Primăria Mihai Eminescu ar urma să fie cea mai finanţată administraţia publică locală rurală de către Consiliul Judeţean în mandatul aleşilor care a început în această lună. În prima şedinţă a CJ de după schimbarea echipei de conducere se va dezbate un proiect privind repartizarea pe localităţi a fondurilor colectate din TVA şi impozitul pe profit în perioada 2013 - 2016. Ei bine, dintre toate cele 71 de primării din mediul rural celei de la Mihai Eminescu i-a reieşit din calcule că îi revin cele mai multe fonduri.
1.016.000, nici un leu mai mult, nici unul mai puţin este suma care ar urma să i se atribuie administraţiei de la Ipoteşti, una considerabil peste ceea ce se intenţionează a se distribui celorlalte localităţi. Elocventă este situaţia pe anul viitor. Astfel, pentru Mihai Eminescu, localitate condusă de Aneta Gireadă, soţia fostului primar Verginel Gireadă, se preconizează 335.000 lei şi nici o altă primărie nu atinge măcar pragul de trei miliarde de lei vechi. Pe următoarele poziţii se situează Vorona, cu 264.000 de lei, Ungureni, cu 251.000 lei, Hudeşti cu 230.000 lei, adică toate primării conduse de USL-işti. La polul opus se situează Dimăcheni 52.000, Ripiceni cu 59.000 de lei, Hăneşti 64.000, Adăşeni 68.000, trei dintre primarii acestor localităţi ieşind pe listele Mişcării pentru Botoşani.
Mai mulţi bani chiar decât unele oraşe
Teoretic banii se vor aloca pentru cofinanţarea programelor de dezvoltare rurală şi proiecte de infrastructură care necesită confinanţare locală. De remarcat este că Primăria Mihai Eminescu ar avea atâtea proiecte încât va primit mai mulţi bani chiar şi decât unele oraşe. Astfel, pentru anul viitor la Ştefăneşti se preconizează să ajungă 181.000 de lei, iar la Săveni numai 196.000 de lei, mult sub administraţia de la Ipoteşti. Aceasta ar urma să fie finanţată de CJ undeva la nivelul oraşelor Darabani şi Flămânzi, pentru care se pregăteşte alocarea a câte 348.000 lei, respectiv 394.000 lei.
Banii s-ar da după populaţie şi suprafaţă
Proiectul a fost iniţiat după ce Ministerul Finanţelor Publice a trimis Direcţiei Generale a Finanţelor Publice o scrisoare cadru cu contextul macroeconomic pe baza căreia se vor întocmi proiectele de buget prognozate. Banii pentru echilibrarea bugetului de stat se acordă în proporţie de 80% prin decizia şefului DGFP, iar 20% de către CJ, proiectul în discuţie făcând referire la acest din urmă procent. Cel puţin teoretic, criteriile luate în calcul la repartizarea banilor pe primării de către CJ sunt populaţia şi suprafaţa de intravilan.
VEZI ŞI:
Aneta Gireadă învestită primar cu Verginel, Roxana, Ţurcanu,flori & pupături– VIDEO&FOTO
CITEŞTE ŞI:
Primul mare tun al lui Ţurcanu la CJ – AFLĂ destinaţia câtorva milioane de euro