Creează ilustraţii digitale şi animaţii 3D, compune o nuvelă grafică şi lucrează într-un start-up olandez, prin care ajută cetăţenii să-şi aleagă singuri designul oraşului lor.
Când era copil, Agata îl vedea adesea pe tatăl ei desenând. Ştia să creioneze în grafit, dar nu-i tremura mâna nici când făcea peisaje în cerneală sau marker. Aşa a început şi ea să-şi facă de cap pe foile albe.
Desenul a devenit o pasiune şi talentul copilei a fost mereu dezvoltat şi susţinut de tată.
Agata Asofroniei (22 de ani) a studiat ştiinţele sociale la Colegiul Național ”A.T.Laurian” din Botoşani.
Însă când a fost vorba să dea la facultate, a avut de înfruntat o decizie grea, căci simţea că trebuie să revină la desen.
În cele din urmă, a ales Facultatea de Arte Vizuale şi Design din Iaşi, în ciuda prejudecăţilor că tinerii artişti n-au un viitor prea strălucit în România, că este dificil să-şi găsească un loc de muncă şi să aibă siguranţa zilei de mâine, scrie Adevărul.
„Ştiam că aş fi regretat dacă nu m-aş fi dus la Arte. Am avut şi susţinerea tatălui meu, care mi-a spus să-mi urmez visul, pentru că el n-a făcut-o“, spune tânăra.
Agata studiază animaţia 3D. A făcut această alegere gândindu-se la cele două plăceri ale sale, desenul şi lucrul la computer. Nu cunoaşte niciun obstacol în crearea de ilustraţii digitale – ştie să realizeze şi elemente inspirate din modă, şi faună, şi floră, de toate.
„Sunt fascinată de iluzia pe care o creează industria modei şi brandurile de lux, în general. Prin designul hainelor pe care le creează şi promovarea pe care o fac – cu fotografii, cu modele şi clipuri publicitare – dau naştere unei noi lumi în jurul lor. Oamenii vor să facă parte din această lume şi ăsta e motivul pentru care dau mulţi bani pentru a cumpăra acele haine. Vor să trăiască acea iluzie. Asta îmi place să fac şi eu prin ilustraţiile mele. Scopul final este să am un stil consistent, iar toate ilustraţiile să fie legate una de cealaltă prin compoziţie şi prin combinaţiile de culori. Vreau să creez o mică lume, iar tu să ajungi să faci parte din ea când le vezi.“
N-a învăţat la facultate să facă ilustraţii 3D. A început din liceu, din proprie iniţiativă, dar şi-a perfecţionat tehnica în permanenţă.
„La ultimele desene, am acordat o atenţie mai mare compoziţiei şi culorilor, însă cred că mai am multe de învăţat“, mărturiseşte Agata, adăugând că nu doar tehnica e importantă, ci şi doza de imaginaţie care intră în compoziţia unei lucrări.
Ei îi place să spună poveşti cu fiecare piesă, să se joace cu palete diferite de culori, să facă tablouri cât mai plăcute ochiului. Ilustraţiile digitale pot fi printate şi transformate în tablouri, dar pot fi folosite şi pentru a decora diverse obiecte, de pildă tricouri.
Când se va perfecţiona, Agata speră să-şi vândă ilustraţiile online. Până atunci, lucrează şi la un alt proiect: o nuvelă grafică. Practic, realizează poveşti sub forma unor benzi desenate, cărora le adaugă text, mai scrie sursa citată.
Recent, Agata şi-a dat seama că operele ei pot avea efect terapeutic. Concret: una dintre ilustraţiile sale grafice a reuşit să o ajute pe o tânără să-şi înfrunte depresia şi anxietatea cu care se confrunta.
„Făcusem o ilustraţie foarte simplă – portretul unei tinere care avea în fundal nişte lalele. N-o să uit niciodată ziua când am postat-o pe o reţea de socializare şi am primit un comentariu de la o fată care mi-a spus că trecea printr-o perioadă foarte grea. Nu mai ieşise din casă de câteva săptămâni. A văzut portretul realizat de mine, care semăna foarte bine cu ea, iar în acel moment i-a venit să plângă. Mi-a explicat că desenul meu ilustra ceva pozitiv şi a reuşit s-o scoată din acea stare negativă în care se afla“.
În prezent, Agata urmează masteratul, dar şi lucrează, ca designer 3D, într-o companie cu capital olandez din Iaşi.
Scopul muncii ei e să-i ajute pe cetăţenii din Olanda să se implice în designul parcurilor din zona în care locuiesc, dar şi la modificarea propriilor case.
(Foto: Facebook)
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
2,7 milioane de euro pentru dezvoltarea liceelor cu profil agricol din județ
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Femeie AMENDATĂ de polițiștii locali după ce și-a scos masa în stradă
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Inspectorii de muncă, în controale pe la firmele din Botoșani în cadrul unei campanii
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024