Filtre mixte cu poliţişti şi medici veterinari vor fi prezente în trafic în zilele următoare, pe şoselele înspre judeţul Suceava
Confirmarea pestei porcine africane (PPA) la doi porci domestici din localitatea Pomârla, judeţul Botoşani, la circa 40 de km de graniţa cu judeţul Suceava, a determinat întrunirea Centrului Local pentru Combatere a Bolilor Suceava, la solicitarea prefectului Mirela Adomnicăi, pentru instituirea de măsuri suplimentare de prevenire a apariţiei bolii în judeţul Suceava.
În cadrul întrunirii, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, dr. Dan Corneanu, a arătat că, având în vedere gradul ridicat de pericol pe care îl reprezintă apariţia pestei porcine africane la aproximativ 40 de kilometri de judeţul Suceava, vor fi organizate filtre rutiere mixte, formate din reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi ai DSVSA, pe drumurile de acces din judeţul Botoşani în judeţul Suceava. Dr. Corneanu a afirmat că cele două instituţii au convenit ca pe DN 29 C, la intrarea din judeţul Botoşani, localitatea Mihăileni, în oraşul Siret să fie efectuat control permanent, 24 de ore din 24, efectuat de către reprezentanţii IPJ Suceava.
Pe DN 29A, intrarea din judeţul Botoşani –Vârfu Câmpului - localitatea Zvoriştea (pod) – punct de control alternativ, câte 4 ore zilnic, efectuat de către reprezentanţi ai IPJ Suceava, în comun cu cei ai DSVSA.
Pe DN29-E58, la intrarea din judeţul Botoşani-Huţani, în localitatea Dumbrăveni (pod Siret sau PECO): punct de control alternativ, câte 4 ore zilnic, reprezentanţi ai IPJ Suceava în comun cu cei ai DSVSA. Pe DN 208 C, la intrarea din judeţul Botoşani-localitatea Vorona, în localitatea Roşcani (pod râu Siret) – punct de control duminica şi în ziua de luni, câte 4 ore, reprezentanţi ai IPJ Suceava în comun cu cei ai DSVSA.
Sursa bolii la Pomârla se pare că ar fi mistreţi din Ucraina
Șeful DSVSA Suceava a mai informat că miercuri, 13 februarie 2019., a fost înregistrată suspiciunea de pestă porcină africană într-o gospodărie din judeţul Botoşani, la doi porci aflaţi în gospodăria cantonului silvic pe care Liceul Teoretic “Anastasie Başotă” îl deţine în localitatea Pomârla. Probele prelevate de la cele două animale au fost trimise la Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, care a confirmat existenţa virusului PPA.
Conform procedurii, probele au fost expediate şi către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală de la Bucureşti - Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, diagnosticul de PPA fiind confirmat.
„Localitatea Pomârla se află la graniţa cu Ucraina şi se bănuieşte că virusul ar fi putut fi adus prin intermediul porcilor mistreţi aflaţi în număr mare în pădurile comune ce se întind de o parte şi alta a graniţei”, a subliniat pentru Monitorul de Suceava, dr. Dan Corneanu.
El a mai spus că, la această dată, PPA evoluează în peste 300 de localităţi din 20 de judeţe, cu un număr de 1.130 focare, din care 18 în exploataţii comerciale, în alte 3 judeţe fiind doar cazuri la mistreţi.
Au fost eliminaţi, în total, 365.172 de porci afectaţi de boală şi există 916 cazuri la mistreţi. Au fost stinse 20 de focare în judeţul Satu Mare, două focare în judeţul Dâmboviţa, câte trei focare în judeţele Buzău şi Maramureş, 40 de focare în judeţul Brăila, dintre care unul în exploataţie comercială, câte un focar în Dolj şi Vrancea şi 7 focare în judeţul Bihor.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025: ANUNȚUL unui șef de la București
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Botoșăneni buni de muncă prinși la cerșit pe străzile orașului
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Fata din Botoșani s-a calificat în finală la „Norvegienii au talent”
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024