Nașterea Maicii Domnului este sărbătorită pe 8 septembrie. Această sărbătoare este cunoscută în popor sub numele de Sfântă Măria mică, spre deosebire de Adormirea Maicii Domnului, care poartă denumirea de Sfântă Măria mare. Este prima sărbătoare cu cruce roșie din noul an bisericesc, an care începe pe 1 septembrie.
Sfinții Părinți au rânduit că această sărbătoare să fie prăznuită pe 8 septembrie, pentru că 8 este cifra veșniciei, a vieții veșnice. Această zi ne amintește și de faptul că noi suntem chemați să intrăm în Împărăția cea veșnică a iubirii Tatălui, Fiului și Sfântului Duh.
Din Maica Domnului S-a născut că Om, Fiul lui Dumnezeu cel Veșnic. Prin acordul ei și prin lucrarea Sfântului Duh, ea a dat trup Fiului Veșnic al lui Dumnezeu. De aceea Biserica o preamărește că fiind mai cinstită decât Heruvimi și mai mărită fără de asemănare decât Serafimii pentru că fără stricăciune a născut pe Dumnezeu Cuvântul.
Cinstirea pe care Biserica i-o acordă este mai presus de cea a sfinților și îngerilor, dar nu este identică și nici superioară față de cea dăruită lui Dumnezeu.
Maica Domnului s-a născut din părinții Ioachim și Ana, înaintați în vârstă, că rod al rugăciunii lor. Ioachim provenea din casa lui David și Ana din cea a lui Aaron, așadar erau de neam împărătesc și preoțesc. Dar acest lucru nu le aducea bucurie, pentru că în trecut, cei care erau lipsiți de copii, erau socotiți că fiind lipsiți de binecuvântarea dumnezeiască. Și din acest motiv erau ocărâți de oameni.
Însă Dumnezeu a ascultat rugăciunea lor și le-a dăruit-o pe cea care avea să devină sălașul lui Hristos. Dacă Fiul lui Dumnezeu Și-a ales drept mamă pe cea mai bună dintre noi, e de ajuns să înțelegem în ce curăție au trăit părinții ei de s-au învrednicit de un asemenea dar.
Amintim că părinții Ioachim și Ana făgăduiseră lui Dumnezeu că dacă vor avea un copil îl vor închina Domnului. Din acest motiv, Maica Domnului a fost dusă la Templul din Ierusalim la vârsta de 3 ani. Iar în acest Templu, Maica Domnului se va pregăti să devină templu viu, adică cea din care Hristos va luă firea omenească pentru a o îndumnezei.
Informațiile pe care le avem în legătură cu Nașterea Maicii Domnului nu vin din Sfânta Scriptură, ci din scrierile apocrife.
Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este prezența și la copții egipteni și la iacobiții sirieni, despărțiți de Biserică Ortodoxă după Sinodul al patrulea ecumenic. Ținând seamă de acest lucru, putem spune că sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului s-a statornicit între Sinodul III ecumenic (431) și Sinodul IV ecumenic (451).
La mulți ani celor ce poartă numele Sfintei Fecioare Măria!
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Valeriu Iftime deschide ușa transferului unui jucător de la FCSB: Cum să nu-l vreau?
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024