Toate anchetele de la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași, acolo unde este manager botoșăneanul Gabriel Oprișanu, au fost suspendate,prejudiciul este de cateva miliarde lei, scriu reporterii de la Bună Ziua Iași. Totul a pornit de la o anchetă efectuată de minister.
Anchetele administrative solicitate de managerul de la Institutul de Psihiatrie Socola din Iasi au fost suspendate. Comisia de disciplina a unitatii medicale a efectuat o ancheta pentru a descoperi persoana de la Serviciul RUNOS care a acordat sporuri ilegale la 38 de angajati timp de trei ani, dar toti membrii au fost demisi de managerul Institutului. Dr. Gabriel Oprisanu nu a fost multumit de rezultatul anchetei. Imediat a numit o noua comisie de disciplina care sa efectueze o noua ancheta, dar cineva i-a atras atentia sa suspende orice cercetare administrativa, pentru ca exista un proces in instanta.
Cu sprijinul Sindicatului SANITAS, cei 38 de medici, asistenti medicali, infirmieri, au deschis actiune in instanta pentru anularea deciziilor semnate de managerul Oprisanu prin care sporul de periclitate era diminuat de la 75% la 50%. Desi exista un proces pe rol, cei 38 de angajati care isi desfasoara activitatea in ambulatoriul de specialitate si stationarul de zi al Institutului de Psihiatrie Socola din Iasi primesc de mai bine de aproape trei luni salarii mai mici cu 300-500 lei. Managerul a precizat ca banii sunt pastrati intr-un cont separat si daca angajatii vor castiga procesul ii vor primi inapoi. Un control efectuat in luna aprilie de o comisie din cadrul Ministerului Sanatatii a stabilit ca angajatii respectivi au primit ilegal acest spor de 75% timp de trei ani. Valoarea prejudiciului in cei trei ani este de 480 mii lei.
"Pe perioada desfasurarii procesului care cred ca se va incheia in doua-trei luni de zile, pentru ca, in general, litighiile de munca se judeca repede, am suspendat orice ancheta administrativa. Conform Regulamentului de sporuri, acest spor de periclitate se poate acorda intre 50 si 75%. Pentru cei care lucreaza la patul bolnavului se acorda un spor de 75%. In Psihiatrie, personalul care nu lucreaza direct la patul bolnavului are un spor de 50%. Angajatii care isi desfasoara activitatea in stationarul de zi ar putea primi 75%, pentru ca acolo se fac internari de zi. Pentru cei din ambulatoriul ar trebui sa fie de 50%. Din cei 38 de angajati mai putin de 10 lucreaza in ambulatoriu, iar ceilalti sunt la stationarul de zi. Exista sanse ca salariatii respectivi sa castige procesul si le vom da banii inapoi. Daca pierd procesul, nu vor mai da banii inapoi pe trei ani", a declarat dr. Gabriel Oprisanu, manager la Institutul de Psihiatrie Socola din Iasi.
Companiile de furnizare ale Grupului PPC în România fuzionează
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Escrocii sparg conturile de WhatsApp: „Schema 1.800” este noua înșelătorie care face ravagii
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Avocat din Botoșani plătit cu peste 90.000 de euro de Consiliul Județean Suceava
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile