(P) Plecatul în vacanță cu mașina înseamnă câteva verificări tehnice necesare și responsabilități pentru șofer, astfel încât lucrurile să decurgă bine pe toată durata călătoriei. Este important ca starea ta de spirit să fie cât mai lipsită de griji, prin urmare sunt câteva aspecte de care trebuie să ții cont.
O mașină pregătită de drum înseamnă să ai cât mai puține griji atunci când conduci spre destinația ta de vacanță. În primul rând, trebuie să te asiguri că ITP-ul nu expiră în perioada de vacanță. În plus, este recomandat să faci o revizie de drum, care să includă verificarea nivelului uleiului de motor și al antigelului, dar și starea bateriei. Alege să testezi și sistemul de frânare, respectiv să cunoști uzura plăcuțelor de frână. Dacă știi sau crezi că mașina ta are și alte probleme tehnice, nu pleca la drum fără să le rezolvi.
Curăță parbrizul, oglinzile și geamurile, pentru a avea o vizibilitate cât mai bună asupra drumului. Asigură-te că ai lichid de parbriz suficient, adecvat sezonului în care conduci. Dacă este iarnă, înlătură zăpada și gheața de pe mașină, pentru siguranța ta și a celor din jurul tău. Asta înseamnă că nu trebuie să-ți lipsească din portbagaj racleta, peria de zăpadă sau soluții degivrante. De asemenea, cauciucurile trebuie să fie într-o stare bună, adaptate anotimpului și cu o presiune corespunzătoare.
Talonul cu viza ITP, permisul, buletinul și polița RCA generali asigurari trebuie să fie în termeni de valabilitate. Acestea sunt actele pe care trebuie să le ai la tine, pregătite de orice control. Dacă călătorești în străinătate, asigură-te că polița RCA pe care o deții acoperă țara în sistemul Carte Verde, documentul internațional de asigurare. În caz contrar, trebuie să-ți faci o poliță RCA provizorie. Dacă ai asigurare opțională CASCO, ești acoperit din și mai multe puncte de vedere: avarii, vandalism, furt etc. În plus, este recomandat să optezi pentru un abonament de asistență rutieră. Poți cumpăra și un card special în acest sens, cu o valabilitate determinată, pe care să îl ai activ în timpul vacanței. Așa poți circula fără stres, cu servicii incluse de depanare sau tractare.
Fie că circuli pe drumurile din România, fie că circuli pe drumuri internaționale, trebuie să achiți taxele de drum. Aici vorbim în special de vinietă (care trebuie să fie vizibilă pe parbriz în străinătate), dar și alte taxe pentru traversarea podurilor, tunelurilor etc. În general, taxele de drum se pot plăti la vame, benzinării sau online. Este ideal să te informezi și să achiți taxele necesare conform regulilor impuse, pentru a nu primi amenzi, care uneori pot fi mai scumpe decât vacanța în sine.
Orice șofer trebuie să se gândească la un traseu inițial pe care să-l urmeze, luând în considerare starea drumurilor spre destinația aleasă. Astfel, poți consulta aplicații și site-uri dedicate, cum ar fi harta interactivă dezvoltată de CNAIR. Aici poți vedea drumurile cu lucrări, circulație îngreunată sau evenimente rutiere.
Nu în ultimul rând, utilizează aplicații de navigație auto, precum Waze sau Google Maps, și fă-ți o idee asupra distanței și timpului de parcurs. Chiar dacă alternativele de drum pot fi uneori mai lungi sau dificile, mai bine înaintezi decât să stai blocat într-o coloană de mașini, unde să te enervezi sau să stai cu grija timpului.
Când pleci în vacanță cu mașina ești fie foarte entuziasmat, fie foarte stresat la volan. Relaxează-te și condu cu atenție, fără grabă. Important este să ajungi la destinație în siguranță și să te bucuri de zilele libere. Ia în calcul că regulile de circulație pot fi diferite în alte țări și familiarizează-te din timp cu aceste aspecte. În plus, alege să faci pauze la cel mult două ore de condus, chiar dacă nu te simți obosit. Desigur, mai poți face schimb cu un alt pasager care deține permis de conducere, mai ales dacă conduci pe timp de noapte.
Drum bun!
Sursă foto: Pexels.com
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Valeriu Iftime deschide ușa transferului unui jucător de la FCSB: Cum să nu-l vreau?
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024