Dacă își imagina cineva că după alegerile din 27 septembrie situația din Consiliul Local Botoșani se va schimba, s-a înșelat amarnic. Noul deliberativ municipal, format în bună parte din aceiași oameni ca în ultimii patru sau chiar opt ani, a dovedit prin noii săi membri că între jurământul abia depus și ceea ce fac cu adevărat în calitate de reprezentanți ai botoșănenilor este o distanță uriașă.
Ședința de la Casa de Cultură a Sindicatelor s-a blocat imediat după învestirea supleanților. Social-democrații și liberalii nu s-au înțeles la stabilirea majorităților din cele cinci comisii de lucru. Ambele părți, de obicei prin vocea lui Bogdan Buhăianu și Marius Oroșanu, au citit texte din lege care în opinia lor le dădeau dreptate.
Peneliștilor li se cedase controlul unei singuri comisii, lucru pe care nu l-au acceptat, așa că au refuzat pur și simplu să facă nominalizări.
S-a ajuns astfel într-o situație fără precedent, lucru semnalat chiar de primul jurist al urbei.
“Vă rog să mă credeți că, chestii dintr-astea nu se învață la nici o școală, la nici o facultate de Drept din România. Cred că nici un jurist nu poate rezolva această problemă. Dacă rămânem în blocajul acesta înseamnă că nu mai funcționăm niciodată”,
Ioan Apostu, secretarul municipiului Botoșani.
Legea prevede că toți consilierii locali trebuie să facă parte dintr-o comisie, dar nu și ce se întâmplă dacă refuză acest lucru.
Așa că au trecut zeci de minute până ce s-a găsit o soluție. PSD, Pro România și USR au făcut nominalizări, PNL tot nu, astfel încât comisiile s-au constituit, dar incomplete și deja se vorbea în sală de atacarea hotărârii la Tribunal.
Mai departe, la unele puncte sau articole, peneliștii nu au participat la vot, motivând tocmai că hotărârile ar fi ilegale întrucât comisiile nu s-au constituit legal.
Iar legea prevede că proiectele de hotărâri trebuie să treacă prin comisii.
Ore întregi s-au pierdut apoi cu desemnarea reprezentanților în consiliile de administrație ale unor licee, școli și grădinițe, fiind destule cazurile în care nu se găseau doritori, iar secretarul aproape că se ruga de aleși să intre într-un CA. Astfel au apărut și situații amuzante, cum ar fi trimiterea lui Maricel Maxim în mai multe CA-uri. Liberalul participa online la ședință, fiind în izolare, și nu apuca să se opună.
Și pentru că veni vorba de omul de afaceri, trebuie spus că din cauza faptului că a luat parte electronic la ședință, nu era pus foarte bine la curent cu poziția colegilor de partid și ajungea uneori să voteze la fel ca pesediștii.
Iar lipsa sa fizică de la ședință a provocat o altă situație unicat. Cum mai multe proiecte prevedeau vot la persoană, iar acestea presupun exprimarea secretă a opțiunii, șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU), Sorin Curcă, a mers de mai multe ori acasă la Maricel Maxim pentru a-i duce – aduce buletinul de vot.
În schimb, a trecut la foc automat, cu votul pesediștilor, proiectul privind dărâmarea fostei fabrici Rapsodia Conf și construcția unui supermarket Lidl.
Ceea ce la început a părut a fi doar o glumă și anume faptul că aleșii nu vor termina ședința până la concertul Filarmonicii de Stat, programat în sala de spectacole de la Casa de Cultură a Sindicatelor, a început să prindă contur. Ședința CL a început la 10:00, iar concertul era fixat pentru 18:30 și trebuia să fie transmis online. Muzicienii aveau însă nevoie de timp pentru pregătiri, neputând să intre direct la ora anunțată. Astfel, în apropiere de ora 18:00, aleșii au fost sesizați că trebuie să elibereze sala și într-un final au făcut-o.
Ședința, cea mai lungă cel puțin din ultimii 20 de ani, a durat atât și pentru că, pe lângă unitățile de învățământ, consilierii au trebuit să își desemneze reprezentanții și în consiliile de administrație ale Spitalului de Pneumoftiziologie și Spitalului de Recuperare. Și iarăși a fost vot secret, însă s-a greșit parțial procedura astfel încât a trebuit reluată.
În alte cazuri, când procedura a fost bună, unii consilierii nu mai apucau să voteze, fiind nevoiți să părăsească sala din cauza necesităților fiziologice.
Întrunirea s-a desfășurat sub supravegherea liderilor județeni ai PSD și Pro România – ALDE, care s-au implicat activ în derularea lucrărilor prin sfaturi date aleșilor de la municipiu, comentarii, încurajări, aprobări, dezaprobări și altele asemenea.
Cum liberalii nu au avut parte de sprijinul șefilor de la județ, pentru a scăpa de cei ai adversarilor, Daniel Botezatu – PNL a sesizat faptul că în sală se află mai multe persoane decât prevede legislația anti Covid și a cerut să se ia măsuri, solicitare rămasă fără ecou.
Cătălina Lupașcu i-a transmis Doinei Federovici să tacă – ”d-na președinte, aici nu este Consiliul Județean” – moment în care șefa CJ a rămas stupefiată, făcându-și cruce. Și tot Cătălina Lupașcu a strigat dintr-un capăt de sală la Sorin Curcă, șeful SVSU, aflat tocmai în cealaltă parte, să își pună masca.
În fine, dacă se gândea cineva că Eugen Țurcanu se poate schimba, aflați că nu s-a întâmplat așa ceva. De lângă Cătălin Flutur, în stilul deja caracteristic, aproape că a țipat la Cosmin Andrei: ”comportă-te ca un primar”, numulțumit fiind de repoșurile aduse de noul edil șef consilierilor PNL că refuză practic să muncească în slujba botoșănenilor prin faoptul că nu acceptă să facă parte din comisiile de specialitate.
Cât despre USR-iști, aceștia și-au început mandatul abținându-se de o mulțime de ori la vot.
În fine, trebuie spus că, deși au cerut și au fost de acord să ia pauze pentru consultări și pentru a se pune de acord, în realitate consilierii nu au făcut altceva decât să iasă afară la fumat și să discute tot separat, pe partide, fără să încerce efectiv să iasă din blocaj. Astfel că, întorși în sală, și-au continuat reprezentația pe banii botoșănenilor.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Companiile de furnizare ale Grupului PPC în România fuzionează
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Escrocii sparg conturile de WhatsApp: „Schema 1.800” este noua înșelătorie care face ravagii
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Avocat din Botoșani plătit cu peste 90.000 de euro de Consiliul Județean Suceava
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile