Aproape patru tone de benzină, zeci de kilograme de detergent, zeci de litri de antigel, 600 de kilograme de sare fină, dar şi seturi de pahare de ţuică şi vin, acestea sunt doar cîteva dintre cumpărăturile efectuate anul trecut de o primărie din judeţul Botoşani. Totul s-a achiziţionat din banii contribuabilului, bineînţeles. Şi nu este vorba de o primărie de municipiu şi nici măcar de una de oraş.
Zeci de kilograme de detergent într-o primărie fără maşină de spălat
Pe astfel de bunuri a dat anul trecut bani Primăria Tudora. După ce prin 2007 comuna şi-a făcut un sediu nou de vreo 900.000 de lei, anul trecut s-au luat o sumedenie de lucruri. Unele ori nu au nici o legătură cu administraţia publică locală, ori au fost în cantităţi industriale. Din prima categorie face parte … detergentul. 48 de cutii de detergent a cumpărat Primăria Tudora în 2009, de la Dero Surf şi pînă la Ariel sau Dero Automat în condiţiile în care instituţia nu deţine vreun serviciu public de asistenţă socială sau vreo cantină care să necesite un asemenea consum. Mai mult, Primăria nu are nici măcar o singură maşină de spălat, fie ea automată sau neautomată. Cu toate acestea, a consumat, în medie, cîte patru kilograme de detergent pe lună.
1000 de coli pe zi
Nici mai mult, nici mai puţin de 536 de topuri de hîrtie pentru copiator au fost achiziţionate tot anul trecut de către Primăria Tudora. Dacă scădem cele aproximativ 100 de zile libere reiese că în fiecare zi lucrătoare s-au consumat cîte două topuri, adică 1.000 de coli. În afară de acestea, s-au mai cumpărat însă alte cinci topuri de hîrtie de scrie şi 18 bucăţi de hîrtie cerată. Cînd am întrebat la Primărie despre acest consum uriaş ni s-a spus că, de fapt, nu s-a folosit întreaga cantitate anul trecut şi la 31 decembrie mai erau vreo 200 de topuri pe stoc. Am cerut să vedem stocurile, însă ni s-a răspuns că, între timp … s-au consumat şi acestea.
Aproape 4 tone de benzină şi zeci de litri de ulei
Administraţia din Tudora are în proprietate două automobile tip Dacia 1310. Cît s-a putut consuma cu acestea anul trecut întrece aproape orice imaginaţie. În primul rînd trebuie spus că, practic, doar un singur automobil este funcţional. Săptămîna trecută, cînd ne-am deplasat în comună, una dintre maşini zăcea pe pană în curtea Primăriei şi începea să intre în pămînt de cînd nu mai fusese pornită. Şi oameni din comună ne-au spus că, de fapt, una singură circulă. Ei bine, anul trecut instituţia a cumpărat nici mai mult, nici mai puţin de 3.847 de litri de benzină pentru care s-au plătit 13.123 de lei. Interesant este faptul că, de exemplu, într-o singură zi, pe 23 octombrie, s-a emis o factură pentru 573 litri de benzină, ceea ce reprezintă capacitatea a mai bine de 10 rezervoare de automobile Dacia. Dar acesta nu e decît începutul. Maşina sau maşinile în cauză par să fie un adevărat sac fără fund. 56 de litri de ulei de motor s-au plătit anul trecut. Conform inventarului realizat la comună, s-a schimbat uleiul pe 1 aprilie, pe 13 aprilie, pe 25 mai, pe 16 iunie, pe 24 septembrie, pe 29 septembrie, pe 23 octombrie, pe 14 noiembrie, pe 24 noiembrie. Cîteodată s-au plătit şi cîte şapte sau opt litri de ulei, cantităţi despre care cu greu se poate pricepe în ce motor au încăput.
25 litri de antigel şi 14 curele de ventilator într-un an
Şi mai multe semne de întrebare îl ridică antigelul. În acelaşi an instituţia a achiziţionat 25 de litri dintr-un astfel de produs în condiţiile în care, lucru ştiut de toată lumea, într-un anotimp rece, un autoturism consumă maximă 1-2 de litri de antigel. Dar asta nu e tot. Nici mai mult şi nici mai puţin de 14 bucăţi de curele de ventilator au fost cumpărate anul trecut de administraţia din Tudora, deşi o astfel de piesă ţine în mod normal zeci de mii de kilometri. Printre altele, „parcul auto” de la Tudora a mai înghiţit anul trecut 8 litri de lichid de frînă, două bucăţi pivot interior, un filtru de ulei, opt bucăţi bujii, patru seturi plăcuţe frînă, patru bucşe, un buşon rezervor, o bieletă, un ferodou, două cabluri de ambreiaj, încă un set de bujii, un tampon motor, două termostate, două bucăţi furtun frînă, un spray pornire, o elice ventilator, o pompă benzină, două macarale portiere, o planetară, un disc frînă, două anvelope, o triplă spate.
