Și angajații de la Direcția Județeană de Stastistică au protestat spontan astăzi, 23 noiembrie 2023.
Această acțiune a durat 30 de minute și s-a desfășurat simultan în 30 de direcții din țară. Se ia în calcul extinderea protestului la grevă.
Redăm mai jos integral mesajul transmis.
Statistica nu are nevoie de majorări salariale ieşite din comun sau de avantaje extraordinare acordate salariaţilor. Statistica are nevoie strict de respectarea şi aplicarea Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi a Memorandumului semnat de premierul României în iulie 2022.
Am urmărit cu toţii cum ai noştri colegi din celelalte instituţii publice au ieşit să-şi ceară drepturile şi am ajuns la concluzia că am ratat un moment bun în care am fi putut să facem la fel, şi anume Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor. Dacă atunci am fi oprit activitatea, poate că Guvernul ar fi luat aminte că existăm şi noi.
Suntem uşor de ignorat pentru că suntem şi puţini la nivel naţional şi avem şi salarii mici- nu consumăm mari resurse din anvelopa salarială. Dar de data aceasta nu vrem să mai ratăm vreun moment, mai ales în perspectiva unui an 2024 în care Guvernul îşi va aduce aminte de statisticieni pentru că va avea nevoie de noi la alegeri. Cum ar fi ca statisticienii să nu se implice în procesele electorale?
În acest moment, un debutant care se angajează în Direcţia Judeţeană de Statistică ar beneficia de un salariu net în valoare de 2.600 de lei. Dacă ar avea posibilitatea să se angajeze în Statistică! pentru că, aşa cum bine ştiţi, posturile în sectorul public sunt blocate. Ne-am putea compara vreodată cu mediul privat atunci când am avea nevoie de un informatician?
Statisticienii nu au nevoie decât de aplicarea Legii 153/ 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, nu mai mult. Pentru că acea lege prevede majorările care ne sunt necesare să supravieţuim.
Protestul statisticienilor are ca scop atragerea atenţiei asupra diferenţelor mari de salarizare între structurile judeţene şi Institutul Naţional de Statistică. Ca atare:
-este necesară stabilirea salariilor de bază ale funcţiilor publice şi ale personalului contractual la nivelul administraţiei publice centrale.
-funcţiile publice şi personalul contractual trebuie să beneficieze de un spor de 15%, aplicat la salariul de bază, pentru complexitatea muncii.
-personalul care ocupă funcţii de conducere- directorul executiv şi şefii de servicii-, să fie salarizat la nivelul stabilit pentru funcţiile de conducere din administraţia centrală.
Aceste solicitări nu sunt o noutate pentru Guvern, având în vedere că în iulie 2022, premierul Nicolae Ciucă a semnat Memorandumul intitulat „Soluţionarea problemelor de salarizare existente la nivelul INS şi direcţiilor teritoriale”. Acest memorandum nu a fost aplicat niciodată, ca atare solicităm echitate şi plată egală pentru muncă egală.
FC Botoșani și-a aflat PROGRAMUL pentru următoarele CINCI etape
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Patroni amendați la Botoșani: Angajați fără echipamente de protecție și incidente ascunse sub preș
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Companiile de furnizare ale Grupului PPC în România fuzionează
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Escrocii sparg conturile de WhatsApp: „Schema 1.800” este noua înșelătorie care face ravagii
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile