Într-o vreme în care cultura pare să fie tributară unei societăți tot mai instabile, într-un timp în care simțurile se acutizează, iar arta pare să se degradeze și să se uniformizeze într-un spațiu public tot mai lipsit de spiritualitate și de frumos, există oaze de culoare, există oameni pentru care arta a devenit sinonim cu a trăi.
Orice expoziție de pictură, orice concert, lansare de carte sau manifestare artistică în sine devine un manifest. Pentru că ni s-a tot repetat, de mai bine de un an și jumătate, că ne putem salva doar îndepărtându-ne unii de alții, doar fiind ”negativi” și ostentativ ”dezinfectați” de orice urmă a aproapelui.
De aceea, un eveniment care se anunță a fi la a zecea ediție și care reunește zeci de artiști din întreaga țară nu poate fi decât un act de curaj. O asumare a condiției artistului, dar și o responsabilitate în fața generațiilor de azi și de mâine.
Muzeul Judeţean Botoşani, prin Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani, găzduiește, în perioada 2 – 30 octombrie 2021, cea de-a X-a ediție a Salonului Național de Arte Vizuale ”Interferențe”.
Pe simezele Galeriilor se află, așadar, lucrări de artă contemporană, de la pictură, grafică, sculptură, la instalații, artă textilă și tehnici mixte realizate de artiști din diverse generații.
Anul acesta, evenimentul expozițional, organizat de Societatea Culturală EXPO-ART Botoșani, este dedicat artistului Max Arnold Wexler (1897 – 1946). Max Arnold Wexler s-a născut în 25 martie 1897, la Iași, unde a și urmat Școala de Belle-Arte din Iași, pe care a absolvit-o în 1920, începând să expună în țară. Ulterior a călătorit mult în Europa și în Orient. Între anii 1923-1924 studiază expresioniștii germani la München și Dresda. În perioada 1925-1927 își continuă studiile la Institutul Superior de Arte din Roma, unde s-a întâlnit cu pictorii Sabin Popp și Lucian Grigorescu. După călătoriile în Palestina, Egipt și Siria, va expune lucrările inspirate din aceste locuri. În 1928, a plecat la Paris, apoi în Spania, organizând apoi noi expoziții, la Paris (1933) și la București (1934). S-a impus ca pictor în ulei și acuarelist după călătoriile la Balcic, apoi în Bretania franceză, Belgia, Grecia, Anglia.
Lucrările sale abordează o varietate de teme, precum: peisaje orientale, dobrogene, de pe Sena, din Hyde Park, din Florența, nuduri, portrete, naturi statice, interioare, stradale etc. Artistul, din ale cărui creații Muzeul Județean Botoșani are în patrimoniu un număr de trei acuarele, a încetat din viață la 29 iulie 1946, în București.
Sâmbătă spre amiază, pe ușa Galeriilor au prins a curge autorii lucrărilor, dar și curioși, prieteni, colegi de breaslă sau de artă.
Varietatea tehnicilor, explozia de culoare, ingeniozitatea artiștilor, ineditul și spectaculosul pe alocuri, au atras privirile și deopotrivă admirația celor prezenți.
Nu a lipsit nici nota gravă, așa cum privitorii au avut parte și de umorul și ironia artiștilor, care au reușit astfel să își ducă publicul departe de cotidianul ”virusat”, de actualitatea televizată, inflamată, a unei realități ce nu mai are loc de zâmbet sau de culoarea pură.
”…toamna cu amintiri, cu povești, cu valiza cu care plecau soldații în armată și ghiozdanele cu care plecau copiii la școală, cu lucruri frumoase și interesante, așa cum s-au străduit artiștii români din diverse colțuri ale țării să aducă pe simezele Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani, la cea de a zecea ediție a salonului pe care îl datorăm colegului meu Liviu Șoptelea. E o muncă dificilă să organizezi o expoziție. Primești și laude, primești și reproșuri, dar în momentul în care vezi oamenii venind de bucurie să se întâlnească între ei, să se întâlnească cu arta, cu frumosul, cu toamna și cu amintirile, nu poți decât să fii foarte mulțumit de ceea ce, dacă nu ai reușit, măcar ai încercat să faci. Indiferent de aceste condiții mai puțin plăcute, poate că pandemia aceasta ne-a învățat să ne iubim mai mult unii pe alții, să ne prețuim mai mult, să ne respectăm mai mult și să vedem cât de scurtă e clipa între noi și ceilalți, între anotimpuri, între frumos și veșnicie. Expoziția de astăzi este o clipă din acest frumos cu care Dumnezeu ne-a dăruit pe toți”,
Ana Coșereanu, Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani
Tot Ana Coșereanu a anunțat că la finalul expoziției, în jur de 30 octombrie, ”încercăm să realizăm și un catalog al expoziției”.
Cel care a dus ”greul” celor zece ediții de ”Interferențe” este pictorul Liviu Șoptelea. Ajuns la ediția a zecea, artistul botoșănean recunoaște că în zilele actuale a realiza un act artistic este un risc uriaș, mai ales atunci când actul artistic își stabilește ca punct de desfășurare orașul Botoșani.
”De-a lungul vremii am avut artiști din toată țara, am avut și din străinătate, chiar dacă este un salon național, este adevărat că am avut cu precădere români stabiliți în străinătate. Este din ce în ce mai greu să atragi mari valori la Botoșani, pentru că nu le oferim nimic. Din contră. Le cerem bani pentru catalog, album, chirie sală… Este greu. Dar, bazându-mă pe multă prietenie și omenie, am reușit să aducem și anul acesta câteva nume foarte importante din plastica românească contemporană. Voi încerca la edițiile viitoare să fiu și mai selectiv. Pe an ce trece vreau tot mai multă calitate, majoritatea dintre dvs. sunteți cunoscători ai artei românești, cam știți ce se întâmplă în țară. Eu cred că este o expoziție de ținută, cu care nu trebuie să ne fie rușine nici la nivel de București, nici de alt oraș din țară. Pentru prima dată la Interferențe, sper să facem un finisaj, când vom înmâna afișele, diplomele și toată prietenia noastră”,
Liviu Șoptelea, curator ”Interferențe”
Semnatarii lucrărilor expuse sunt: Ioan Burlacu, Nicoleta Cărare, Ioan Măric, Anca Niculina Mihăilă, Carmen Maria Pâțu, Carmen Voisei (Bacău), Andreea Rus (Bistrița), Andrei Alupoaie, Diana Alupoaie, Aurel Azamfirei, Claudia Babii, Silviu Babii, Cristian Bîrzoieș, Cristi Carmin, Ana Coșereanu, Victor Foca, Florin Grosu, Ioana Gina Poleac, Florin Prodan, Constantin Surugiu, Liviu Șoptelea, George Șpaiuc, Elena Șurghin, Ioan Zobu (Botoșani), Andreea Szentkiralyi, Carmen-Fella Țanu (Brașov), Gheorghe Mosorescu (Brăila), Cristian Amariei, Zuzu Caratănase, Gelu Costea, Marius Cristea, Marinella Dumitrescu, Daniela Frumușeanu, Gabriela Naftanailă-Levențu, Dan Tudor Truică, Karmen Zaharia (București), Clara-Livia Tudoran, Zoe Vida Porumb (Cluj), Florica Burcea, Ioana Călinescu, Adina Dogaru, Anca Georgescu, Vasilică Lazăr, Mioara Mitu, Leonte Năstase, Gabriela Pârvuleț-Aramă, Mihaela Roca, Sînziana Romanescu (Constanța), Ana Neamu, Dan Neamu (Craiova), John Pîrva (Deva), Aurelian Antal, Valeriu Gorgan, Marius Petrescu (Dorohoi), Cornel Corcăcel, Liviu-Adrian Sandu, Raul Popa, Andreea Gabriela Tudor (Galați), Vladimir Kato (Harghita), Adriana Botezatu, Lilia Cazacu, Ana Alexoaie-Conachi, Georgeta Gheorghiu, Ofelia Huțul, Doru Radu Luca, Sorin Otînjac, Angelica Mirela Pagu, Valentina Paraschiv, Andrei Pennazio, Mihai Zaiț (Iași), Mircea Moldovan (Mureș), Ionela Chiru, Mariana Papară (Piatra Neamț), Virginia Pișcoran (Satu-Mare), Olimpia Coman-Sipeanu, Antonela Giurgiu (Sibiu), Maria Unțanu (Slobozia), Eugenia Goraș, Adrian Leonard Melisch (Suceava), Daniela Oravițanu (Timișoara), Adrian Pal, Adrian Pal jr., Irina Pal (Tulcea.)
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Zeci de viitori medici din Botoșani au dat examenul de rezidențiat – SPECIALIZĂRILE
Oana Sava
Nov 18, 2024
FĂRĂ bilete gratuite pentru copii la meciul FC Botoșani – FCSB
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Se caută consilier la AJOFM Botoșani – LISTA locurilor de muncă
Oana Sava
Nov 18, 2024
ANUNȚ Licitație Direcția de Servicii Publice pentru locuri disponibile în piețe
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
SCANDAL în scara unui bloc din Botoșani: Bărbat dus în cătușe la sediul Poliției Locale
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024