Parlamentul dezbate un nou prag de viteză, pe care dacă șoferii îl încalcă, riscă să devină pietoni pentru șase luni.
În anul 2022 s-au petrecut peste 4.700 de accidente rutiere în România. Dintre acestea, aproape 20% au avut ca principală cauză viteza excesivă.
Din acest motiv, Senatul a adoptat mai multe modificări ale Codului Rutier, menite să înăsprească sancțiunile pentru vitezomani, scrie Promotor.
Limita maximă de viteză pe raza unei localități se menține la 50 km/h, dar sunt și zone unde se poate circula cu până la 80 km/h. Limita de viteză pe drumurile expres este de 120 km/h, iar pe autostrăzi de 130 km/h.
Lista limitelor de viteză:
Depășirea limitei de viteză se sancționează cu amendă și, în anumite cazuri, cu suspendarea permisului de conducere. Punctul de amendă este 145 de lei, iar pentru depășirea vitezei se aplică sancțiuni cuprinse între 2 și 29 de puncte de amendă.
Sancțiuni aplicate în funcție de viteza cu care ai depășit limita:
„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile […] depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv”,
se precizează în Art. 102, lit. a, din Ordonanța 1/2022 a Guvernului, care a modificat anul trecut legislația rutieră.
Așadar, șoferii care vor fi prinși de radar că circulă cu peste 100 km/h într-o localitate unde limita este de 50 km/h, se vor alege cu permisul suspendat pentru o perioadă de 3 luni.
Iar cei care ajung la peste 200 km/h pe autostradă, de exemplu, rămân pietoni timp de cel puțin 4 luni.
Pentru a întări și mai mult legislația, Senatul a adoptat un proiect prin care se stabilește un nou prag de viteză. Iar șoferii care îl vor depăși, rămân o jumătate de an fără drept de a mai conduce.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile […] depășirea cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv”,
scrie în proiectul legislativ adoptat de Senat.
Același document stabilește că dacă șoferul care a primit această sancțiune recidivează în decurs de 6 luni de la momentul recuperării carnetului și depășește din nou limita de viteză, va primi în plus față de sancțiunea aferentă alte 30 de zile de suspendare a carnetului.
TRAGEDIE de Bobotează, botoșănean găsit mort de propria mamă
Gabriela Erdic
Jan 06, 2025
Sergiu Bălășcău
Jan 06, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 06, 2025
Primarul unei comune a încetat din viață: Ai fost un om iubit de atâta lume
Sergiu Bălășcău
Jan 06, 2025
Sergiu Bălășcău
Jan 06, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile