Veşti noi de la Agenția Națională de Administrare Fiscală.
Se apropie termenul de depunere a Declaraţiei Unice - Formular 212, în care trebuie declarate la ANAF veniturile realizate în 2017. 16 iulie este data limită de depunere a actului, care poate fi dus direct la ghişeul ANAF, poate fi trimis prin poşta sau se poate depune online.
Azi, pe pagina de Facebook a ANAF, între orele 9.00 şi 16.00, va fi o sesiune live de întrebări şi răspunsuri cu privire la Declaraţia Unică.
Formularul 212 "Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice".
Declaraţia se completează şi se depune pentru veniturile din 2017. Persoanele care au avut venituri exclusiv de natură salarială nu depun această Declaraţie.
Declarația se completează pe surse și categorii de venit, de către contribuabil sau de către împuternicitul/curatorul fiscal al acestuia. Persoanele care au realizat venituri din mai multe surse sau categorii de venit pentru care există obligația depunerii declarației unice vor completa câte o secțiune pentru fiecare categorie și sursă de venit, atât pentru veniturile realizate în anul 2017, cât și pentru veniturile estimate pentru anul 2018 (respectiv secțiunile referitoare la datele privind veniturile realizate, pe surse și categorii de venit din România sau din străinătate și/sau datele privind impozitul pe veniturile estimate, pe surse și categorii de venit), utilizând și "Anexă nr. .... la Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice", care se atașează la declarația unică. Formularul pe care îl puteţi descărca de mai sus are un cuprinzător Ghid de completare.
Cine e obligat să depună Declaraţia
Potrivit Economica, sunt obligaţi să depună Declaraţia unică cetăţenii care au avut venituri din:
- activităţi independente
- cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arendă
- activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte in sistem real
- piscicultură şi/sau silvicultură
- transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar;
- jocuri de noroc realizate de catre persoanele fizice ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta si festivaluri de poker
Pentru siguranţă, Declaraţia ar fi bine să fie depusă în cazul în care aţi avut orice fel de venituri în afara salariului.
Se poate depune online
Formularul Declarației Unice poate fi depus online, prin Spațiul Privat Virtual (SPV). Ministerul Finanţelor a anunţat la începutul acestei luni că facilitează înregistrarea contribuabililor în Spațiul Privat Virtual (SPV). Ministerul Finanțelor Publice a spus că a transmis contribuabililor persoane fizice prin poștă o scrisoare personalizată, care conține informații ce permit înregistrarea în Spațiul Privat Virtual (SPV) de la orice dispozitiv conectat la internet. Prin această aplicaţie cetăţenii au acces la informații fiscale personale direct de acasă.
Din 16 mai 2018, orice persoană care realizează venituri din activități economice sau alte categorii de venituri are posibilitatea să le declare online.
Pentru înregistrarea în SPV, contribuabilii care au primit scrisoarea trebuie să aibă acces la un dispozitiv conectat la internet și să pregătească următoarele informații:
1. Numărul documentului format din 12 cifre, înscris în partea stângă-sus a primei
pagini a scrisorii primite.
2. Codul Numeric Personal (CNP), sau Numărul de Identificare Fiscală (NIF), înscris
sub numărul documentului.
3. Seria și numărul actului de identitate.
4. Adresa de e-mail proprie.
5. Numărul telefonului mobil personal.
6. Un nume de utilizator ales pentru autentificarea în SPV.
7. O parolă necesară autentificării în SPV.
Aceste informații trebuie completate în formularul web disponibil pe portalul ANAF în secțiunea "Spațiul Privat Virtual" → "Înregistrare utilizatori persoane fizice şi juridice" - "Persoane fizice/Înregistrare utilizatori", alegând Tipul de aprobare "Verificare număr document".
După completarea corectă a tuturor datelor solicitate în formularul web, procesul de înregistrare se finalizează prin apăsarea butonului "Continuă". Înregistrarea cu succes în SPV va fi confirmată prin afișarea unei pagini care va conține informațiile completate anterior, iar autentificarea în SPV se va poate face pe baza numelui de utilizator si a parolei alese la momentul înregistrării.
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
„Rățușca cea urâtă" din nou pe scena Teatrului „Vasilache"
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Studenți de la Suceava, în vizită la Penitenciarul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024