Practic schimbarea clasificării Spitalului Județean Mavromati este unul dintre obiectivele impuse în planul de management.
Corneliu Prepeliță a promovat concursul pentru funcția de manager a spitalului.
Printre alte obiective și-a propus să schimbe rangul spitalului din III în II ceea ce ar însemna mai multe servicii medicale oferite dar și o mai mare finanțare din contractul cu Casa de Asigurări.
Corneliu Prepeliță, manager Spitalul Județean Mavromati
„Apropos de creșterea veniturilor. Spitalul în acest moment este gradat în categoria a treia. Mai trebuie două discipline și putem trece în categoria a doua. Este altă finanțare, sunt alți bani pe care-i poți încasa de la Casa de Asigurări de Sănătate. Nu s-a mers pe o linie în sensul ăsta”,
Un spital ca să aibă clasificare de rang II trebuie să aibă un anumit număr de specializări dar și aparatură medicală obligatorie, în dotare sau închiriate precum aparatură de radiodiagnostic şi imagistică medicală.
De asemenea, instrumentele şi echipamentele necesare pentru efectuarea analizelor medicale de hematologie, biochimie, microbiologie, imunologie şi/sau toxicologie.
O altă cerință este ca spitalul să desfăşoare activitate de învăţământ şi cercetare ştiinţifico-medicală, precum şi de educaţie medicală continuă.
Sunt condiționalități privitoare și la pacienți, iar proporţia bolnavilor internaţi care au domiciliul în alte judeţe trebuie să fie de până la 20%.
Spitale de rangul doi regăsim în România în județele Arad, Bihor, Oradea, Brașov, București, Cluj, Craiova, Iași, Mureș sau Timișoara.
Este una din cele mai mari unități sanitare cu paturi din România, cu personalitate juridică, ce este organizată si funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Botoșani. După specificul patologiei este clasificat ca spital județean de urgență iar din punct de vedere al proprietății ca spital public.
Spitalul Județean de Urgentă ”Mavromati” Botoșani a luat ființă la 1 octombrie1838, în urma donatiei testamentare a comisului Ioan Mavromati și a soției sale Maria, constând în moșiile Orașeni și Oncani, funcționând la început cu 15 paturi, chiar în casele filantropului.
În anii 1846 — 1848 sub administrația Epitropiei generale ”Sf.Spiridon ” din Iași, s-a construit un nou local cu 80 de paturi.
Spitalul pe amplasamentul actual din strada Marchian s-a dat înfolosință în 1980.
În structura Spitalului Județean se includeau și secțiile de obstetrică ginecologie și de pediatrie, care ulterior în anul 1992 s-au desprins în spitale cu personalitate juridică. Din anul 2000 au fost incluse în structura Spitalului Județean secțiile de boli infecțioase copii și adulți și sectia de dermatologie.
Din anul 1998 prin Ordin al Ministerului Sănătății din structura spitalului face parte Ambulatoriul integrat prin care au fost preluați medicii policlinicii.
După mai multe restructurări a devenit în anul 2002, Spital Judelean de Urgentă.
De la 1 iulie 2010 Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani a trecut în subordinea Consiliului Județean Botoșani, conform Hotarârii nr. 88 din 9 iulie 2010.
Un șofer a blocat intrarea la stadion, i s-a ridicat mașina
Redacția Botoșăneanul
Oct 07, 2024
Iftime, după victoria cu Rapid: Mi-a plăcut băiatul meu de suflet / Toți au fost buni
Redacția Botoșăneanul
Oct 07, 2024
Candidatul PNL la Senat: Trebuie schimbată percepția pe care o are lumea despre parlamentari
Redacția Botoșăneanul
Oct 07, 2024
Peste 600 de job-uri la Botoșani – LISTA locurilor de muncă vacante
Redacția Botoșăneanul
Oct 07, 2024
A murit un cunoscut fotograf de la Botoșani, fost jurnalist
Redacția Botoșăneanul
Oct 07, 2024