Zeci de medici de familie au protestat tăcut în fața Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) și la Instituția Prefectului.
Medicii au venit cu pancarte în mâini pentru a trage un semnal de alarmă asupra nemulțumirilor din sistem. Aceștia au fost reprezentanți de Liviu Cîmpanu, președinte Patronatul Medicilor de Familie și Paul Șerban de la Asociația Medicilor de Familie.
După acțiunea de la Casa de Asigurări, protestatarii s-au îndreptat spre Piața Revoluției. Medicii de familie au mers în sala Nicolae Iorga a Palatului Administrativ pentru a-i prezentata reprezentantului Guvernului în teritoriu principalele revendicări.
Unul dintre doctorii aflați din sală a luat cuvântul și a venit cu o propunere. Și anume angajații să aibă o zi liberă pentru a-și putea face analizele.
,,În timp, presiunea pe Sănătate va creşte prin creşterea afecţiunilor şi a duratei de viaţă. Noi facem şi prevenţie şi este foarte importantă şi am impresia că la anul vom intra într-o evaluare; s-au introdus nişte criterii de performanţă, în funcţie de aceste consultaţii de prevenţie, dacă suntem performanţi sau nu. Atunci când s-au făcut acele evaluări naţionale la persoanele asgurate şi neasigurate s-au descoperit foarte multe afecţiuni. Propunerea mea către dvs. este să fim ajutaţi legislativ. Să devină aceste controale de prevenţie obligatorii.
Guvernul să găsească o modalitate. Deci noi trebuie să ne civilizăm, să ne educăm pacienţii în acest sens, al prevenţiei, dar nu o putem face singuri. Este o propunere. Sunt persoane salariate, ei ca să plece, au liber de la serviciu doar în timpul concediului de odihnă. Să găsească o formă legislativă ca omul respectiv care merge la serviciu să aibă o zi liberă, două pe an pentru aceste controale de prevenție.”
dr. Mariana Munteanu, medic de familie Havârna.
Prefectul județului, Sorin Cornilă, a transmis că va înainta propunerile către parlamentari pentru a se putea lua o decizie în acest sens.
,,Vreau să vă întăresc mesajul pe care l-aţi transmis şi vreau chiar să vă îndemn să vă întâlniţi mai des, să dezbateţi pentru că rezultatele nu pot veni decât din unitatea la care aţi făcut dvs. apel. În acelaşi timp pot ieşi discuţii interesante şi chiar cred că puteţi rezolva singuri o parte din probleme. S-au găsit soluţii pentru aceste probleme şi mergem cu ele mai departe. Dacă sunt probleme ce ţin de judeţ sau de organizare, vă asigur că în perioada următoare, prin reprezentanţi, vom mai avea dialog, ne vom mai întâlni şi vom dezbate.
Cu speranţa că solicitările dvs. vor avea răspunsuri pozitive, nu pot decât să mă înclin în faţa activităţii dvs. în care eu cred foarte mult. Am speranţa că medicina de familie şi sectorul din zona sanitară se va întări pentru că suntem într-un deficit de medici, din câte ştiu eu, de cam 20% şi chiar peste la nivelul judeţului Botoşani. Cu Doamne ajută să fie.”
Sorin Cornilă, prefectul judeţului Botoşani.
Reamintim că joi seară Casa Națională de Sănătate a transmis că noile modificări ale contractelor se amână până în iunie.
FC Botoșani egalată pe final în derby-ul Moldovei – VIDEO
Oana Sava
Nov 25, 2024
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024