Primăria mai are însă şi un tractor. 86 litri de ulei şi 1.075 litri de motorină a consumat acesta anul trecut. Deşi cumpărat de nou, acesta a necesitat totuşi achiziţionarea unei „cupe trapezoidale terex” de peste 5.400 de lei.
Ciment, gresie şi faianţă pentru un WC închis
276 saci de ciment s-au achitat anul trecut de către instituţie. Potrivit reprezentanţilor acesteia, o parte din acesta a fost consumat la grupul sanitar din curtea căminului cultural. Acesta are patru WC-uri turceşti şi stă închis. Tot în acesta s-ar fi băgat 27 mp de faianţă şi 12 mp de gresie. Într-o singură zi din 2009 Primăria a cumpărat 110 DVDR, 100 CDR, care se adaugă unui număr de 145 de disckete.
Administraţie cu pahare de ţuică
O mulţime dintre bunurile cumpărate anul trecut de instituţie nu par, cel puţin la prima vedere, să aibă vreo legătură cu administraţia publică locală. Printre altele, s-au cumpărat de la pahare de ţuică şi pînă la saci de aspirator. De asemenea, instituţia are asigurată paza, dar a dat bani şi pe un sistem de alarmă. Iată mai joc cîteva astfel de exemple.
PRODUS | BUCĂŢI | PREŢ |
Set pahare ţuică | 3 | 22,4 lei |
Sistem alarmă | 1 | 2.496 lei |
Saci aspirator | 20 | 94 lei |
Prosop bucătărie | 1 | 15 lei |
Spray camera | 6 | 60 lei |
Pronto spray | 16 | 248 lei |
Sare măruntă | 600 kg | 285,6 lei |
Lampă halogen | 4 | 159,9 lei |
Becuri | 258 | 2.091,5 lei |
Pentru aproape toate există o explicaţie
Toate aceste lucruri au ieşit la iveală în urma inventarului efectuat la nivelul instituţiei. Acesta a fost coordonat de viceprimar, care recunoaşte că unele lucruri l-au frapat şi pe el. „Asta chiar nu ştiu şi mie mi s-a părut mult”, a spus Constantin Agheorghiesei despre curele de frînă şi antigel. El crede însă că „ce aţi văzut acolo sunt anomalii” şi susţine că restul cheltuielilor sunt normale. Astfel, detergentul s-ar fi consumat pentru spălarea costumelor formaţiei populare. Primăria nu are maşină de spălat, aşa că s-a cumpărat detergent şi s-a dat unei femei din comună ca să cureţe „portul popular”. Benzină s-a consumat pentru că s-au făcut multe deplasări, inclusiv la Bucureşti, tractorul nu era dotat cu acea cupă trapezoidală cînd a fost luat de nou, ciment s-a folosit şi la alte lucrări din comună, iar Primăria are un oficiu unde sunt necesare pahare de vin şi ţuică. În fine, DVD-uri s-au trimis la Etno şi Favorit pentru a fi promovate formaţiile locale, iar sarea, deşi fină, ar fi fost folosită pentru material antiderapant.
Anchetă de la Poliţie
Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean deruleează în prezent o anchetă la Primăria Tudora. Dosarul a fost deschis pe numele prmarului Aurel Lesuc, dar s-a extins asupra mai multor angajaţi ai instituţiei. „Este în curs de cercetare sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice”, ne-a declarat inspector principal Daniela Darea, purtătorul de cuvînt al IPJ. Inventarul care a scos la iveală toată lucrurile menţionate a fost adoptat în luna ianuarie de Consiliul Local.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
Neregulile redate la această ediţie "Ancheta Săptămînii" nu au fost singurele la Primăria Tudora. În luna august Botoşăneanul.ro a descoperit că administraţia comunei a concesionat cea mai mare parte a islazului comunal unei asociaţii care, juridic vorbind, la data la care a fost desemnată cîştigătoare a licitaţiei nu exista. Asta nu i-a oprit însă pe aleşii locali şi funcţionarii din localitate să îi concesioneze 536 de hectare. Şi nu pe un an sau doi, ci pe un deceniu.
SURSE: PNL vrea alegeri prezidenţiale în martie, Ilie Bolojan - Premierul va fi propus de PSD
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Atmosferă magică astăzi la Farmacia Anca: Super cadouri pentru toți copiii și un concurs pregătit
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Șoferul care a omorât-o pe Beatrice NU trebuia să fie la volan
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
România sub ALERTE meteo: În ajun de Crăciun vor fi precipitații în toată țara
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
ACUM: Revoluționarii și șefii din administrație se pregătesc să comemoreze eroii din 1989
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile