Sfânta Monica, prăznuită în ziua de 4 mai, este mama Fericitului Augustin.
S-a născut în anul 322 și a trecut la cele veșnice în vara anului 378, la vârsta de numai 56 de ani. Sfânta Monica este ocrotitoarea soțiilor și mamelor ale căror bărbați sau copii trăiesc departe de Dumnezeu, rătăcind pe căi greșite.
Sfânta Monica s-a născut în anul 322, în localitatea Tagaste, din Africa de Nord, aflată astăzi pe teritoriul Algeriei. Părinții ei au crescut-o încă de mică în credința și învățătura creștină. Cele mai multe informații despre viața Sfintei Monica le avem din cartea a noua, din "Mărturisiri", întocmită de fiul ei, Fericitul Augustin.
La vremea potrivită, Sfânta Monica s-a căsătorit cu Patricius, un demnitar păgân. Deși nu avea o fire blândă, bărbatul a fost copleșit de blândețea și ascultarea Sfintei Monica, drept pentru care i-a respectat libertatea și credința.
Sfânta Monica și Patricius au primit de la Dumnezeu trei copii: Augustin, Navigius și Perpetua. Singură ei fiică, Perpetua, după căsătorie, rămânând văduvă, a îmbrățișat viața monahală și a fost aleasă stareță, la o mânăstire de maici din Hippona.
În cele din urmă, prin curăția și rugăciunile soției sale, Patricius a primit botezul creștin.
Femeilor care pătimeau lângă soții lor, Sfânta Monica obișnuia să le zică: "Să fiți blânde, să vă ascultați soții și să nu căutați niciodată motive de ceartă. Căsătoria înseamnă liniște, dar și tăcere și înțelegere".
Când a murit tatăl său, Augustin avea doar 16 ani. Încă de mic, el s-a dovedit a fi încăpățânat și neascultător. Îndurerată de acest lucru, mamă lui a cerut ajutorul episcopului local, care i-a spus: "Tu să continui să te rogi Mântuitorului Iisus Hristos și Domnul să te binecuvânteze, pentru că nu este posibil ca fiul tău, pentru care ai vărsat atâtea lacrimi, să fie pierdut."
În cele din urmă, în anul 387, în ajunul Paștilor, renunțând la rătăcirile maniheilor, Fericitul Augustin s-a botezat, spre nespusa bucurie a mamei sale. Despre acest lucru, Fericitul Augustin avea să spună: "Mama mea m-a născut de două ori, însă cea de-a două naștere a fost un chin spiritual îndelungat, din rugăciuni și multe lacrimi. Bucuria pe care am simțit-o în clipa în care L-am cunoscut cu adevărat pe Dumnezeu a fost una imensă."
Sfânta Monica și-a cunoscut mai dinainte sfârșitul, drept pentru care i-a zis fiului ei: "Fiule, în ceea ce mă privește, eu nu mai găsesc nici o atracție pentru această viață. Nu știu ce să mai fac aici, pe pământ, și pentru ce mă mai aflu aici. Această lume nu mai este un obiect al dorințelor mele. A existat un motiv pentru care eu doream să mai rămân în această viață: să te văd creștin, înainte de a muri. Dumnezeu m-a ascultat mai mult decât aș fi îndrăznit eu să sper, mi-a dat posibilitatea să te văd în slujba sa și dezrobit de aspirațiile unei fericiri pământești. Ce să mai fac aici?" Și iarăși: "Să îngropați acest trup unde vă va plăcea mai mult; nu vreau să vă fie o greutate. Numai acest lucru vi-l cer, că oriunde veți fi, să vă amintiți de mine la altarul Domnului."
Nu mult după botezarea lui Augustin, în vara anului 378, după nouă zile de boală, la vârsta de numai 56 de ani, Sfânta Monica a trecut la cele veșnice. Ea a fost înmormântată în Ostia, în sud-vestul Romei. Abia peste nouă sute de ani, cinstitele ei Moaște au fost mutate în Roma, scrie crestinortodox.ro.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
S-au virat banii pentru alocațiile și indemnizațiile de la stat: CÂND intră pe card
Redacția Botoșăneanul
Nov 07, 2024
Bărbat căutat pentru omor: Ar fi fost implicat într-un atac mafiot cu mitralieră
Redacția Botoșăneanul
Nov 07, 2024