarea spaţiilor necesare amenajării Muzeului de Etnografie al Judeţului, care de cîţiva ani a rămas fără spaţiu întrucît clădirea în care funcţiona a fost retrocedată, reabilitarea şi modernizarea infrastructurilor conexe pentru accesul la cele două instituţii din subordinea CJ care îşi vor desfăşura aici activitatea (Şcoala Populară de Arte şi Meserii şi Muzeul Judeţean de Etnografie).

Circa 9 milioane lei lucrările licitate

CJ a organizat o licitaţie pentru desemnarea constructorilor la care s-au înscris două firme botoşănene. Este vorba de „Victor Construct”, unde acţionar este omul de afaceri Victor Mihalachi şi Condacia, controlată de Tonino Boldea. Cea din urmă nu participă însă singură, ci are doi subantreprenori, SC Euras SRL Satu Mare şi SC Art – Ambiente SRL Fălticeni, acestea fiind se pare contactate deoarece sunt necesare autorizaţii speciale pentru a lucra la clădiri de patrimoniu. Pe 9 august a fost programată deschiderea ofertelor, lucru care s-a şi întîmplat, însă cu toate că astăzi se împlinesc trei săptămîni de atunci, comisia de licitaţie încă nu a stabilit un cîştigător. Verbal sau în scris se tot cer precizări firmelor care doresc să ia lucrarea. Cum încă adjudecarea nu s-a făcut informaţiile obţinute sunt deocamdată neoficiale, dar sunt confirmate din mai multe părţi. Potrivit acestora, participanţii ar fi venit cu oferte incredibil de mici. Pentru partea efectivă de construcţie, fără dotările ulterioare, fără audit, publicitate şi alte cheltuieli de acest gen s-ar fi alocat în jur de 9 milioane de lei. Cu toate acestea, Victor Construct s-ar fi angajat să efectueze lucrările cu aproximativ jumătate din această sumă, pe cînd Condacia împreună cu celelalte două societăţi ar fi coborît chiar sub 50% din banii alocaţi. În aceste condiţii membrii comisiei de licitaţie au solicitat o mulţime de precizări întrucît diferenţa dintre valorile trecute în proiect şi cele propuse de agenţii economici în cauză sunt uriaşe. Inclusiv la sfîrşitul săptămînii trecute, cînd am întrebat la CJ despre adjudecare, nu ni s-a putut avansa o dată pînă la care aceasta va avea loc.

Victor Construct a reabilitat Primăria veche

Primaria vecheVictor Construct are o experienţă similară tocmai dusă la bun sfîrşit: sediul vechi al Primăriei Botoşani din Piaţa Revoluţiei inaugurat oficial pe 26 august. Şi această clădire este una istorică, fiind construită în anii 1800. Lucrările au durat patru ani şi au costat în final circa două milioane de lei, deşi suma iniţială alocată a fost la aproximativ jumătate. Pe parcurs s-au descoperit însă tot felul de aspecte care nu fuseseră incluse în proiect, astfel încît a fost necesară mărirea finanţării. Acolo au existat practic două contracte de execuţie a lucrarilor. În primul, in valoare de 1,1 milioane de lei, beneficiară este municipalitatea şi a prevăzut în linii mare executarea unor lucrări de refaţadare, recompartimentare, schimbare tîmplărie, iar în al doilea contract beneficiară este Compania Naţională de Investiţii, care a alocat circa 700.000 de lei pentru consolidarea clădirii.

Condacia a făcut sediul SRI

SRI BotosaniPe de altă parte, Condacia a construit la Botoşani sediul Direcţiei Judeţene de Informaţii, lucrare de circa două milioane de euro. Clădirea s-a ridicat practic pe fostul atelier al Colegiului Naţional Mihai Eminescu, iar lucrările au fost executate de către SC Condacia SA în asociere cu SC UTI  Instal Construct SA Bucureşti, contractul fiind încheiat în urma desfăşurării unei proceduri de licitaţie deschisă, organizată conform legislaţiei în materia achiziţiilor publice. Imobilul se află în proprietatea publică a Statului Român, fiind dat în administrare Serviciului Român de Informaţii printr-un act normativ. Firmele care au construit sediul SRI Botoşani reabilitează şi centrul istoric al municipiului Botoşani, acolo unde Condacia lucrează tot cu una din societăţile grupului „UTI” Bucureşti.

