De ceva vreme țara noastră a intrat în isteria jocului ”Balena Albastră”, iar dimensiunea la care a luat acest joc amploare pare să fie cunoscută extrem de puțin. Înfiorător este faptul că neoficial ar fi în pericol sute de copii, în timp ce autoritățile confirmă extrem de puține situații sau chiar deloc.
Un elev din Darabani fusese depistat săptămâna trecută la timp, când voia să treacă la primul nivel.
Primarul din comuna Hilișeu Horia, Ioan Butnaru, susține că în comunitatea sa, alți șase copii de gimnaziu au parcurs deja această primă etapă.
”Da și noi avem, șase copii i-am depistat, imediat am convocat preot, medic. Ei între ei s-au spus, copiii și omul beat spun lucruri adevărate. Avem o săptămână și ceva de când i-am depistat, sunt copii de clasele a VII-a și a VIII-a”,
Ioan Butnaru, primarul comunei Hilișeu Horia
Copiii din nordul județului au ajuns se pare să se automutileze și să-și cresteze pe mâini imaginea balenei și anumite coduri.
”Până la etapa de a-și tatua pe mână balena și a-și trece inițialele nu știu cui. Deja au astea pe mâini. Acum sunt incluși într-un program cu psihologul care este în cadrul școlii, mediatorul școlar, toți diriginții, i-am convocat în secunda 1 și am primit răspuns”,
Ioan Butnaru, primarul comunei Hilișeu Horia
Primarul botoșănean spune că imediat a anunțat și organele de Poliție.
”Absolut, am anunțat și Poliția, avem o echipă de polițiști foarte buni acolo, față de ce am avut acum jumătate de an, avem doi tineri care se implică foarte mult”,
Ioan Butnaru, primarul comunei Hilișeu Horia
Primarul de Hilișeu a mai arătat că de fapt acest fenomen a cuprins mai multe locuri din Botoșani, iar autoritățile fie nu știu, fie ascund acest lucru.
”Este un fenomen pe care eu acum îl expun, sunt în foarte multe locuri, nu e doar cazul găsit la Darabani, nu, nu. E tot județul. Sunt sute de copii care sunt într-un stadiu dar nu conștientizează la ce riscuri se expun, pentru că nu le explică nimeni. Acel joc pornește de un la film al nu știu cui și dacă i s-ar prezenta acel film, ar vedea exact unde s-ar ajunge, sunt controlați de o anumită persoană și sunt aduși tot în stadiul de a se sinucide”,
Ioan Butnaru, primarul comunei Hilișeu Horia
Iar un factor important în depistarea acestor copii care se află în pericol este școala. Profesorii de la clase ar trebui să acorde o foarte mare atenție copiilor pentru a-I putea depista pe cei care se află în pericol.
”Nu mai au nici un motiv acum oamenii din cadrul învățământului să spună că nu sunt retribuiți, să spună că nu li se acordă importanță. Atât timp tu ai un salariu minim de 1.800 de lei la Hilișeu și ajungi până la 4.000 de lei salar pe lună, ai naveta decontată, la mine nu se întârzie mai insistenți în a supraveghea copilul. Nu are ce să caute cu telefonul în școală”,
Ioan Butnaru, primarul comunei Hilișeu Horia
Informația privitoare la cei șase copii de la Hilișeu Horia nu era cunoscută ieri după amiază de Inspectoratul Școlar Județean.
”Nu avem nici o informație de acolo, vom lua legătura cu dl director de acolo”, ne-a comunicat Gabriel Hârtie, inspectorul școlar general.
Și a revenit după câteva ore cu mesajul următor: ”Nu se confirmă informația dv vis a vis de elevii de la Hilișei Horia”.
În mod ciudat, tot ieri însă cu ceva timp mai devreme, primarul de Hilișeu ne-a redat un dialog pe care l-a avut cu cei de la școală vis a vis de copiii care au jucat Balena Albastră.
- Dar noi știam, ar fi fost răspunsul celor de la școală
- Și ce ați făcut dacă știați, ar fi întrebat primarul
- Păi, am vorbit așa cu ei…
- Nu se vorbește așa cu ei, se vorbește cu specialiștii
Aceeași situație aproximativ a fost înregistrată și în cazul Inspectoratului de Poliție Județean. Purtătorul de cuvânt al instituției a fost întrebat dacă sunt astfel de cazuri la Botoșani și dacă polițiștii efectuează cercetări. Răspunsul a fost negativ. A doua zi, o altă instituție dezvăluia că de fapt, este o anchetă în desfășurare, cu copilul de la Darabani.
Principiul jocului constă în realizarea unor sarcini. Tinerii intrați pe site-ul jocului „Blue Whale” primesc timp de 50 de zile un număr de 50 de sarcini pe care trebuie să le urmeze. Li se cere discreție maximă, dar și reușita îndeplinirii fiecărui pas.
Provocările primite de tineri în jocul „Balena albastră” sunt variate, dar toate au ca unic scop inducerea unei stări de tristețe, de depresie, de angoasă.
De exemplu, jucătorilor li se cere să își facă tăieturi pe brațe, să asculte melodii triste la ceas târziu în noapte, să mimeze moartea, să își țină respirația cu mâinile pe piept sau chiar să se uite la filme horror.
Psihologii spun că trezitul la ore târzii și activitățile propuse de joc afectează psihicul adolscenților. La aceas vârstă, toți se află în căutare de atenție, de înțelegere sau de refugiu. Din păcate însă, refugiul în acest joc se poate termina tragic.
Sarcinile trebuie urmate întocmai, iar administratorii jocului se asigură că primesc poze de la utilizatorii care pretind că și-au îndeplini sarcinile. Așadar, dovezile sunt importante.
„Eu sunt balena ta personală. Vei primi 50 de sarcini timp de 50 de zile. Eu te voi ajuta să duci jocul până la capăt. Ultima zi este cea în care în care te sinucizi și jocul se termină. Nu există cale de întoarcere. Dacă mori, tu câștigi. Dacă nu, atunci te voi ajuta să faci asta. Ești pregătit?”
Cu ajutorul unei lame taie pe piele semnul F57
Trezește-te la 4:20 dimineața și ascultă muzica trimisă de „balena ta”
Să-ți tai buza.
Înfige un ac în deget de cât mai multe ori.
Fă-ți rău până simți durerea.
Găsește o clădire înaltă și stai pe marginea ei
Și lista continuă cu alte 54 de sarcini similare.
Denumirea jocului „Balena albastră” are legătură cu faptul că balenele albastre sunt singurele animale capabile de suicid.
Potrivit autorităților ruse, în spatele acestui joc este Filip Budeikin, care a declarat pentru presă că „victimele au murit fericite. Le-am dat ceea ce nu aveau în viața reală: căldură înțelegere, conexiune”.
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024