Elevii din mai multe localităţi din ţară merg încă la toaletă în fundul curţii şi nu au apă potabilă curentă, pentru că autorităţile nu au finalizat lucrările la grupurile sanitare, iar în unele zone nici nu se gândesc să le înceapă deoarece numărul celor care merg la şcoală e din ce în ce mai mic.
La Botoşani există şcoli şi în mediul urban care necesită lucrări de consolidare, în unele şcoli s-au găsit infiltraţii în tavan şi mucegai, o bună parte dintre acestea nefiind racordate la reţeaua de apă sau apa nu este potabilă.
Situatia se repetă în mai multe unităţi şcolare din ţară. Mai multe şcoli din judeţul Alba, majoritatea din Munţii Apuseni, nu au apă curentă şi copiii folosesc, în 2018, WC-ul de tip latrină, iar investiţiile în instituţii de învăţământ nu mai sunt o prioritate pentru multe primării, mai ales că, de la un an la altul, tot mai multe se desfiinţează.
În satul Lumineşti, din comuna Sohodol, spre exemplu, mai învaţă doar cinci elevi. Şcoala nu a primit autorizaţia sanitară de funcţionare deoarece nu are apă curentă, iar din această cauză nu a putut fi construit un grup sanitar în interior. Primarul comunei, Corcheş Sorin Constantin, a declarat, corespondentului Mediafax, că elevii au posibilitatea să se spele pe mâini la un lavoar, apa fiind adusă de la fântâni.
Zeci de şcoli din judeţul Galaţi vor începe anul şcolar în clădiri fără apă potabilă, cu grupuri sanitare necorespunzătoare, unde încălzirea se face cu lemne. Curios e faptul că printre acestea sunt unităţi care au dotări moderne pentru elevi, precum calculatoare, imprimante şi proiectoare de ultimă generaţie.
Astfel, cei 200 de elevi ai Şcolii Gimnaziale din Smârdan, localitate aflată la nouă kilometri distanţă de oraşul Galaţi, vor începe cursurile într-o clădire veche, cu WC-ul în curte şi cu sobe de teracotă. În timp ce cadrele didactice visează la o şcoală nouă, clădirea a fost igienizată în vacanţa de vară, iar toaleta din fundul curţii a fost modernizată cu gresie şi faianţă.
Aproximativ 60 de elevi din comuna Alimpeşti, judeţul Gorj, vor merge la toaletă în fundul curţii, fără încălzire, în noul an şcolar. Pentru că autorităţile nu au bani pentru grupuri sanitare noi, edilul din localitate a decis să modernizeze WC-urile turceşti din curtea unităţii de învăţământ.
Primarul din Alimpeşti, Daniel Floarea, susţine că a făcut modernizări, anunţând că elevii vor avea, din acest an, apă şi energie electrică, însă fără încălzire.
La Cluj, peste 80 de unităţi de învăţământ preuniversitar încep anul şcolar fără autorizaţie sanitară, deoarece fie nu au apă potabilă, fie au latrina în curte, în unele cazuri fiind vorba doar de o groapă comună, neamenajată.
În Timiş, trei dintre şcoli, aflate în mediul rural, nu au apă curentă, astfel că elevii merg la WC în curte, iar în judeţul Brăila sunt zeci de şcoli fără apă potabilă şi cu grupuri sanitare necorespunzătoare, nu respectă circuitele interne, iar o grădiniţă din oraş nu a primit autorizaţie de funcţionare deoarece se află la parterul unui bloc.
În Constanţa, multe unităţi de învăţământ nu au primit autorizaţie, unele aflându-se în zone unde nu există apă potabilă curentă, iar celelalte, în principal grădiniţe, din cauză că sunt aglomerate, funcţionând în două schimburi nu se încadrează pentru autorizaţie.
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024