Au sponsorizat PDL la prezidenţiale

Miting PDLOamenii de afaceri care încearcă să cîştige lucrările la Casa Ventura, prin firmele în care sunt implicaţi, au sponsorizat PDL în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din toamna anului 2009. SC Victor Construct SRL a contribuit cu 60.000 de lei, iar SC Five Continents Group SRL, firmă controlată tot de Tonino Boldea, cu o sumă, cel puţin oficial, mult mai redusă, 1.500 de lei.
Pînă ce se va stabili cîştigătorul licitaţiei, conducerile Consiliului Judeţean şi Şcolii Populare de Arte şi Meserii, care acum îşi desfăşoară activitatea în Casa Ventura, au început deja demersurile pentru găsirea unui spaţiu de desfăşurare a activităţii unităţii de învăţămînt. Au fost contactate conducerile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Bibliotecii Judeţene Mihai Eminescu şi Colegiului Naţional AT Laurian în vederea alocării unor spaţii.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament
Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
Marea trădare roșie: Primari și directori PNL la conferința PSD. Afaceriști de calibru la ședința cu Dragnea - GALERIE FOTO
Conferința județeană a PSD Botoșani desfășurată vinerea trecută în prezența capilor naționali ai partidului, în realitate un miting electoral pentru alegerile europarlamentare, s-a dorit a fi și o demonstrație de forță a social-democraților în preajma scrutinului din luna mai.
Copiii cu valiza în mână așteptați la muncă, concurs cu salariu atrăgător la Primăria Botoșani, n-a venit nimeni
Odată deveniți majori și fără intenții de a învăța la o facultate, copiii care au fost în sistemul de protecție al statului se trezesc în stradă, cu valiza în mână și cu o lume mare care abia așteaptă să-i înghită. Dacă în familiile normale, majorii au parte în continuare de susținerea părinților, orfanii statului trebuie să se descurce singuri.
Circul foamei de la Botoșani LOVEȘTE și în copii: 8 ani de bătut pasul pe loc, bucăți din școli ajung ruine și aproape cad peste elevi – GALERIE FOTO
Patru ani în care municipiul Botoșani a avut primar PSD (Ovidiu Portariuc 2012 - 2016) și Consiliul Local într-o bună parte a timpului a fost majoritar PNL - PDL (odată cu destrămarea USL-ului). Următorii patru ani a avut loc rocada politică, primarul a devenit liberal (Cătălin Flutur), iar Consiliul Local este al PSD-ului. Vara viitoare se vor împlini opt ani în care și-au pus piedici unii altora, s-au stopat proiecte mai mici sau mai mari pentru Botoșani, iar lupta a fost una aproape exclusiv politică și mai deloc pentru botoșăneni. Opt ani în care nu s-a întâmplat ceva notabil.
RADIOGRAFIA unui județ sărac… dar fudul: Numai 1 din 4 botoșăneni merg la muncă, restul ajung slugi la străini, iar statul își omoară fabricile
1 din 4 botoșăneni apți de muncă merg la serviciu în prezent la Botoșani. Este drept, mare parte dintre oamenii aflați în floarea vârstei care pot munci, o fac, dar în alte țări. Iar cei rămași sunt fie copii, fie pensionari sau bolnavi. Și botoșănenii care pur și simplu NU vor să muncească, în ciuda văicărelilor, de pe rețelele de socializare mai ales.
Doar ca informatie suplimentara: Reabilitarea Centrului Istoric intra in aceeasi categorie si (chiar daca nu e finalizat) depaseste cu mult cele 2.7 milioane de euro ale Incubatorului. E vorba de 8 milioane de euro acolo si pana la final cine stie unde va ajunge suma.Dar cine stie ceva noutati despre promisiunile mai vechi si reactualizate ale primarului pentru zona Cornisa?? Unde sunt strandurile si toate celelalte???
14 septembrie 2010, 15:15
