Unele animale sunt atât de rare, încât descoperirea unui exemplar chiar și mort este prilej de sărbătoare.
Hamsterul cenușiu nu a mai fost semnalat la noi în țară de 53 de ani. După ce, în 2018, a fost semnalat în Botoșani, acum un exemplar a fost găsit în județul Iași, de către biologul Ștefan Aniței.
"Există 3 specii de hamster în Europa (exceptând Rusia). România le are pe toate trei: hârciogul (Cricetus cricetus), hamsterul românesc (Mesocricetus newtoni) si hamsterul cenușiu (Cricetulus migratorius), cel mai mic. Deși comun în Asia și Rusia, hamsterul cenușiu este o specie extrem de rară în restul Europei, întâlnit azi în doar câteva țari din estul Balcanilor și Ucraina”, spune biologul Ștefan Aniței.
În era glaciară, mai spune biologul citat de Codrii Iașilor, specia era răspândită până în Spania și Marea Britanie, dar lipsa sa din materialele fosile ulterioare i-a făcut pe mulți să o considere dispărută total din Europa.
”La noi a fost găsită în 1962 în ingluvii de cucuvea și ciuf de pădure. Ulterior în anii '60 au fost prinși în capcane indivizi în 8 localități din estul Moldovei și nordul Dobrogei”,
Ștefan Aniței, biolog
A urmat o pauză de 50 de ani și chiar se considera că specia a dispărut de la noi. A fost “redescoperită” în ingluvii de ciuf de pădure din orașul Botoșani în 2018.
După alți trei ani, în urmă cu câteva zile, un exemplar a fost găsit în Iași. Chiar dacă era mort, descoperirea este considerată un adevărat eveniment.
”Primul individ, mort, a fost găsit pe o movilă de orbete în aprilie 2021, lângă comuna Breazu, Iași, în timpul unei “vânători foto” de vipere de stepă. Judecând după urmele de dinți și localizarea pe o movilă de orbete, probabil hamsterul fusese surprins în galeria sa de către orbete în timp ce săpa, mușcat și scos la suprafața pe movilă”,
Ștefan Aniței, biolog
Mai exact, hamsterul a fost găsit într-un habitat de stepă secundară, cu multe specii rare sau amenințate, precum orbetele, popândăul, șoarecele dungat de stepă, hârciog și viperă de stepă.
„Această stepă este un habitat tot mai fragmentat și mai restrâns, amenințat an de an de incendii de vegetație, poluare chimică, depozitare de gunoaie, și cel mai grav dintre toate - arături. Arături făcute pentru subvenții și atât… Avem obiceiul să ne focusăm pe specii spectaculoase ca ursul sau lupul (nu mai pomenesc de isteria șacalului), și nu știm de multe ori ce comori faunistice avem la doi pași de casă",
Ștefan Aniței, biolog
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Jan 07, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 07, 2025
Scandal monstru pe terasa unui bar, tânăr adus în cătușe la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Jan 07, 2025
FC Botoșani a reziliat contractul unui jucător: A marcat un singur gol în 25 de meciuri
Redacția Botoșăneanul
Jan 07, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile