În urmă cu doi ani procurorii DIICOT de la Botoșani reușeau cu ajutorul reprezentanților Direcției Copilului să pună capăt calvarului prin care treceau trei fete instituționalizate într-un centru de la Dorohoi. Fetele erau traficate și oferite unor bărbați cu familii și copii din comune botoșănene, totul cu ajutorul mai multor persoane printre care și un taximetrist.
Culmea, micul grup infracțional era condus de o adolescentă. Informațiile furnizate în martie 2023 de către anchetatori arătau că această fată reușea să intimideze inclusiv adulți. Ea stabilea cu cine se culcă minorele care se aflau într-un centru al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din Dorohoi.
Era ajutată de o altă fată instituționalizată și ea precum și mai mulți bărbați, fiecare cu propriul rol, să racoleze clienți și să transporte fetele în locurile în care trebuiau să întrețină relații sexuale.
Complicea din centru se asigura că victimele pot ieși din unitatea statului, fără să atragă atenția asupra lor. Și, mai ales, asupra a ceea ce obișnuiau să facă.
Calvarul a durat un an, până când au intervenit procurorii. Șase suspecți au fost ridicați la momentul în care au fost efectuate perchezițiile domiciliare de către procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Botoșani împreună cu polițiști din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani și Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Suceava. Două dintre suspecte erau fete care nu împliniseră 18 ani.
Și pentru că la data faptelor erau minore, procesul care a urmat nu a fost unul public și s-a judecat cu ușile închise.
În același context, inclusiv victimele erau minore și astfel au fost protejate de un proces public.
Iulia Maria R. era fata din exterior care coordona totul. Ea a fost condamnată la o măsură educativă a asistării zilnice în baza unui program stabilit de Serviciul de Probațiune, pe o perioadă de 6 luni.
Fata a fost arestată preventiv în intervalele 2 martie – 25 septembrie 2023 și 23 noiembrie – 2 aprilie 2024.
A avut arest la domiciliu în intervalul 25 septembrie – 23 noiembrie 2023, respectiv 2 aprilie – 20 iunie 2024.
„Sașa” , respectiv Elena R. era fata din interiorul centrului care ajuta la traficarea celor două victime. Ea trebuie să urmeze o măsură educativă pentru o perioadă de 4 luni, stabilită de Serviciul de Probațiune.
Gheorghe Laurențiu P., în vârstă de 50 de ani, este unul dintre bărbații care ajutau la vânzarea sexuală a fetelor instituționalizate.
A fost condamnat pentru trafic de minori, trafic de persoane și act sexual cu un minor. Pentru toate aceste infracțiuni pedepsele au fost contopite.
Cea mai grea pedeapsă a fost stabilită la 14 ani și 8 luni de închisoare. Din pedeapsa principală s-a scăzut durata reținerii și arestului preventiv de la 1 martie 2024 la 9 martie 2024.
Ioan I. a fost și el un participant activ în grupul infracțional. În vârstă de 58 de ani, a fost condamnat pentru trafic de minori, folosirea serviciilor unei persoane exploatate și act sexual cu un minor.
Infracțiunea de folosire a serviciilor unei persoane exploatate este aplicată în general clienților care apelează la tinere obligate să se prostitueze și devine agravantă când acestea sunt minore.
Ioan I. a primit o pedeapsă de 8 ani și 10 luni de închisoare.
Alt dorohoian condamnat în acest dosar este Alexandru Florin A., în vârstă de 36 de ani. El a fost trimis în judecată pentru trafic de minori, fiind condamnat la o pedeapsă de 5 ani, 6 luni și 20 de zile de închisoare.
Tot pentru trafic de minori a fost condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare și Gheorghe G. zis „Ghiță”, în vârstă de 39 de ani.
O pedeapsă de 3 ani, 1 lună și 20 de zile de închisoare i-a fost aplicată pentru infracțiunea de trafic de minori și inculpatului Eduard Lucian V., în vârstă de 26 de ani.
Inculpații condamnați în dosar au fost obligați de judecători să plătească și câte 10.000 de euro cu titlu de daune morale către victimele constrânse obligate să practice prostituția.
Instanța a decis și menținerea sechestrului asigurator asupra bunurilor deținute de inculpați spre a fi vândute pentru plata daunelor stabilite.
De la Ioan I. șapte terenuri arabile în suprafață din zona comunei Cordăreni de mii de metri pătrați, precum și o casă în valoare de 132.325 lei.
De la Laurențiu Gheorghe P. o parte dintr-un apartament din Dorohoi în valoare de 68.162 de lei.
De la Gheorghe G. un apartament situat tot în Dorohoi cu o valoare de impozitare de 106.233 de lei.
Și nu în ultimul rând judecătorii au dispus prelevarea de probe biologice de la cei cinci bărbați condamnați pentru a fi introduse în baza de date a Sistemului Național de Date Genetice Judiciare a profilului genetic.
Sentința a fost pronunțată spre finele anului trecut.
Nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Goană nebună pe străzi: Un tânăr de 19 ani deține recordul pentru cea mai mare viteză – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 27, 2025
Mașină izbită într-un cap de pod, șoferul abia vorbea
Redacția Botoșăneanul
Jan 27, 2025
Jandarmii au prins un bișnițar în Piața Centrală și au dat 15 amenzi - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 27, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 27, 2025
Un hoț de meserie a furat 50 de produse dintr-un supermarket din Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Jan 27, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile