Guvernul va continua şi anul viitor să blocheze posturile din administraţie, prin aprobarea ocupării doar a unui singur post din şapte locuri eliberate, pentru a ajusta în continuare sectorul bugetar, rezultă din declaraţiile premierului Emil Boc.
"În 2011, prin continuarea selecţiei bazate pe ceea ce înseamnă ocuparea posturilor care se eliberează, doar unul din şapte, se ajustează în continuare sectorul bugetar, astfel încât să rămână la un număr funcţional şi, în acelaşi timp, să ne orientăm ca oamenii să-şi poată găsi soluţii alternative", a spus
Boc luni seara, la postul public de televiziune. El a arătat că anul viitor va continua şi politica de "disponibilizări naturale". În privinţa numărului de bugetari în 2010, şeful Guvernului a amintit că acesta va fi redus cu 100.000 persoane raportat la ultimii doi ani, de la 1.397.000 angajaţi, în 2008, la 1.290.000 salariaţi, în decembrie 2010. În 2009, Guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă, în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional, să suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administraţie. Prin excepţie, ordonatorii principali de credite, în cazuri temeinic justificate, pot aproba ocuparea a cel mult 15% din totalul posturilor devenite vacante, dar numai în condiţiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget. Acest sistem permite angajarea doar a unui funcţionar pentru şapte posturi vacantate.
Minus 100 de oameni în organigrama Primăriei Botoşani
Această situaţie creează reale dificultăţi administraţiei botoşănene. De exemplu, Primăria Botoşani, cu tot cu unităţile subordonate, adică inclusiv teatrele şi filarmonica, ar trebui să aibă 754 de angajaţi, ori în organigramă sînt prevăzute 731 de posturi, din care efectiv erau ocupate în vară numai 621. „Noi am putea să mai angajăm încă 133 de oameni”, declara atunci primarul Cătălin Flutur. Municipalitatea a trebuit să apeleze la subterfugii pentru a-şi putea completa schema de personal şi a preluat prin transfer persoane disponibilizate de alte instituţii.