Guvernul a deschis, începând cu 1 ianuarie 2019, conturi de economii pentru fiecare minor din România, în care părinţii pot depune bani pentru a beneficia de primă de la stat şi de o dobândă anuală de 3%. Este vorba despre circa 4,17 milioane de conturi deschise la Trezorerie, în numele tuturor copiilor din România.
În data de 1 decembrie 2018, Guvernul a aprobat Programul guvernamental „gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar”. Începând cu 1 ianuarie 2019 programul a devenit operaţional, părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor cu vârsta până la 18 ani, din întreaga ţară putând să depună sume de bani în contul acestora, anunţă Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP). Nu este nevoie de nicio cerere.
Este necesar doar efectuarea unei plăţi prin virament bancar, mandat poştal sau o depunere în numerar. Pe numele copiilor s-a deschis la Trezoreria Statului sector 1 contul special de economisire „Contul individual de economii Junior Centenar”, codificat cu codul numeric personal al copiilor beneficiari, indiferent de domiciliul acestora, pe baza informaţiilor furnizate de Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare.
În acest cont reprezentanţii legali ai copiilor sau alte persoane, inclusiv adoptatorii pot efectua plăţi prin virament bancar şi/sau prin mandat poştal prin oficiile Companiei Naţionale „Poşta Română” - S.A. De asemenea, se pot efectua depuneri de sume numerar pentru copii la orice unitate teritorială a Trezoreriei Statului sector 1 în contul 46.01.02 „Sume colectate pentru contul individual de economii Junior Centenar”. La sfârşitul fiecărei zile sau la primirea mandatului poştal, sumele se virează automat în contul deschis la Trezoreria sectorului 1 pentru fiecare copil.
În cazul în care sunt încasate sume pentru un copil pentru care nu a fost deschis automat contul individual de economisire, Trezoreria Statului, sector 1 va proceda la deschiderea manuală a contului respectiv cu condiţia ca codul numeric personal al copilului pentru care s-a virat suma să fie valid. Eventualele sume virate în „Contul individual de economii Junior Centenar” care nu pot fi alocate contului deschis pentru fiecare copil, fie ca urmare a unui cod numeric personal eronat sau a lipsei acestuia se returnează plătitorilor.
Experţii susţin că, de fapt, programul „gROwth - Contul de economii Junior“ va avea următoarele efecte:
îi va discrimina pe copii săraci
va creşte inegalităţile din societate
va accentua discrepanţele dintre rural şi urban, dintre zonele sărace şi cele bogate
Sebastian Ţoc, sociolog, cercetător la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV), specializat pe probleme de stratificare socială: „Este o măsură care creşte inegalităţile şi îi avantajează pe cei care au deja bani, evident. În condiţiile în care în România există foarte multă sărăcie şi inegalitate, şansa ca aceşti oameni (oamenii săraci – n. red.) să pună pe lună 100 de lei, în condiţiile în care, de obicei, familiile sărace au şi mai mulţi copii, este mică. Prin urmare, copiii oamenilor săraci vor rămâne săraci în continuare (…) este o măsură care accentuează această reproducere a sărăciei. Evident, statul trebuie să încurajeze ascensiunea socială a celor care provin din familii sărace. Mai degrabă asta ar trebui să facă, în condiţiile în care avem această structură socială (…) Singura şansă este să investim în educaţie, dar şi să creştem standardul de trai al acestor familii care sunt destul de numeroase, în România”.
Marian Preda, preşedinte al Senatului Universităţii Bucureşti, spune: „În primul rând, nu li se dă nimic direct, este o chestiune viitoare şi la nivel de posibilitate. Era foarte simplu (dacă doreau să ajute copiii – n. red.), să crească alocaţia. Era un impact direct şi imediat. Prin această posibilitate, aplicată, înseamnă că li se dă, din noi, celor de la vârf. Aşa cum se întâmplă şi cu pensiile, care se măresc procentual. Exact aşa şi aici, celor care au venituri mari li se dă posibilitatea să depună aceşti bani şi cei care nu au, nu au de unde şi în niciun caz nu vor depune.
