Lucernă de toamnă printre cadavre de cal
A tocmit un căruţaş din sat cu care s-a dus la bucata de teren să vadă ce s-a întâmplat. A dat cu ochii de un adevărat focar de infecţie. Timp de aproximativ 30 de minute a strâns cum a putut resturile, pe care le-a depozitat într-un singur loc.
Ora 14:00. Este efectuat apelul la numărul unic de urgenţă 112 pentru a anunţa autorităţile despre ce s-a întâmplat pe locul lui cu lucernă. Explică că nu ştia unde în altă parte să sune, neavând vreun număr de la Primărie sau Poliţie.
Ora 15:00. La scurt timp, zona pustie cât omul, rezemat în băţul cu care a venit pe deal a tot aşteptat, s-a umplut de maşini şi oameni, veniţi să cerceteze cele sesizate de săteanul Ioan Captari.
„
Aici sunt mai multe picioare decât cele aferente capetelor”, este prima concluzie la care ajung
medicii sanitar veterinari care au gonit către comuna din nordul judeţului.
Am numărat, din curiozitate am numărat
A făcut lumină omul, cel cu terenul care, fără să ştie că va fi cumva util, oferă şi detalii care folosesc pentru întocmirea proceselor verbale de către autorităţi.
„
Capetele le-am adunat eu, am fost cu cineva cu o căruţă şi le-am adunat eu şi le-am aruncat acolo. Erau răspândite de animale, cine ştie de când le-au adus. Am numărat, sunt vreo 120 de capete de animale, din curiozitate am numărat. Numai capete”, spune
Ioan Captari.
După câteva fotografii şi o scurtă analiză a craniilor şi copitelor s-a tras concluzia că acestea au fost aruncate deja de mult timp. Se face legătură cu cazul de pe malul Siretului, al sucevenilor care au găsit resturi animaliere de la vreo 200 de cai. Undeva prin ianuarie. Ştirea a ajuns atunci pe posturile naţionale de televiziune.
"Astea sunt de mult aici"
„Sunt depozitate de dinaintea zăpezii după felul în care arată, că dacă ar fi fost aruncate după zăpadă ar fi fost mai proaspete. Astea de mult sunt aici, nu sunt aruncate de ieri, alaltăieri, au fost acoperite de zăpadă şi acum au ieşit. Au fost aduse atunci când a fost episodul de la Siret, când s-au descoperit şi acolo”, gândeşte cu voce tare
inspectorul Toader Epure.
Tot el aruncă o privire gânditoare şi cuprinde dealurile din jur apoi drumul care duce spre stufărişul unde erau aruncate cadavrele. „Nu se poate ca la aşa o cantitate să nu fi observat nici un om”.
De acum, totul depinde de poliţişti, să găsească un fir care să ducă la cel care a făcut grozăvia sinistră de la hotarul celor două comune. Iar dacă va fi găsit, sigur organele de cercetare penală vor fi extrem de ocupate la încadrarea juridică, fiind deja vorba de mai multe infracţiuni.
Rele tratament, tăieri neautorizate, carnea la consum
Pe scurt, caii au fost sacrificaţi cel mai probabil într-un grajd iar carnea vândută din vreun portbagaj naivilor care s-au lăcomit la un preţ mai mic faţă de cel din galantare. Fără siguranţă sanitar veterinară, fără documente de provenienţă, fără vreo lege care să conteze.
„În cazul în care va fi găsit….trebuie să avem cui aplica. Dacă depistăm că a tăiat într-un loc neautorizat pentru că el este clar că nu este autorizat, atunci clar este infracţiune. Şi rele tratament aplicate animalelor, şi tăiere în unităţi neautorizate sanitar veterinar şi evaziune fiscală, fără control sanitar veterinar la carnea care a ajuns la consum neverificată. Au vândut la oameni probabil”, explică şi
inspectorul Dan Matei, fost director adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).
Au ajuns la faţa locului şi doi comisari de la Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu (CJGM). Una dintre d-nele comisar susţine că nu s-a mai confruntat vreodată pe raza judeţului cu o aşa situaţie.
[[banner]]
„Organele de poliţie urmează să caute vinovatul. Este poluare de mediu, sunt deşeuri animaliere, astea normal ar trebui date la incinerare la o firmă autorizată, ar trebuie transportate cu formulat de expediţie transport, cu maşină autorizată, în nici un caz depozitate aşa. Încheiem o notă de constatare şi vom impune măsurile necesare. Obligaţia autorităţii locale este să înlăture de pe acest amplasament deşeurile animaliere”, adaugă şi
Smaranda Pasat, comisar la Garda de Mediu.
În jurul orei 16:00 a ajuns şi primarul comunei Suharău, Marcel Chelariu care s-a plimbat de colo, acolo şi a discutat cu cei adunaţi. Este de părere că persoanele vinovate nu ar fi departe, fiindcă resturile de cabaline au fost aruncate într-o zonă care era dinainte cunoscută. Poliţiştii au ridicat un căpăstru dintre cadavre iar inspectorii sanitar au ridicat probe, capete şi copite pe care le-au băgat în saci negri. Mâine, toate abatoarele din judeţ vor fi controlate.
Tot mâine, Primăria comunei Suharău cu un buldozer va ridica deşeurile animaliere care ulterior vor fi transportate la Suceava la operatorul care se va ocupa de incinerarea acestora.
Gabriela ERDIC
Sergiu BĂLĂŞCĂU
[[galerie-foto]]