De asemenea, porcii se vor crește în gospodării doar pentru îngrășare în vederea consumului familial.
Un document elaborat la nivelul ANSVSA conține prevederi importante pentru modul în care va arăta de acum încolo creșterea porcului românesc în gospodării. Actul normativ, aflat la acest moment în stadiul de proiect, vine să completeze ordinul deja în vigoare privind clasificarea exploatațiilor de suine în funcție de dimensiunea lor.
Astfel, dacă ordinul emis de Petre Daea în ultima sa zi de mandat prevedea respectarea normelor de biosecuritate, noul act normativ clarifică exact care sunt aceste reglementări ce țin de biosecuritate.
Printre prevederi importante, scrie Agrointel.ro, se arată că micilor crescători de porci – cu efective de cel mult 5 capete, nu li se mai permite să hrănească animalele cu resturi din bucătărie, dar nici să mai țină animale pentru reproducție, implicit nici creșterea masculilor nesterilizați nu va mai fi permisă.
”Ordin pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de suine și pentru abrogarea Ordinului președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și minstrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 20/195/2018 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de suine”, este denumirea viitorului act normativ.
În cadrul acestuia, termenul de ”biosecuritate” este definit ca fiind ”complexul de măsuri organizatorice şi tehnice care sunt aplicate într-o exploataţie de suine pentru prevenirea introducerii, persistenţei şi răspândirii agenţilor patogeni, în scopul apărării sănătăţii animalelor şi a sănătăţii publice”.
Așadar, gospodarii trebuie să respecte o serie de măsuri precum:
-asigurarea asistenţei sanitar-veterinare de către medicul veterinar de liberă practică organizat în condiţiile legii;
-deţinerea suinelor în adăposturi împrejmuite, pardoseala să fie construită din materiale ușor de curățat și dezinfectat, fără posibilitatea de a veni în contact cu alte specii de animale, cu suine domestice din alte exploataţii sau cu porci mistreţi;
-interzicerea hrănirii suinelor cu resturi de la bucătărie;
-hrănirea suinelor cu nutrețuri vegetale este posibilă numai după trecerea unei perioade de cel puțin 30 de zile de la recoltare;
-folosirea așternutului vegetal este posibilă numai după trecerea unei perioade de cel puțin 90 de zile de la recoltare;
-respectarea regulilor de igienă generală înainte și după efectuarea diverselor lucrări de întreținere și îngrijire, respectiv spălarea mâinilor și schimbarea încălțămintei și a hainelor; hainele și încălțămintea utilizate vor fi destinate exclusiv acestui scop;
-se interzice creșterea suinelor în extravilan, cu exceptia acelor locații înregistrate sanitar-veterinar;
- suinele se vor crește exclusiv pentru îngrășare în vederea consumului familial, nu și pentru reproducție.
Noile reglementări, mai arată sursa citată, se află în acest moment la nivel de proiect finalizat și care urmează să fie făcut public de către ANSVSA și de către Ministerul Agriculturii, deopotrivă. Ordinul cu noile reguli de biosecuritate trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a-și face efectele.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
FC Botoșani egalată pe final în derby-ul Moldovei – VIDEO
Oana Sava
Nov 25, 2024
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024