În altă ordine de idei, familiile cu copii sunt cele mai defavorizate din România, nu numai că nu pot depune pentru toţi, dar au cheltuieli urgente imediate. Banii disponibili şi posibilitatea de economisire este infimă. Ele sunt centrate pe nevoi imediate, nu pot bune bani deoparte. Nu va avea aproape niciun impact pozitiv. Când este vorba de copii şi de tineri, totul este cu sferturi de măsură, dacă este. De fapt, nu ne interesează investiţia în viitor şi ne minunăm că scade populaţia şi pleacă în străinătate. Dar, ei nu fac evaluări înainte de a demara tot felul de măsuri de-astea”.
Programul guvernamental „gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar” le permite părinţilor care vor să economisească pentru copiii lor să beneficieze de o primă anuală de la stat de 600 lei şi o dobândă anuală de 3%. Potrivit proiectului, părinţii sau tutorii pot depune cel puţin 1.200 lei/an, bani pe care să nu-i folosească până când vor împlini vârsta de 18 ani. În cazul în care la finele anului calendaristic suma depusă în anul respectiv este mai mică decât suma minimă de 1.200 de lei, titularul contului nu beneficiază de prima de stat, dar pentru soldul contului se acordă dobândă. Sumele depuse anual în cont nu vor putea depăşi un plafon maxim reprezentând echivalentul în lei a valorii de 100.000 euro, calculat la cursul de schimb din ultima zi a anului precedent.
Titularul contului beneficiază de prima de stat numai pentru suma minimă de 1.200 lei. La soldul contului se aplică o rată anuală de dobândă al cărui nivel se stabileşte la 3% pe an. Dobânda se calculează şi se plăteşte când titularul contului împlineşte vârsta de 18 ani. Aceasta se va plăti prin bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, informează Adevărul. Dacă nu retragi banii la 18 ani, pierzi prima şi dobânzile Sumele pot fi retrase mai devreme doar în cazul în care apar situaţii excepţionale, cum ar fi cheltuieli de sănătate pentru tratarea minorului în cazul bolilor cu risc de deces ale acestuia şi în cazul decesului,/ În aceste situaţii, prima de stat se acordă pentru anii în care s-au efectuat depuneri, inclusiv pentru anul în care a intervenit situaţia excepţională şi dobânda aferentă.
„La împlinirea vârtsie de 18 ani şi în situaţiile excepţionale prevăzute la alin (5), titularului contului sau reprezentantul legal al acestuia, după caz, poate afectua retragerea totală a sumelor din cont. Dacă nu se solicită retagerea sumelor din cont, acestea nu beneficiază de condiţiile din acest program”, mai prevede programul.
Pe de altă parte, programul prevede că prima de stat, calculată pentru toţi anii în care s-au făcut depuneri, plus dobânda, se va plăti în termen de 15 zile de la scadenţa depozitului. Pentru orfani, banii sunt depuşi de autorităţile tutelare Executivul nu i-a omis din acest program nici pe copiii orfani.
„În cazul copiilor ocrotiţi de serviciile publice specializate pentru protecţia copilului, depunerea anuală minimă de 1.200 lei se efectuează de către autoritatea tutelară din sume alocate în acest scop de ordonatorul principal de credite. (...) În cazul în care aceşti copii se înfiază, plata sumei anuale de transferă către părinţi”, se arată în program.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Jandarmii botoșăneni solicitați la sfârșit de săptămână: CE evenimente vor avea loc
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Gabriela Erdic
Nov 16, 2024
Cătălin Silegeanu și Ariadna Cîrligeanu: Împreună pentru un Viitor Mai Bun
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Grup de tineri adunat în fața unui magazin din Centrul Istoric: Unul dintre ei consuma alcool
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Sute de amenzi și aproape 50 de șoferi lăsați FĂRĂ permis la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024