Știai ce reguli trebuie să respecți atunci când vrei să faci o astfel de schimbare?
Cu siguranță orice persoană care locuiește la bloc s-a gândit măcar odată la ce riscuri implică anumite modificări într-un apartament sau într-o garsonieră.
În general, scrie evz.ro, modificările într-un apartament presupun atât zugrăveli, schimbarea tâmplăriei, înlocuirea unor sisteme, cât și dărâmarea unor pereți, iar pentru unele dintre aceste lucrări e nevoie de autorizație de construire.
Această autorizație este necesară în cazul în care o lucrare din apartament ar putea afecta structura de rezistență a clădirii și/ sau aspectul arhitectural al construcției și implică următoarele: proiect, certificat de urbanism, autorizație de construcție ș.a.m.d.
De asemenea, potrivit avocatnet.ro, la finele anului trecut, Legea autorizațiilor de construire s-a modificat pentru a permite o serie de astfel de lucrări să poată fi aprobate cu mai puține documente decât trebuiau aduse înainte – de pildă, pentru lucrările de modificare a compartimentărilor interioare și de închidere a balcoanelor/logiilor.
Totodată, acest act normativ nu condiționează modificările de aprobarea asociației de proprietari, dar există o obligație de înștiințare cu privire la acestea în situațiile în care e necesară, pentru acele modificări, o autorizație de construire.
Legea mai prevede o obligație expresă a proprietarilor de a comunica asociației și organului fiscal local orice schimbare a suprafeței construite sau utile, în cel mult 30 de zile de la încheierea lucrărilor.
Nerespectarea acestei obligații atrage o amendă de la 200 la 1.000 de lei.
La capitolul amenzi, Legea asociațiilor de proprietari prevede mai multe sancțiuni care pot fi incidente pentru fapte ce au legătură cu modificările de apartament.
În cazul în care transformi un apartament în magazin sau sediu de firmă, se poate doar cu acordul vecinilor. Din perspectiva legii asociațiilor de proprietari, noua lege, cea care e în vigoare de câțiva ani doar, a adus ceva cerințe în plus. Mai exact, ai nevoie de un acord scris al vecinilor.
Dacă nu ai acest acord, riști să iei o amendă de 10.000 de lei.
În ceea ce privește costul obținerii autorizației, acesta nu este unul foarte mare. Pentru eliberarea unei autorizații de construire pentru o clădire rezidențială sau pentru o clădire-anexă, taxa este egală cu 0,5% din valoarea autorizată a construcției.
Autorizațiile de construire sunt emise de către autoritățile administrației publice județene sau locale (primării sau consilii județene, după caz).
De asemenea, în cazul în care se întâmplă ca primăria să întârzie emiterea autorizației de construire, există soluția de a face o plângere și chiar poți primi despăgubiri.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Botoșăneni buni de muncă prinși la cerșit pe străzile orașului
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Fata din Botoșani s-a calificat în finală la „Norvegienii au talent”
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Centrul Vechi: Femeile au mâncat semințe, adolescenții s-au cățărat pe monument
Oana Sava
Nov 04, 2024