Temperaturile caniculare și disconfortul termic pot influența negativ starea de sănătate.
Miercuri, 19 iunie 2024 a fost instituit Cod Galben de caniculă pentru județul Botoșani, temperaturile maxime situându-se, în general, între 32 și 35 de grade.
Pentru a preveni apariția problemelor, este important să ținem cont de sfaturile medicilor.
Orice persoană trebuie să aibă grijă ca în zilele caniculare să se hidrateze corespunzător.
Astfel, este important să bea cel puțin doi litri de apă. Ideal este să bea puțină apă la fiecare 20 de minute.
Deshidratarea poate apărea oricând pe caniculă și este cu atât mai periculoasă dacă se instalează la o persoană care suferă de afecțiuni cardiace, de afecțiuni renale sau de diabet.
De asemenea, este recomandat consumul de cât mai multe fructe și legume proaspete, pentru că refac rezervele de vitamine și minerale, dar și pentru că oferă un plus de hidratare.
Printre cele mai recomandate fructe sunt pepenele galben, cel roșu, prunele, cireșele, piersicile, vișinele. În ceea ce privește legumele, se pot include în alimentație castraveți, roșii, ardei gras roșu și verde, deoarece acestea conțin o cantitate importantă de apă, potrivit m.sfatulmedicului.ro.
Un alt sfat important este acela de a evita consumul de băuturi care conțin cofeină, precum cafeaua și ceaiul, dar și sucurile carbogazoase. Nu se recomandă spălatul cu apă rece, ci dușuri călduțe, care ajută la reglarea temperaturii corpului. Nici apa pe care o bem nu trebuie sa fie rece.
Alimentele cu un conținut mare de grăsimi de origine animală trebuie consumate cât mai puțin în zilele caniculare.
Femeile însărcinate, vârstnicii, persoanele care suferă de afecțiuni cardiace și copiii trebuie să ia măsuri de protecție sporite. În primul rând, trebuie să evite expunerea prelungită la soare între orele 10:30 si 17:00, când pericolul de arsuri solare este mai mare.
De asemenea, prin această măsură este evitată și insolația, care se manifestă prin dureri de cap, stări de greață, oboseală excesivă și vărsături, dar și prin simptome mai grave, precum pierderea cunoștinței sau incoerența în vorbire. Pielea celui afectat de insolație este uscată și deshidratată.
Dacă aceste persoane sunt nevoite să iasă în soare, trebuie să își protejeze capul cu o pălărie sau cu o șapcă. Ochelarii de soare sunt, de asemenea, un accesoriu foarte util, căci protejează ochii contra razelor ultraviolete.
O altă măsură este purtarea de haine largi, confecționate din materiale lejere și vaporoase, care să nu permită transpirația excesivă.
(Foto: stirileprotv.ro)
Marius Budăi susține că i-a mai descoperit o calitate lui Ciolacu - VIDEO care este
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Ora 21:00 - S-au închis secțiile de vot: CÂȚI botoșăneni s-au prezentat la urne
Diana Arici
Nov 24, 2024
Zâmbete amare la PNL, Valeriu Iftime și candidații la Parlament lipsesc de la sediu - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Aplauze intense în sediul PSD, Doina Federovici vrea victoria și pe județul Botoșani – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024