Programul se desfășoară și în alte opt județe ale țării și are o valoarea anuală de 300.000 de dolari. La Botoșani este implementat în comunele Tudora, Albești, Vorona și Copălău.
”Vizează suportul pentru autoritatea publică locală cu angajarea în plus a unui asistent social care să fie dedicat exclusiv activităților pe care noi le considerăm prioritare și anume acelea de a duce serviciile acasă la beneficiari. Adică să fie pe teren, să desfășoare activități pentru familie, să furnizeze chiar serviciile acolo unde este mai bine pentru beneficiari”, a explicat
Voica Pop, director în cadrul UNICEF România.
Copiii identificați în proiect se află în diverse situații de risc, pornindu-se de la partea materială până la cea de violență domestică.
”Noi am identificat în patru comune în jur de 560 de copii care provin din aproximativ 200 de familii. Vorbim de familii aflate în diverse situații de risc social, familii în care copiii sunt predispuși abandonului școlar sau care sunt predispuși sărăciei extreme, sau care nu au avut acte de identitate la un moment dat. Am avut cred inițial în proiect, în 2011, în jur de 10 copii care nu aveau acele acte de identitate. Dar acum acești copii au acte de identitate”, a arătat și
Lăcrămioara Radu, specialist în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani.
Echipa UNICEF mai lucrează cu familii care au copii supuși violențelor în familie, sau cu adolescenți aflați în situații de risc. Se încearcă implicarea în dezvoltarea corectă a copilului a asistenților sociali din comunitate, a asistentului medical sau chiar a directorului de școală.
(G.E.)
CITEȘTE:
Puștanii din Botoșani care dau un tun de milioane de dolari în bugetul statului: AFLĂ „rețeta”