Florin Țurcanu se află în Penitenciarul Botoșani de aproximativ șapte luni. Astăzi apare în fața instanței, unde solicită eliberarea condiționată din detenție.
Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Botoșani, unde instanța a stabilit un prim termen de soluționare a solicitării pentru data de astăzi, 18 iulie 2023.
Florin Țurcanu a executat deja aproape jumătate din pedeapsă și potrivit noului Cod de Procedură Penală ar avea dreptul să fie lăsat să plece acasă, cu respectarea unor obligații impuse de judecători.
Prima condamnare în dosarul casei din Aleea Pajiștii a fost pronunțată de Tribunalul Botoșani în data de 30 ianuarie 2020. Judecătorii l-au condamnat atunci la patru ani și trei luni de închisoare cu executare.
Florin Țurcanu a atacat sentința la Curtea de Apel Suceava, unde, după amânări succesive ale pronunțării, pe 9 decembrie 2022, magistrații suceveni i-au stabiilit o condamnare de doi ani și șase luni.
Iar acest lucru a fost posibil deoarece pentru una dintre faptele penale, traficul de influență, a intervenit prescripția răspunderii penale, astfel că a fost luată în calcul doar „spălarea de bani”.
Procesul în care a fost judecat Florin Țurcanu la Tribunalul Botoșani a fost unul atipic, în sensul în care a fost reluat de la zero, prin pensionările consecutive ale celor trei judecători care au intrumentat dosarul. În cele din urmă, aceste reluări au fost în avantajul său.
Faptele pentru care a fost condamnat fostul șef al Județului s-au petrecut în perioada 2013 – 2014.
Pe 22 martie 2016, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au ajuns la casa construită de familia Țurcanu pe Aleea Pajiștii de la marginea municipiului. Aveau suspiciunea că toate costurile pentru edificarea construcției și dotarea cu mobilier, inclusiv electronice și electrocasnice ar fi fost suportate de un afacerist din domeniul construcțiilor.
Ulterior a fost trimis în judecată, alături de socrul său, Aristomel Anușcă, pe numele căruia se afla imobilul.
În sarcina lui Florin Țurcanu au fost trecute următoarele infracțiuni: spălarea banilor în formă continuată și trafic de influență în formă continuată.
A rămas așadar cu condamnarea de doi ani și șase luni din care a fost scăzută perioada de arest preventiv (22 martie – 27 iulie 2016), respectiv cea a arestului la domiciliu (27 iulie 2016 – 3 martie 2017).
Din perioada de aproximativ un an și jumătate, cât a rămas din pedeapsă, Florin Țurcanu a executat șapte luni, adică aproape jumătate. În această perioadă a efectuat activități lucrative.
În raport cu tipul regimului de executare, deţinuţilor li se poate cere să muncească. În acest sens se ţine seama de calificarea, deprinderile şi aptitudinile fiecăruia, de vârstă, starea de sănătate, măsurile de siguranţă, precum şi de programele destinate sprijinirii formării profesionale a acestora.
Prestarea unei munci destinată deținuților este luată în calcul de comisia de liberare condiționată.
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile