Mai mulți cetățeni din satul Hudum au reclamat autorităților că trăiesc cu teama unei tragedii din cauza unei stații GPL amplasate în apropierea drumului Botoșani – Suceava. Oamenii susțin că SKID-ul respectiv este amplasat ilegal și au solicitat ridicarea autorizației.
La ieșirea din Hudum spre Baisa funcționează de mai mulți ani o benzinărie din rețeaua ”Cristal” care în partea din spate are și un rezervor GPL.
Vecinii care au case și terenuri au sesizat Prefectura, Inspectoratul pentru Situații de Urgențe și Primăria Curtești că ”stația de GPL este neconformă, fiind amplasată la 10 metri de cea mai apropiată locuință și la mai puțin de 50 metri de Biserica Schimbarea la Față. La mai puțin de 5 metri de gurile de alimentare a bazinelor cu carburant și cam 8 metri de SKID-ul GPL, este amplasată o bancă unde angajații sau clienții stației consumă alcool sau fumează”.
Din imaginile surprinse la fața locului se vede clar cum, la câțiva metri de stația GPL și de pompele de benzină, unii angajați, dar și alți oameni, fumează și consumă băuturi alcoolice.
Și asta nu este tot. Locuitorii din zonă au urmărit și modul în care se desfășoară activitatea și cred că nu se respectă normele tehnice întrucât, potrivit acestora, cisternele trebuie să facă mai multe manevre și nu pot întoarce dintr-o singură mișcare.
”Normativele prevăd ca cisterna să aibă culoar liber prin care să se poată retrage rapid în caz de incendiu, nu să fie dirijat sau să se roage de angajații stației să-i facă cale liberă pentru a ieși din stație. Mai mult decât atât, se încarcă direct din SKID-ul GPL butelii de gaz pentru populație cu mijloace improvizate ce pot produce catastrofe, iar în timpul încărcării aceștia stau cu motorul pornit și buteliile în portbagajul mașinii”,
Plângere trimisă la Prefectură, ISU, Primărie.
Semnatarii reclamației au arătat că s-au opus construcției acestei benzinării ”folosind toate mijloacele procedurale”, fără a fi însă băgați în seamă astfel încât s-a ajuns, în opinia lor, ca stația să funcționeze și cu nerespectarea Ordinului 119/2014 al Ministerului Sănătății pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației întrucât la momentul solicitării autorizării stația nu dispunea de apă cu presiune pentru hidranți, stație de pre-epurare și decantare ”și nu beneficiază nici în acest moment”.
”Nemaivorbind de faptul că au îngropat cablurile electrice de 80 V care alimentează aproximativ 20 case la circa 5-6 metri de SKID-ul GPL, iar stâlpul de electricitate este foarte aproape de gurile de descărcare și orice scânteie poate declanșa o catastrofă ce implică viețile și bunurile noastre”,
Plângere trimisă la Prefectură, ISU, Primărie.
În consecință, localnicii în cauză cer instituțiilor menționate mutarea sau retragerea autorizației pentru rezervorul GPL ”deoarece chiar și la cel mai mic zgomot nu avem liniște și stăm zilnic cu frica că se poate declanșa o catastrofă”.
Imediat după dezastrul de la Crevedia, în urma directivelor primite de la nivel central, prefectul Sorin Cornilă a constituit o comisie de control a tuturor benzinăriilor și stațiilor GPL de pe teritoriul județului. Reclamația cetățenilor din Hudum a venit la doar patru zile de la catastrofa din județul Dâmbovița astfel încât petiția respectivă a fost redirecționată către nici mai mult, nici mai puțin de 11 instituții, componente ale structurii nou create.
Trei instituții, Garda de Mediu, ISU și Inspectoratul Teritorial de Muncă, au finalizat controlul, iar prima dintre acestea a dispus închiderea întregii stații începând cu data de 16 septembrie 2023.
Comisarii de mediu s-au deplasat la stația de la Hudum pe 31 august și au revenit pe 15 septembrie, constatând că operatorul economic nu deține autorizație de mediu pentru stația de distribuție carburanți și SKID GPL -Hudum.
Ca atare, s-a interzis funcționarea fără autorizație de mediu până la data obținerii acesteia și s-a dispus decolmatarea rigolelor de preluare a apelor pluviale și s-a cerut să se facă dovada curățării separatorului de hidrocarburi, cu operatori economici autorizați.
Totodată, pentru neconformitățile constate s-au aplicat două sancțiuni principale prevăzute de OUG 195/2005 privind protecția mediului și Legea 264/2017 privind stabilirea cerinţelor tehnice pentru limitarea emisiilor de compuşi organici volatili (COV) rezultaţi din depozitarea benzinei şi din distribuţia acesteia de la terminale la staţiile de distribuţie a benzinei, precum şi în timpul alimentării autovehiculelor la staţiile de benzină.
Primarul așteaptă răspunsul pompierilor
Sesizat direct de cetățeni, primarul de Curtești a mers la rândul său la fața locului.
”Am fost personal la ISU Botoșani să analizeze dacă, într-adevăr corespunde cu normele actuale sau nu. Mai mult de atât, am făcut și o adresă în acest sens, încă nu am primit răspuns din partea celor de la ISU Botoșani. În momentul când s-a făcut autorizarea, s-a făcut o expertiză la fața locului și s-au pus niște condiții pentru a elimina orice risc. La vremea aceea! Acum nu știu dacă cei de la ISU consideră că analiza aceea mai este corectă și încă se mai încadrează în condițiile legii sau trebuie făcută o altă analiză sau eventual să îi anuleze avizul inițial”,
Marcel Anton, primar Curtești.
Reprezentanții firmei care administrează stația ”Cristal” de la Hudum au refuzat să semneze procesul – verbal prin care Garda de Mediu le-a sistat practic activitatea astfel încât a fost trimis prin curier.
(P) Tot ce trebuie să știi despre centralele termice pe lemne - avantaje, alegere, beneficii
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
(P) Strategii de marketing personal pentru modelele de videochat
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
Laborator de la „Mavromati” lovit de ghinion, concurs ratat pentru încă un post
Oana Sava
Oct 29, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024