Anul trecut, 251 copii din județul Botoșani care s-au jucat cu obiecte mici au ajuns la spital după ce le-au înghițit sau băgat în nas.
Copiii sunt foarte curioși și imprevizibili și, încă de mici, vor să experimenteze lucruri noi.
De aceea este foarte important ca aceștia să fie supravegheați în permanență, mai ales în primii ani de viață, când au tendința de a duce la gură sau la nas toate obiectele pe care le găsesc.
Baterii de ceas, nasturi, monede, zaruri, bijuterii, accesorii pentru păr, arcuri de pix, mărgele, șuruburi, magneți…și exemplele pot continua. Toate sunt obiecte complet inofensive, însă în mâinile celor mici pot deveni periculoase. Din joacă sau fără să realizeze pericolul la care se expun, unii copii își introduc diverse obiecte în nas sau în gură și au probleme cu respirația.
Anul trecut, 251 copii din județul Botoșani care s-au jucat cu obiecte mici au ajuns la spital după ce le-au înghițit sau băgat în nas.
Medicii din cadrul Secției de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani au constatat că numărul celor mici care sunt internați în spital din această cauză se menține crescut și în acest an. O parte dintre ei au fost transferați, în stare critică, la spitalele de specialitate din Iași sau București.
Acestea sunt o parte dintre pericolele la care sunt expuși cei mici în propriul cămin asupra cărora dorim să tragem un semnal de alarmă, în fiecare data de 10 a lunii, zi dedicată derulării campaniei de informare, conștientizare și responsabilizare a adulților ”Un cămin sigur pentru copilul tău”.
Unic la nivel național, proiectul inițiat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani, își propune prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați copiii sub 5 ani.
Dezvoltarea conceptului de „cămin sigur” a fost impusă de faptul că, în ultimii ani, tot mai mulți copii botoșăneni au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu substanțe toxice, s-au opărit, au înghițit corpi străini ori au suferit diferite traumatisme.
Indiferent de cât de drăguțe sunt, atunci când cumpărați jucării pentru copii, primul factor de care trebuie să țineți cont este SIGURANȚA!
Nu lăsați jucării de dimensiuni mici în preajma copiilor! Producătorii menționează această recomandare chiar pe ambalaj!
Nu lăsați niciodată la îndemâna copiilor medicamente, țigări, tutun, baterii, jucării magnetice, boabe de mazăre, fasole, porumb sau orice fel de semințe (miez sau coji) – copilul mic bagă în gură obiectele mici și riscă să le aspire în căile respiratorii sau să le înghită.
Nu îi spuneți, niciodată, copilului dumneavoastră că pastilele sunt „bomboane” sau medicamentul sub formă de sirop este „dulceață”! În lipsa unui adult, ar putea să le caute și să le mănânce/bea.
Nu lăsați poșeta la îndemâna copilului! Acesta ar putea să găsească în ea obiecte mici precum bomboane, banuți, agrafe de păr, capace mici. Toate sunt periculoase pentru puști și pot provoca sufocare dacă le-ar înghiți.
Contactați imediat medicul dacă suspectați că ar fi înghițit un magnet. Întârzierea tratamentului ar putea duce la leziuni serioase la nivelul tractului digestiv.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Valeriu Iftime deschide ușa transferului unui jucător de la FCSB: Cum să nu-l vreau?
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024