După doi ani în care din cauza crizei sanitare, astfel de acțiuni nu au putut fi întreprinse, SC Nova Apaserv SA a reluat debranșările. Între timp, datoriile unora dintre botoșăneni s-au rostogolit, transformându-se în sume uriașe,
Vineri, 27 mai 2022 au fost programate pentru a fi debranșate de la serviciul public de furnizare a apei cinci apartamente. În sprijinul echipajului de la compania de apă au venit jandarmii și executorul judecătoresc Cristina Gheorghiu.
Prima adresă a fost Aleea Parcul Tineretului, nr. 6 la un apartament situat la etajul patru. Executorul a bătut insistent în ușă, niciun răspuns din interior. Un vecin, ca de altfel toți ceilalți care au urmat, a deschis ușa și a spus că „nu știe nimic” despre cel care locuieșe perete în perete cu el.
S-a lăsat o somație în ușă și s-a luat decizia deplasării la următoarea adresă. Doar că la coborâre, extrem de agitat, proprietarul apartamentului vizat pentru sistarea apei și-a făcut apariția.
„Dar cu cine am onoarea...?”, a vrut el să știe ce se întâmplă. „Aveți datorii la apă neachitate”, l-a lămurit Cristina Gheorghiu.
„Cine nu are!?”, i-a răspuns botoșăneanul. „Așa-i viața, ce să facem? O să facem o convenție și plătesc”, a continuat el.
S-a mirat că nu a dat nimeni drumul la ușă, pentru că în locuință se aflau soția și fiica. Până când a realizat că va rămâne fără apă în apartament și a izbucnit: ”Nu opriți apa astăzi, o să vedeți mai târziu, nu pot eu să stau fără apă în casă, ascultați ce vă spun eu. Nu opriți apa, luați serie, luați ceva, eu azi plătesc. Dacă îmi tăiați apa, să știți că eu o pun înapoi, rup de acolo tot, eu nu stau fără apă. Eu azi plătesc, dar nu-mi tăiați apa, că eu rup tot, nu vreau să ajung mai departe și să fac măgării, adică pentru o jumătate de zi nu ne putem înțelege?”.
Nu s-au putut înțelege. Executorul judecătoresc i-a dat asigurări că va avea din nou apă în apartament după ce-și va achita datoriile de aproximativ 28.400 de lei, inclusiv onorariul biroului de executare. Echipajul Nova Apaserv a întrerupt apa și a montat sigilii pe robinete.
Ruperea acestora este infracțiune și este pedepsită conform Codului Penal.
Odată încheiat procesul verbal și îndeplinit scopul pentru care s-a făcut deplasarea la prima adresă, grupul s-a deplasat către următoarea.
O locuință situată tot în Parcul Tineretului. Și tot etajul 4, unde atunci când s-a ajuns s-a constatat că la ușa de la intrare nu mai există clanță, ci doar o bucată de sârmă. Ușa s-a deschis la o ușoară atingere, în interior persista o imagine insalubră și miroasea a pustiu. Cum cel mai probabil apartamentul era abandonat s-a luat decizia părăsirii locului și revenirii la o dată ulterioară, când se vor lua măsuri de protejare a puținelor bunuri din interior. Adică să se asigure o încuitoare la ușă. La această locuință datoriile se ridicau undeva la suma de aproape 22.000 de lei.
Al treilea apartament vizat de debranșare era la etajul 8 al singurului bloc turn din Parcul Tineretului care de peste 20 de ani nu mai are lift funcțional. Are însă interfon, unde s-a așteptat un sfert de oră pentru că nicio persoană din interior nu a apăsat butonul pentru a deschide ușa.
Nici măcar femeia de serviciu din cartier, scuzându-se că nu are cheia.
Într-un final, a coborât un botoșănean de 80 de ani, de la etajul 5 și a deschis ușa amabil. „Ce faceți, cu serviciul?”, l-a întrebat pe unul dintre jandarmi. „Da, da, cu serviciul, mulțumim că ați deschis”.
Ușa nu s-a deschis nici la etajul 8, la locuința unde debitele erau undeva la 26.000 de lei.
De altfel, la fel s-a întâmplat și la următoarea adresă din strada Teodor Callimachi, la un apartament situat la etajul 1, cu datorii de aproape 22.000 de lei. Nici în acest caz, vecinii nu știau absolut nimic despre colocatarii de pe palier.
Ultima dintre cele cinci locații propuse pentru tăierea apei era o locuință din Aleea Curcubeului.
Un apartament de la etajul 1, la care nu a răspuns nimeni. Unul dintre vecini a sărit în ajutor de această dată și a transmis că proprietarul se află pe o bancă în parc.
Cel vizat, un bărbat cu vârstă înaintată. A înțeles că trebuie să meargă acasă, dar când a ajuns efectiv în locuință, a trântit ușa în fața celor care au venit să-l debranșeze de la apă.
Executorul a mai făcut o încercare și a împins ușa. Un miros greu s-a strecurat din interiorul care semăna cu un focar de infecție, cu tot felul de mizerie adunate probabil de-a lungul anilor. Bărbatul a trântit o înjurătură în același timp cu ușa.
Aici datoriile se ridicau la puțin peste 10.000 de lei. Cel mai probabil serviciul va fi întrerupt după ce proprietarul va fi internat la Psihiatrie.
În celelalte cazuri, la a doua vizită a executorului, în cazul în care proprietarii apartamentelor nu vor deschide ușa, se va proceda la spargerea ei.
Botoșănean oprit de polițiști pe Calea Națională: Nereguli descoperite după control
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
6 miliarde de lei: Un nou drum expres în nordul Moldovei
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024