Ajutorul pentru fermieri se oferă sub formă de rambursare
Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă (stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate in agricultura. Valoarea se calculează în lei, pe baza cursului de schimb valutar euro-leu utilizat anual la calculul accizelor, respectiv 1,7975/litrul de motorină.
Beneficiarii pentru care a fost emis acordul prealabil de finanţare depun cererile trimestriale de solicitare a ajutorului de stat însoţite de o situaţie centralizatoare privind cantităţile de motorină achiziţionate în trimestrul respectiv, precum şi de documentele prevăzute de Ordinul MADR nr. 1229/2013, cu modificările şi completările ulterioare.
Beneficiarii care umblă cu ”șmecherii” nu mai primesc ajutor timp de trei ani
Odata cu cererea trimestriala, fermierii vor depune si copia cererii unice de suprafata sau documentul care atesta inscrierea in Registrul plantatiilor viticole, avand in vedere ca verificarea suprafetelor lucrate de fermieri se va face prin compararea datelor (suprafetele si grupele de culturi). Cantităţile de motorină ce beneficiează de ajutor de stat acordat sub formă de rambursare se stabilesc prin ordin al ministrului cu avizul
Ministerului Finanţelor Publice, cu încadrare în prevederile bugetare aprobate. Conducerea APIA menționează ca beneficiarii care, prin înscrierea sau atestarea de date nereale pe documentele de decontare aferente ajutorului de stat, au încasat sume de la bugetul de stat în mod necuvenit nu mai beneficiază de ajutor pentru o perioadă de trei ani. Totodată, sumele reprezentând ajutor necuvenit se recuperează de la beneficiarii ajutorului de stat.
CITEȘTE:
Un deputat PNL acuză: Guvernul Ponta III lasă terenurile agricole la cheremul străinilor