Ovidiu, cand spus ca cea mai mare investitie a fost Incubatorul de Afaceri ma refeream strict la domeniul civile , investitie din care face parte si casa Ventura, sa nu facem greseala sa comparam lucrarile de drumuri cu cele civile. Am incercat sa raman cat de cat in aceasi zona de activitate , deoarece comparatia ca Victor a facut Primaria (monument istoric) si Condacia Sediu SRI (cladire civila fara nici o valoare monumentala) mi s-a parut total deplasata , daca tot s-a dorit o comparatie , trebuia sa se faca intre Primarie si Posta, amandoua cladirile fiind monumente istorice ... deoarece comparatia facuta de dl Sergiu Balascau nu face decat sa spuna ca Victor are lucrari similare si Condacia nu. In acelasi timp nu sunt nici convins ca in Botosani pana la realizarea Incubatorului au fost lucrari care sa depaseasca 2,7 milioane de euro. Nu ma refer la lucrarile in derulare cum e Axa 5 sau Centru Istoric. Sper ca atunci cand faceai referire la drumuri sa nu te legi si de cele cu fonduri pt drumurile nationale sau judetene, pt ca deja intram in cu totul alta sfera de lucrari.
8 septembrie 2010, 17:43
e ceva normal ca doi oameni de afaceri sa poarte o disputa pe o anumita lucrare care aduce mult cascaval in cont
2 septembrie 2010, 13:36
... da asa e. 2 papitoi Vicor-Tonino de manevra a celor destepti. Pe ei nu-i duce capul sa scrie sumele nicidecum sa mai si calculeze. Le-au dat si lor acolo ceva euroi, si-au luat masini si case, iar altii din umbra au tiparnita de euroi la ei in cont. Dar trebuie si niste fraieri la inaintare....
2 septembrie 2010, 10:30
Esti sigur ca cea mai mare investitie in Botosani a fost “Incubator de afaceri pentru IMM – uri in municipiul Botosani RO 0108.03.04.04- CENTRUL ADMINISTRATIV”? Vrei sa spui cel mai mare contract al Condaciei in Botosani, au fost si sunt multe investitii in derulare, cu mult peste cele 2,7 milioane, cum ar fi cele care vizeaza modernizarea drumurilor, deci mai actualizati informatiile, si "asptectele".
1 septembrie 2010, 16:43
Imi pare sincer rau dle Sergiu Balascau, insa nu aveti informatiile reale. Inteleg si se vede clar din articolul dv ca incercati sa puneti intr-o lumina favorabila pe SC Victor Construct SRL, insa daca tot aveti pretentia ca sunteti jurnalist sau ma rog ce doriti dv, va rog incercati inainte de a publica ceva sa va informati cum trebuie. Ca un mic indiciu, lasand la o parte celelalte aspecte, ati uitat sa mentionati ca SC Condacia Botosani SA a executat si finalizat "Reabilitarea sediului O.J.P. Botosani" si a fost premiata de catre firma Bramac pentru lucrarea mai sus mentionata.Un alt asptect pe care se pare ca dv nu-l cunoasteti este faptul ca cea mai mare investitie in Botosani a fost “Incubator de afaceri pentru IMM – uri in municipiul Botosani RO 0108.03.04.04- CENTRUL ADMINISTRATIV” invaloare de 2.707.641,00 Euro executata de SC Condacia SA Botosani.Va mai aduc la cunostinta si faptul ca SC Condacia SA a mai executat o lucrare similara Incubatorului Botosani, Centru de Afaceri si Incubator Tutova, o investitie de 5.400.000,00 Euro.Imi cer scuze pentru aceasta interventie, dar consider ca daca tot se scrie ceva despre anumite lucruri , e firesc sa se scrie adevarul.
31 august 2010, 12:30
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Sunteți mulțumiți de serviciile medicale prestate în spitalele din Botoșani?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Un film înseamnă o echipă, nu înseamnă un singur om. De aceea cei care iubesc filmul lasă genericul de final, nimeni nu iese din sală până nu vede ultimul om din echipă, pentru că fără această echipă fantastică din ...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7592 lei
USD
Dolarul SUA
4.2607 lei
CHF
Francul elveţian
4.3260 lei
GBP
Lira sterlină
5.5323 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9243 lei
XAU
Gramul de aur
204.2784 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2457 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4413 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9314 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2512 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1857 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6370 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.