Anul calendaristic începe cu sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare, episcop de Cezareea, unul dintre cei mai importanți sfinți ai Bisericii Ortodoxe și, în același timp, primul ierarh care a întemeiat, pe lângă biserici, spitale și aziluri pentru săraci.
Sfântul Vasile a devenit cel mai bogat între oameni la vârsta de 12 ani, moștenind averea familiei. Acesta a acordat o atenție deosebită păturii sărace și celor oprimați, inițiind nenumărate acte de caritate. Este primul ierarh care întemeiază o leprozerie și un așezământ pentru recuperarea prostituatelor.
Sfântul Vasile cel Mare a trăit în secolul al IV-lea și provenea dintr-o familie creștină deosebită. Sora sa, Macrina, și fratele său, Grigore din Nyssa, au devenit, de asemenea, sfinți. Sf. Vasile a urmat școli în Cezareea, Bizanț și Atena, remarcându-se de tânăr prin profunde cunoștințe în filosofie, astronomie, geometrie, medicină și retorică. Scrierile sale strălucite pun bazele vieții monahale sistematice, Sf. Vasile fiind considerat părintele monahismului oriental.
Moliftele Sf. Vasile, considerată una dintre cele mai puternice slujbe de dezlegare, sunt citite în cazul demonizaților sau în particular a celor care au nevoie de aceste rugăciuni. În iunie 370, Sfântul Vasile a ajuns episcop al Cezareii. El a depus un efort enorm în organizarea Bisericii, a luptat pentru drepturile clerului, punând mare accent pe temeinică pregătire canonică și spirituală a preoților. Între scrierile sale de mare importantă teologică, la loc de cinste este Liturghia "Sf. Vasile cel Mare".
Sf. Vasile a murit în anul 379, când încă nu împlinise 50 de ani, iar la înmormântarea sa au participat mulțime de creștini și păgâni, dovadă a marii sale popularități, spune părintele Ciprian Apetrei.
În tradiția românilor, Anul Nou, întâmpinat, în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, se mai numește Revelion sau Seara Sfântului Vasile. Se spune că în noaptea de Sf. Vasile cerul se deschide de trei ori pentru câte o clipă. Sf. Vasile e unul dintre sfinții care au făcut minunile cele mai mari și e considerat păzitor de duhuri rele, cu mare putere asupra dracilor.
În tradiția populară, Sfântul Vasile apare și ca "mare bețiv", care stă călare pe poloboc, iar de ziua lui se fac petreceri și chefuri. De altfel, el s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou. Fericit, Sfântul Vasile a luat un clopoțel și i-a legat la toartă o crenguța de busuioc și s-a suit la Dumnezeu să-i ureze lucruri bune. De aceea, de Sfântul Vasile există obiceiul de a ura.
La mulți ani celor care poartă numele Sfântului Vasile!
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Zâmbete amare la PNL, Valeriu Iftime și candidații la Parlament lipsesc de la sediu - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Aplauze intense în sediul PSD, Doina Federovici vrea victoria și pe județul Botoșani – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Primele exit poll-uri: Bătaie între Lasconi și Călin Georgescu pentru turul II
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
ACUM: Atmosferă de așteptare în sediul PSD, se așteaptă primele exit-poll-uri – LIVE
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024