Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, prin Sectorul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, a anunţat că urmează să organizeze interviuri în toată Moldova pentru acordarea binecuvântării, mai exact – al avizului cultului – celor care vor să predea disciplina Religie ortodoxă.
Această cutumă a Bisericii Ortodoxe Române nu este prevăzută în draftul legilor educaţiei, consultate de „Ziarul de Iaşi”, însă va rămâne, cel mai probabil, în vigoare şi pe viitor.
În ediţia de ieri, publicaţia ieșeană a realizat o analiză a condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească tinerii, conform noii legi, pentru a putea preda în şcolile din România.
Practic, acest aviz al cultului presupune validarea tuturor celor care vor să predea religia în şcoli, fie că e vorba de învăţământul general, fie că este vorba despre seminariile sau liceele teologie ortodoxe. Cu acest aviz, conform Mitropoliei, aceştia se vor putea înscrie „la diferite etape de mobilitate şi de perfecţionare didactică în anul şcolar 2023-2024”.
„Arhiereasca binecuvântare va fi acordată candidaţilor din judeţele componente ale Arhiepiscopiei Iaşilor, în municipiile reşedinţă de judeţ, de către o comisie formată din reprezentantul Centrului eparhial Iaşi, inspectorul pentru disciplina Religie şi un profesor metodist. Candidaţii laici, care solicită binecuvântare, vor susţine un examen psihologic compus dintr-o parte scrisă şi un interviu, în urma căruia se va elibera un aviz psihologic. Avizul psihologic se poate obţine şi până la data interviului”,
au transmis reprezentanţii Arhiepiscopiei.
Astfel, vineri, 17 februarie, va avea loc examenul la Piatra Neamţ, luni, 20 februarie la Botoşani şi miercuri, 22 februarie, la Iaşi. Candidaţii, inclusiv cei care nu sunt preoţi, trebuie să îi adreseze o cerere lui IPS Teofan în care să precizeze că vor respecta prevederile statutare, canoanele şi regulamentele bisericeşti, inclusiv hotărârile autorităţilor bisericeşti.
Chiar dacă nu sunt membri ai clerului, trebuie să aducă o recomandare de la preotul paroh din parohia de domiciliu sau de la părintele care le este duhovnic.
Totodată, cei care au mai lucrat ca preoţi trebuie să aducă o recomandare de la parohul din parohia pe raza căreia se află şcoala unde a predat în ultimul an. Alte documente includ şi presupun transmiterea unor memorii de activitate sau avize ale protopopiatului, în funcţie de gradul şi de provenienţa candidaţilor.
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Post disponibil la farmacia de la „Mavromati”, candidații dau trei probe
Oana Sava
Nov 05, 2024
Bani de la Guvern pentru masa de Crăciun: CINE sunt cei care beneficiază de ajutor
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Botoșănean BĂTUT în propria casă de un adolescent de 15 ani: Un amic a postat filmarea pe internet
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Botoșănean prins BEAT și fără permis în trafic: A fost reținut de polițiști
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024