La mai bine de cinci ani de la data alegerilor, compania de transport a Consiliului Local Botoşani încă aşteaptă ca o parte a candidaţilor de la alegerile parlamentare din 2012 să îşi plătească datoriile.
Este vorba de aspiranţii social-democraţi şi liberali la Senat şi Camera Deputaţilor, care înregistrează un debit ce cu tot cu penalităţi atinge exact 3.305 de lei. SC Eltrans SA a deschis proces pentru recuperarea banilor abia în luna octombrie a anului trecut. Marea problemă este însă că atunci PSD-iştii şi PNL-iştii formau Uniunea Social Liberală, alianţă politică destrămată încă din 2014. Aşa că, Judecătoria Botoşani a solicitat precizări de la Tribunalul Bucureşti privind situaţia juridică a USL. Şi, surprinzător, cu toate că PSD şi PNL au candidat separat la toate alegerile din ultimii patru ani, răspunsul a fost că USL încă există. Iar aceasta tocmai pentru că la nivel naţional ar înregistra datorii uriaşe şi nu i se acceptă dizolvarea.
USL perfectase un contract cu SC Eltrans SA pentru montarea unor bannere pe stâlpii aferenţi liniilor de tramvai. Suma totală se ridica la circa 4.500 de lei, din care social-democraţii şi liberalii au plătit o parte, după care au refuzat însă să mai achite, astfel că s-a ajuns la proces. Directorul general al societăţii susţine că predecesorul său, social-democratul Paul Şmit, a refuzat practic să depună plângere pentru a nu-şi supăra şefii de la partid, aşa că imediat după preluarea funcţiei a trebuit să iniţieze el o acţiune. Deşi au trecut cinci ani de la prestarea serviciilor, este convins că suma trebuie plătită şi crede că la mijloc este şi rea voinţă întrucât debitul este nesemnificativ pentru liderii unor partide parlamentare.
„Nu e prescris că l-am prins pe ultima sută de metri. Ei au mai făcut nişte plăţi şi de la data ultimei plăţi nu au trecut trei ani până ce am depus acţiunea. Practic, ei au recunoscut datoria. Eu ce pot să fac cu suma aceasta, o iau pe mine?”
Victor Ivănescu, director general SC Eltrans SRL.
Culmea este că la două partide cu atâţia parlamentari, primari, consilieri, cel chemat la bară de magistraţi a ajuns să fie un contabil, Dumitru Ciobanu, pe motiv că el era atunci mandatar financiar al USL. Acesta a rămas interzis când a primit citaţia şi a chemat PSD-ul şi PNL-ul în garanţie.
„Eu ce treabă am? Am candidat eu, mi-au pus mie bannere, mi-au făcut mie reclamă? Eu am făcut acolo nişte calcule: 2 + 2 = 4. După alegeri n-a mai vorbit unul cu mine. Juridic, USL încă mai există, chiar dacă politic nu”,
Dumitru Ciobanu, mandatar financiar USL la alegerile din 2012.
Acesta a redirecţionat plângerea spre mandatarul financiar naţional al USL. El a adăugat că SC Eltrans SA a emis factura în ultima zi de campanie electorală astfel încât nu a mai avut timp să o achite până la alegeri. A înregistrat-o totuşi în contabilitate cu menţiunea că trebuie plătită după scrutin. Aşa cum însă s-a întâmplat de o mulţime de ori, după ce a trecut scrutinul, foştilor candidaţi nu le-a mai păsat de datorii.
Întreaga poveste are şi o parte neoficială. USL nu ar fi avut contract cu SC Eltrans SA pentru toate bannerele, iar o parte ar fi fost montate „la negru”. În timpul campaniei din 2012 USL a primit o amendă pentru că a lipit nişte afişe electorale fără respectarea legislaţiei, în sensul precizării tirajului şi a tipografiei care le-a executat. Speriaţi că li s-ar putea face o plângere şi pentru bannerele fără acte, liderii USL ar fi făcut de urgenţă un contract, care însă nu fusese bugetat înaintea campaniei. Practic, plata sa nu a fost luată vreodată în calcul la modul serios, posibil şi pe baza faptului că director general la SC Eltrans SA era un PSD-ist. Speriat de eventuale consecinţe, acesta ar fi şi refuzat să întreprindă vreo acţiune concretă pentru încasarea contravalorii contractului. Până la urmă asta s-a repercutat însă asupra celor două partide pentru că s-au tot calculat penalităţi, iar suma de plată a tot crescut.
Nici măcar unul dintre actorii principali ai disputei financiare nu mai ocupă funcţiile de atunci. Copreşedinţii USL Andrei Dolineaschi şi Florin Ţurcanu nu doar că au fost nevoiţi să renunţe la preşedinţiile judeţene de la PSD, respectiv PNL, ci au dispărut practic din viaţa publică. Paul Şmit a plecat de la SC Eltrans SA şi a devenit director adjunct la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri. Partidul Conservator şi Uniunea Naţională pentru Progresul României, care au candidat tot în cadrul USL, au dispărut pur şi simplu după fuziuni. Astfel că s-a ajuns să se ceară banii unui contabil care n-a candidat vreodată şi nici n-are de gând să o facă.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
INCENDIU violent într-o gospodărie din județ: Proprietarul a sunat după ajutor
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024