Proiectul intitulat „Împreună pregătim generațiile viitoare!” este derulat de Ajungem MARI și susținut de Raiffeisen Bank România.
380 de copii și tineri instituționalizați aflați în situații de vulnerabilitate economică și socială vor fi instruiți, timp de 11 luni, de voluntari Ajungem MARI și specialiști să devină independenți financiar și să se integreze în comunitate după ce părăsesc sistemul de protecție.
În perioada august 2024 – mai 2025, copii și tineri din București și județele Arad, Argeș, Botoșani, Buzău, Cluj, Constanța, Galați, Gorj, Iași, Mureș, Prahova, Sibiu și Timiș vor participa la ateliere de planificare financiară și educație ecologică și vor beneficia de orientare profesională și activități de dezvoltare personală organizate de voluntarii Ajungem Mari și Raiffeisen Bank România.
Proiectul intitulat „Împreună pregătim generațiile viitoare!” este derulat de Ajungem MARI și susținut de Raiffeisen Bank România, noul partener al programului. Angajații Raiffeisen Bank din toată țara vor deveni timp de 11 luni voluntari și se vor implica în educația și integrarea în societate a copiilor și tinerilor instituționalizați, care cresc departe de familie.
Scopul proiectului este de a le dezvolta copiilor abilități și deprinderi necesare pentru o viață independentă, de a le stimula gândirea critică și a le consolida încrederea în propriile forțe.
Ana Cristache, Director General, Ajungem MARI
„Tinerii din sistemul de protecție devin mult mai ușor victime ale fraudelor, sunt exploatați la job, pentru că nu știu cum să-și negocieze contractul de muncă, să aleagă o companie care să le respecte drepturile, să se ferească de fraudele online. Nu îi învață nimeni cum să facă tranziția către viața de adult plină de responsabilități, dar și oportunități. De aceea, am inițiat o serie de proiecte educaționale menite să sprijine dezvoltarea și formarea profesională a copiilor și tinerilor noștri. Ne bucurăm că avem alături o companie care înțelege că implicarea socială și dezvoltarea de proiecte socio-educaționale sunt esențiale pentru construirea unei comunități solide și echitabile, în care fiecare tânăr e susținut să-și urmeze visul”
Andreea Porojan, CSR & Sustainability Manager, Raiffeisen Bank România
„Noi, la Raiffeisen Bank, susținem comunitățile în care trăim și suntem mereu implicați în acțiuni care transformă viitorul într-unul sustenabil, mai bun și mai optimist. Prin programul Ajungem MARI, avem încă o dată șansa de “a face bine”, de a oferi susținere unor tineri care vor beneficia de ateliere de educație antreprenorială, ecologie și orientare profesională, ieșiri educative și recreative, acțiuni de ecologizare și plantări de copaci. Vor primi ghidaj pentru o viață independentă”
Din cauza lipsei educației financiare și a unor modele care să le vorbească despre responsabilitățile vieții de adult, copiii și tinerii din sistemul de protecție nu au cunoștințe sau dețin noțiuni minime despre cum să gestioneze banii, să-și prioritizeze cheltuielile, să facă diferența între nevoi și dorințe.
Cu sprijinul partenerilor de la Raiffeisen Bank, 220 de tineri vor beneficia de ateliere de orientare profesională și educație financiară, menite să prevină riscurile de excluziune socială și vulnerabilitate economică. Iar 20 de tineri peste 18 ani, care se pregătesc de viața independentă vor merge într-o tabără de educație financiară și orientare în carieră.
Tinerii din sistemul de protecție vor învăța cum să-și planifice și să-și monitorizeze cheltuielile, să evite datoriile inutile și să economisească pe termen lung. Aceste ateliere contribuie și la creșterea stimei de sine și dezvoltarea sentimentului de control asupra propriei vieți. Cunoștințele financiare le vor oferi siguranța necesară pentru a lua decizii informate și pentru a se descurca în situații neprevăzute.
Schimbările climatice, poluarea și risipa alimentară pot avea consecințe dezastruoase asupra mediului înconjurător. Mulți copii și tineri din sistemul de protecție nu știu cum să adopte un comportament responsabil față de mediu, cum să protejeze natura și să consume resursele cu grijă.
În cadrul proiectului, 100 de copii și adolescenți împreună cub de voluntari Ajungem MARI și Raiffeisen Bank România vor participa la acțiuni de împădurire și ecologizare în București și cinci județe. În plus, Ajungem MARI va organiza 22 de excursii recreative pentru 264 de copii și adolescenți instituționalizați, iar aceștia vor avea ocazia să discute despre nevoile și dorințele lor cu peste 70 de voluntari care îi vor îndruma.
Prin aceste acțiuni de ecologizare și de socializare, copiii vor înțelege impactul pe care îl au asupra naturii și vor învăța cum să se implice activ în comunitate pentru a avea o planetă curată. Atelierele au și scopul de a le dezvolta gândirea critică și a le stimula creativitatea, fiind provocați să găsească soluții la problemele de mediu.
Ajungem MARI este cel mai mare program naţional care susţine pe termen lung copiii şi tinerii instituţionalizaţi şi din medii defavorizate să devină adulţi responsabili, independenţi şi fericiți. Peste 3.000 de copii sunt sprijiniţi educațional, moral și emoțional de o echipă de 1.400 de voluntari, în Bucureşti şi 24 de judeţe din ţară. Mai multe informații despre organizație și proiectele desfășurate puteți citi aici pe www.ajungemmari.ro.
(P) Tot ce trebuie să știi despre centralele termice pe lemne - avantaje, alegere, beneficii
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
(P) Strategii de marketing personal pentru modelele de videochat
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
Laborator de la „Mavromati” lovit de ghinion, concurs ratat pentru încă un post
Oana Sava
Oct 29, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024