Oferta electorală din anul 2020 continuă să fie una pestriță și să surprindă în mod neplăcut. Dacă în urma cu patru ani de zile anumite candidaturi au provocat amuzament sau ostilitate, gluma pare-se că se îngroașă la următorul scrutin electoral. Pentru că vorbim până la urmă de funcțiile supreme ale municipiului reședință de județ, care, nu doar în teorie, ar trebui să fie ocupate de candidați capabili și vizionari.
Oameni de la care cu toții ar trebui să avem așteptări de cel mai înalt nivel și nu ar fi o cerință ieșită din comun. Însă când pe afișele electorale și pe buletinele de vot apar persoane care nu au demonstrat mai nimic în lunga sau media lor durată de viață, lupta electorală pare că este dusă în derizoriu.
Alegătorii practic sunt puși în situația în care printre variantele electorale să se regăsească personaje care stau în locuințe sociale, nu au un loc de muncă și nici nu au lucrat vreodată în viața lor. Nu stăpânesc gramatica limbii române și scriu incorect. Însă vor să fie primari.
În regulă, orice alegător cu un anumit nivel de gândire este capabil să cearnă prin sita proprie candidații care vin să îi ceară votul direct.
Însă, dincolo de votul final, politicienii sunt cei care se regăsesc în ingrata situație de a se afla pe panourile electorale alături de aceste nume care nu transmit nimic. Dimpotrivă. Și atunci rămâne întrebarea firească de altfel: cum pot oamenii necunoscători în ale politicii să ia în serios candidații de pe afișele electorale, fără să gândească: asta este politică?
Pentru că în România, practic și un măturător stradal (și nu intenționăm să jignim cu nimic aceste persoane) poate candida la Primărie. Nu trebuie decât să îndeplinească trei condiții și anume să fie mai mare de 23 de ani, să aibă domiciliul în localitatea în care candidează și să nu aibă interdicții din partea instanței, în urma unor condamnări penale.
Mai are nevoie și de o listă cu semnături de susținere, care anul acesta au putut fi depuse și în sistem online.
În rest, calea este liberă pentru oricine.
Și asta în condițiile la orice examen sau concurs din România pentru orice fel de post, de la nivel de jos până la cel opus, participantul trebuie să îndeplinească o serie de condiții minimale pentru a depune dosarul.
Pentru cea mai importantă funcție a orașului, poate veni oricine.
„Dreptul de a alege și de a fi ales este consacrat prin Constituție. Nu poți interzice cuiva să candideze doar dacă are acele interdicții: are mai puțin de 23 de ani, îi sunt interzise drepturile electorale ș.a.m.d. Acum, trebuie care fiecare partid politic să-și analizeze cu foarte mare atenție candidații și să vină în fața oamenilor cu cei mai buni specialiști”,
Doina Federovici, președintele PSD Botoșani
Într-adevăr în cazul candidaților care vin pe liste de partid, filtrul de selecție este aplicabil și riguros totodată. Și există și concurență între cei mai buni dintre cei buni.
Însă, cum rămâne cu candidații independenți?
„Nu există o pârghie legală prin care să le interzici, vine în contradicție cu Constituția. Atât timp cât nu are interzis printr-o hotărâre judecătorească sau există alt impediment, nimeni, nimeni nu poate să interzică candidatura cuiva, indiferent de nivelul studiilor, de statutul social”,
Doina Federovici, președintele PSD Botoșani
Pentru independenți un filtru găsit de legiuitor a fost în trecut acela al numărului de semnături. Însă avem exemplu concret, chiar de la Botoșani, atât la alegerile locale din 2016 cât și la cele care vor urma pe 27 septembrie 2020.
Se găsesc sute de oameni care să semneze pentru astfel de oameni.
„Până la urmă numărul de semnături a fost un filtru în anii trecuți. Dar anul acesta din cauza pandemiei a fost destul de mult diminuat și într-adevăr nu există neapărat un filtru. Sau apartenența la un partid politic care presupune o altă abordare. Din păcate, de data asta rămâne doar filtrul semnăturilor. Și mai știți că și legea partidelor s-a schimbat și poți să ai trei oameni și să formezi un partid”,
Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani
Liderul PNL Botoșani care are și două mandate de parlamentar recunoaște pe de altă parte ridicolul situației în ceea ce privește calitatea unor candidați.
„Într-adevăr ar trebui să mă simt eu frustrat acum de faptul că trebuie să apar pe panou într-o situație care nu... Prin țară nu prea sunt situații de acest gen”,
Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani
Pe candidații la care am făcut referire ar fi inutil să-i întrebăm de ce au ales să candideze când în viața lor nu au demonstrat nimic, nu au reușit să completeze vreodată un CV, să își întemeieze un cămin și să dețină o locuință proprie.
Răspunsul este previzibil.
De ce candidează?
- Pentru că pot!
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Botoșănenii cu nevoi speciale își primesc indemnizațiile de la stat - SUMA
Oana Sava
Jan 13, 2025
Tânăr cu o mașină suspectă oprit la vamă, dosar penal deschis de polițiști
Redacția Botoșăneanul
Jan 13, 2025
PROTEST anunțat în Piața Revoluției, polițiștii ies în stradă: Nu mai suportăm umilința
Oana Sava
Jan 13, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile