Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă să scoată la iveală cazuri în care compania este prejudiciată. Alte două situații au fost depistate în două comunități botoșănene, implicați fiind foști sau actuali angajați.
Unul dintre cazuri s-a petrecut în orașul Flămânzi, unde un angajat al companiei ar fi perceput de la zeci de cetățeni o așa zisă „taxă de branșament”. Aceasta ar fi fost în valoare de 350 de lei, fiind încasată fără chitanță.
Practica angajatului de la Nova Apaserv pe zona Flămânzi ar fi durat mai mulți ani, până când un cetățean ar fi depus o reclamație la adresa sa și astfel ar fi ieșit la iveală înșelătoria.
Reprezentanții Nova Apaserv susțin că această taxă nu există în cadrul companiei și că deja oamenii legii îl cercetează pe respectivul salariat.
„Există un dosar penal deschis, cei de la IPJ ne-au solicitat anumite documente cu privire la taxa de branșare a utilizatorilor. Noi, în urma informațiilor am constituit o comisie de cercetare administrativă pentru a verifica dacă a fost prejudiciată compania”,
Alin Cirimpei, director adjunct SC Nova Apaserv SA
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani au confirmat că pe numele angajatului de la „Apă” există un dosar penal pentru infracțiunea de „înșelătorie”, instrumentat de Poliția Orașului Flămânzi.
Un alt caz incredibil prin prisma comportamentului este al unui fost angajat de la Nova Apaserv. Raza de acțiune a fost comuna Copălău, unde s-ar fi depistat că mai bine de jumătate din populație nu avea calitate de abonat la companie, însă beneficia de serviciile oferite.
Iar un fost casier, dat afară undeva în toamna anului trecut, ar fi continuat să colecteze bani de la oameni, pentru apa consumată. Banii ar fi intrat direct în buzunarul său. Le-ar fi oferit localnicilor o serie de plicuri fără nicio însemnătate, pe baza cărora făcea încasări fără facturi sau chitanțe.
Odată scoasă la iveală această situație, adevărații cititori de la Nova Apaserv s-au deplasat la Copălău pentru înregistrarea abonaților și facturarea în baza consumului înregistrate de apometre.
Evident că au fost întâmpinați cu reproșuri din partea oamenilor care au arătat că au plătit deja pentru apă.
„Ei asta spun, dar ce dovadă au, că nu au primit nicio chitanță? Oameni buni, nu mai este angajatul nostru de anul trecut, nu-i mai dați bani!”, a fost apelul lui Sorin Ciobanu, șeful Serviciului Antifraudă din cadrul Nova Apaserv.
De aproximativ două săptămâni, angajații Nova Apaserv au început să încaseze zilnic bani pentru apa consumată, sumele fiind de aproximativ 20 – 30.000 de lei în fiecare zi.
De cealaltă parte, primarul comunei Copălău i-a luat apărarea „falsului” încasator, despre care a arătat că într-adevăr încasează bani de la oameni, dar pentru o societate a Primăriei.
„Acest încasator care a fost la Nova Apaserv lucrează și pentru o societate a Primăriei care are undeva la 600 de abonați. Pentru că avem o rețea de canalizare pe care cretinii de la Nova Apaserv nu a vrut să o ia. El încasează în continuare canalizarea, înainte încasa și apa. Și discuția pleacă de acolo”,
Ciprian Ivanov, primarul comunei Copălău
În comunitate, undeva la 1.100 de oameni sunt branșați la rețeaua de apă și aproximativ 600 la canalizare.
„E aceeași persoană care încasează și apa și canalizarea. Încasează și acum, cum vă spuneam, handicapații și cretinii de la Nova Apaserv nu au catadicsit să ne ia canalizarea, noi am terminat-o din 2008 – 2009. Noi, nefiind licențiați, nu putem să o utilizăm, cum se întâmplă și cu Stăuceniul. Aceeași treabă, nici licențiat, eu nu pot încasa. Atunci am făcut o societate la Primărie având cu acționar majoritar Consiliul Local, văzând că nu mă descurc cu cretinii și handicapații, cum spuneam și am licențiat-o. Am angajat administrator și instalator ca să se ocupe de sistem”,
Ciprian Ivanov, primarul comunei Copălău
Primarul a mai spus că din partea Nova Apaserv i s-ar fi transmis că rețeaua nu poate fi preluată deoarece nu este profitabilă pentru companie, deși compania deține monopol pe județ pentru operarea rețelelor de apă și canalizare și prin statut era obligată să facă acest lucru.
2 milioane de euro pentru parcuri fotovoltaice din județul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Marcel Ciolacu și-a anunțat DEMISIA după pierderea alegerilor
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Dintr-o „joacă”: Copii prinși pe camerele de supraveghere că au dat foc unui container
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Incendiu într-o gospodărie din județ: O femeie a fost transportată la spital cu arsuri
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024