Autoritățile sanitare din România, prin Ministerul Sănătății se află în monitorizare a unei alerte venită din Ucraina unde au fost înregistrate mai multe cazuri de difterie. În acest sens, direcțiile de sănătate publică au primit note de comunicare de la minister prin care să ia măsurile necesare preîntâmpinării îmbolnăvirii populației.
„Ministerul Sănătății a cerut verificarea situației în ceea ce privește vaccinarea pentru difterie, în condițiile în care singura modalitate de prevenire a acestei boli extrem de contagioase este vaccinarea, și „să fie identificate zonele cu o mai slabă acoperire pentru a interveni cu acțiuni de recuperare la vaccinare a copiilor”.
Botoșani este printre județele vizate de alertă.
Urmare a semnalelor nu tocmai liniștitoare, o delegație de la Botoșani care ar fi trebuit să ajungă într-o vizită oficială în Ucraina pe un proiect transfrontalier a trebuit să amâne deplasarea. Și asta după ce, niciunul dintre participanți nu a avut acces la vaccinul de care vorbesc Ministerul Sănătății sau Ministerul Afacerilor Externe, ca măsură de precauție.
S-a sunat la Direcția de Sănătate Publică (DSP). Vaccin indisponibil pentru adulți.
S-a făcut un tur al farmaciilor din Botoșani. Vaccin indisponibil.
S-au adresat inclusiv Secției de Boli Infecțioase unde, ați ghicit, vaccinul era indisponibil.
Pentru că suntem în România, și pentru asta ca și pentru fiecare lucru care nu funcționează așa cum ar trebui, s-a găsit o explicație.
”Vaccinarea se face doar pe program național. Nu am cum să dau vaccin dacă nu intră în program național. În program nu intră și persoanele adulte, grupa de vaccinare e până în 14 ani. Dar există cabinete private în România care vaccinează internațional, adică pentru cei care vor să plece în țările expuse anumitor boli. Acum nu știu dacă și în acele cabinete, două sunt în Iași și unul la Suceava, au sau nu vaccinul acesta”,
Teodor Feraru, director DSP Botoșani
Așadar botoșănenii care insistă totuși să ajungă în Ucraina sunt trimiși insistent de șefi în țara vecină, ar trebui să meargă fie la Suceava, fie la Iași pentru a găsi acest vaccin.
Pentru că la Botoșani se pare că niciun farmacist nu a avut „spirit antreprenorial” pentru a se aproviziona pentru astfel de situații.
„Dacă boala aceasta nu intră pe program național farmaciile, cabinetele nu cumpără nu au niciun interes. Acum având în vedere că există riscul aproape în Ucraina poate un farmacist cu un spirit antreprenorial să poată achiziționa și să le dea vaccin la toți cei care intră în Ucraina”,
Teodor Feraru, director DSP Botoșani
Și până la urmă care au fost măsurile luate de DSP?
O strânsă legătură cu unitățile sanitare din Botoșani care să monitorizeze și să anunțe (dacă este cazul) eventuale apariții de cazuri de difterie.
Iar botoșănenii care trebuie să ajungă în Ucraina, dacă nu au drum la Iași sau Suceava, sunt sfătuiți să rămână acasă.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
„Rățușca cea urâtă" din nou pe scena Teatrului „Vasilache"
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Studenți de la Suceava, în vizită la Penitenciarul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Doina Federovici: Împreună ducem tradițiile populare mai departe
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024